«Με τον ΕΛΑ είχαμε λογιστική συνεργασία»


Η πρώην σύζυγος του Κάρλος, η Γερμανίδα Μαγκνταλένα Κοπ, είχε συναντηθεί στη Δαμασκό με έλληνα τρομοκράτη του ΕΛΑ, τον οποίο ωστόσο δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στον εισαγγελέα κ. Γιάννη Διώτη και στον κ. Φώτη Παπαγεωργίου από το τμήμα πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις 16 Μαΐου του περασμένου χρόνου στο Βερολίνο.


Αυτό προκύπτει από το πρωτόκολλο της εξέτασης της κυρίας Κοπ που έχει στη διάθεσή του το «Βήμα της Κυριακής» και περιλαμβάνεται στη δικογραφία της δίκης κατά του Γιοχάνες Βάινριχ, η οποία άρχισε την Τετάρτη 5 Μαρτίου σε δικαστήριο της γερμανικής πρωτεύουσας. Η κυρία Κοπ εξετάστηκε παρουσία του δικηγόρου της Μέγερ, του αξιωματούχου της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος Λέμαν και του εισαγγελέα Χάνε και διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, από τις 11 το πρωί ως τις 14.30 το μεσημέρι. Ενώ η κυρία Κοπ αρνήθηκε αρχικά ότι υπήρχαν σχέσεις της οργάνωσης «Διεθνείς Επαναστάτες» (της οργάνωσης του Κάρλος) με τον ΕΛΑ, στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι υπήρχε «λογιστική συνεργασία με τη μεσολάβηση των «Ελβετών»».


Επρόκειτο για μια γυναίκα και έναν άνδρα, τον «Τζίμι» και την «Τερέζα». Η κυρία Κοπ σε αυτό το σημείο απέφυγε να κατονομάσει τον κ. Ολιβιέ και την κυρία Μπέρτα ντε Μαρσέλους, είπε όμως ότι ο «Τζίμι» είχε αμερικανική υπηκοότητα (σ.σ.: ο Ολιβιέ ντε Μαρσέλους έχει και αμερικανική υπηκοότητα καθώς οι γονείς του ζουν στη Φλόριντα).


Λίγο μετά την αποφυλάκισή της από τις γαλλικές φυλακές, η κυρία Κοπ είπε ότι γνώρισε στη Δαμασκό «έναν πιθανό εκπρόσωπο αυτών των ομάδων (σ.σ.: ΕΛΑ, ΟΕΛΑ)», για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να θυμηθεί το όνομα αυτού του άνδρα: «Επισκέφθηκε τον Βάινριχ, τον Κάρλος και μένα σαν σύζυγο του Κάρλος. Ο άνδρας αυτός ήταν μικροκαμωμένος και λεπτός, στην ηλικία μου. Θυμάμαι ότι δεν μιλούσε καλά αγγλικά. Εμεινε για ένα σχετικά μικρό διάστημα στη Δαμασκό, ίσως για ένα διήμερο. Από τότε δεν τον έχω ξαναδεί…».


Στο σημείο αυτό της ανάκρισης ο κ. Διώτης δείχνει τρεις φωτογραφίες στην κυρία Κοπ, των κκ. Τσιγαρίδα και Αγαπίου και ενός Αραβα. Κάτω από το όνομα «Κώστας Αγαπίου» είναι γραμμένα τα ψευδώνυμα «Φιλίπ», «Τζιάνι» και «Νίκολας». Στο σημείο αυτό η κυρία Κοπ λέει ότι με την επιφύλαξη των χρόνων που έχουν περάσει πιστεύει ότι ο άνθρωπος που είχε συναντήσει στο σπίτι της στη Δαμασκό «αντιπροσώπευε τον ΕΛΑ. Ηταν μια οργάνωση που λειτουργούσε όπως οι «Επαναστατικοί Πυρήνες» (σ.σ.: της Γερμανίας), δηλαδή δεν επετίθετο εναντίον ανθρώπων». Η κυρία Κοπ αναφέρει επίσης ότι η ρουμανική μυστική υπηρεσία βοηθούσε την ομάδα του Κάρλος «λογιστικά».


Ο κ. Διώτης ρωτάει την κυρία Κοπ αν της θυμίζει κάτι το ψευδώνυμο «Μαίρη», που κατά τον εισαγγελέα είναι η γραμματέας «ενός έλληνα τρομοκράτη με το ψευδώνυμο Τζιάνι». Σε μία ερώτηση αρνείται να απαντήσει η κυρία Κοπ. Αφορά το άνοιγμα του λογαριασμού στην Μπάνκα Ρομάνα ντε Κομέρτ Εξτεριόρ στο Βουκουρέστι. Ο συνδικαιούχος του λογαριασμού είναι κάποιος Μιχαήλ Μάλλιος, που κατά τις ελληνικές αρχές είναι ο ίδιος ο Κάρλος. Η κυρία Κοπ αναφέρει ότι «δεν επιθυμεί να αναφέρει κάτι σε σχέση με τον λογαριασμό καθώς από τις κινήσεις του είναι πιθανόν να διωχθούν ποινικά άνθρωποι που είχαν συμμετοχή σε ενέργειες της ομάδας Κάρλος και δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη».


Στο τέλος της εξέτασής της από τον κ. Διώτη η κυρία Κοπ ερωτάται αν γνωρίζει μια Ελληνίδα (σ.σ.: το όνομα και το επώνυμο στη διάθεση της εφημερίδας) αλλά δηλώνει ότι αγνοεί τη γυναίκα αυτή.


Η κυρία Κοπ παραδόθηκε μόνη της στις γερμανικές αρχές τα Χριστούγεννα του 1995 και δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί μαζί τους. Ετσι εξασφάλισε ότι δεν θα διωκόταν ποινικά για τη συμμετοχή της στην ομάδα Κάρλος. Ο Ντέτλεφ Μέλις, εισαγγελέας στο δικαστήριο του Βερολίνου κατά του Γιοχάνες Βάινριχ, την έχει καλέσει ως μάρτυρα στο ακροατήριο.