Ο Παύλος Σερίφης και ο Βασίλης Τζωρτζάτος είναι εκείνοι που κάνοντας στροφή 180 μοιρών άλλαξαν ριζικά το περιεχόμενο των καταθέσεών τους τόσο κατά την τακτική ανάκριση όσο και στις προανακριτικές απολογίες τους όταν την περασμένη εβδομάδα εκλήθησαν να τοποθετηθούν στο κατηγορητήριο. Αλλά και άλλοι κατηγορούμενοι (Γεωργιάδης, Βασίλης Ξηρός, Ψαραδέλλης) στη δίκη για τη 17Ν εμφανίστηκαν με αλλαγμένες απόψεις σε σχέση με όσα είχαν καταθέσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και στους ανακριτές.


Το κατά πόσον θα συνεχίσουν να αποτελούν οι προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων μέρος της δικογραφίας θα αποφασισθεί στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας της δίκης. Συνήγοροι των κατηγορουμένων και δικηγόροι της πολιτικής αγωγής συμφωνούν ότι η δίκη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από όσα είπαν οι κατηγορούμενοι στην ανακρίτρια ή στον ανακριτή.


* Η περίπτωση Παύλου Σερίφη


Πιο εντυπωσιακή περίπτωση μεταστροφής αποτελεί αυτή του Παύλου Σερίφη (φωτογραφία). Ο ίδιος ζήτησε με πρωτοβουλία του, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της ανάκρισης, να καταθέσει στην ανακρίτρια κυρία Μπούρη αργά τη νύχτα. Στη διάρκεια της κατάθεσης εκείνης ο κ. Σερίφης, ο οποίος είχε μείνει σιωπηλός πριν, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανέφερε ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Γιάννης Σερίφης, μία γυναίκα και ο ίδιος συγκρότησαν την αρχική ομάδα της ΕΟ 17Ν. Τα τέσσερα αυτά άτομα, σύμφωνα με την κατάθεσή του αυτή, πήραν μέρος στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς. Ο κ. Σερίφης είχε πει εκείνη τη νύχτα του περασμένου καλοκαιριού ότι αργότερα υπηρέτησε στον στρατό και μετά την απόλυσή του είχε πάρει μέρος με τους Γιωτόπουλο, Ψαραδέλλη και Παπαναστασίου στη δολοφονία του υποδιοικητή των ΜΑΤ Παντελή Πέτρου τον Γενάρη του 1980.


Την κατάθεσή του αυτή ο Παύλος Σερίφης την είχε συνδέσει με τη δυνατότητά του να τύχει της εύνοιας των διατάξεων του αντιτρομοκρατικού νόμου, κάτι το οποίο ανέφερε στην ομολογία του και ήταν το σημείο που προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του Γιάννη Σερίφη όσο και του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Ο τελευταίος στο απολογητικό του υπόμνημα ανέφερε ότι «στις 17 και 18 Ιουλίου 2002 οι ανακριτές μου Παπαγεωργίου Φώτης του Τμήματος Ερευνών, Φραγκίσκος Ιωάννης του Τμήματος Πληροφοριών της ΔΑΕΕΒ και ο Διώτης Ιωάννης, εισαγγελέας, με πίεζαν να ομολογήσω αυτά που όλως τυχαίως ομολόγησε… αυθορμήτως ο Παύλος Σερίφης στις 25 Ιουλίου 2002». Ο Γιωτόπουλος απέδωσε αυτή την τακτική σε προκατασκευασμένα σενάρια των υπηρεσιών αποκλείοντας να έχει εμφανιστεί και να έχει καταθέσει στις αρχές άλλο άτομο που να γνωρίζει πώς «γεννήθηκε» η 17Ν.


Η «στροφή» του Παύλου Σερίφη ως προς τον Γιάννη Σερίφη άρχισε το φθινόπωρο με «διορθωτικές δηλώσεις» του συνηγόρου του κ. Γ. Σταμούλη. Η στροφή ολοκληρώθηκε μετά την έναρξη του κοινού του προαυλισμού με άλλα μέλη της οργάνωσης και πιθανώς με τον υπολογισμό ότι η κατάσταση της υγείας του θα προκαλούσε μείωση της ποινής του ούτως ή άλλως και χωρίς τα ευεργετήματα του αντιτρομοκρατικού νόμου. Μιλώντας την Τρίτη στο δικαστήριο ο Παύλος Σερίφης αρνήθηκε ότι υπήρξε μέλος της 17Ν. «Ημουν 17 χρονών και είμαι 25 χρόνια ανάπηρος» είπε. Με τη «στροφή» αυτή – αν τη λάβει υπόψη του το δικαστήριο – «απαλλάσσει» όχι μόνο τους Γιωτόπουλο, Ψαραδέλλη και Γ. Σερίφη σε σχέση με όσα αρχικά είχε καταθέσει αλλά και τους Κωστάρη και Καρατσώλη.


Για τον Παύλο Σερίφη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επικαλείται και το βιβλίο εσόδων – εξόδων της οργάνωσης από το οποίο προκύπτει η συμμετοχή του και μετά το χρονικό σημείο που εκείνος δέχεται, δηλαδή ως το ατύχημά του. Γραφολογική εξέταση του βιβλίου αυτού δεν έχει κατατεθεί στη δικογραφία.


* Ο Βασίλης Τζωρτζάτος


Η περίπτωση του Βασίλη Τζωρτζάτου (φωτογραφία) είναι χαρακτηριστική του ρόλου που έπαιξε η «φυλακή» στη συσπείρωση μελών της οργάνωσης και στην αλλαγή των αρχικών απολογιών τους. Ο Τζωρτζάτος είχε αρχικώς ομολογήσει στην Αντιτρομοκρατική.


Παρά το γεγονός ότι η μεταχείρισή του δεν ήταν σε κάθε φάση της προανάκρισης και της ανάκρισής του σύμφωνη με το γράμμα του νόμου – ο ίδιος καταγγέλλει βασανιστήρια και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -, επιβεβαίωσε την ομολογία του παρουσία δικηγόρου στην ανακρίτρια.


Σε αυτή τη δεύτερη κατάθεσή του ο Τζωρτζάτος αναιρεί ορισμένες από τις φράσεις που χρησιμοποιούσε στην πρώτη κατάθεσή του, τις οποίες μάλλον πίστευε για να τις λέει, όπως «απαλλοτρίωση» κ.ά.


Μετά την αλλαγή συνηγόρου το φθινόπωρο ο Τζωρτζάτος (αντικατέστησε τον κ. Τεντολούρη, ο οποίος παραιτήθηκε, με τον κ. Παπαδάκη) έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στην οποία κατήγγειλε «εκβιασμούς» και «απειλές» προκειμένου να καταθέσει τα όσα είχε καταθέσει στην κυρία Μπούρη. Σε αυτή την κατάθεση το όνομα «Γιωτόπουλος» εξαφανίζεται από το κείμενο.


Σε σχέδιο καταστατικού της 17Ν που βρέθηκε στο σπίτι του Πάτροκλου Τσελέντη και δεν είναι γνωστό αν εφαρμόστηκε ποτέ (ο Δ. Κουφοντίνας αρνήθηκε ότι εφαρμόστηκε) αναφέρεται: «Στην περίπτωση βασανιστηρίων οφείλουμε να κρατήσουμε τουλάχιστον 48 ώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά θα μιλήσουμε, και ακόμη και αν μιλήσουμε να πούμε από τα δέκα το ένα…».


Ο Τζωρτζάτος στη συμπληρωματική απολογία του αναφέρει ότι από τα μέλη της οργάνωσης γνώριζε μόνο τους Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, μέλη της οργάνωσης δηλαδή που είχαν ομολογήσει.


Και για τον εαυτό του ο «Μπίλλης», όπως τον λένε οι φίλοι του, λέει ότι ήταν περιφερειακό μέλος της οργάνωσης. Τα ίδια επανέλαβε και στην τοποθέτησή του απέναντι στο κατηγορητήριο την περασμένη Τρίτη.


* Οι αδελφοί Ξηροί


Ο Σάββας Ξηρός (φωτογραφία) έχει προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τη θέση του σε σχέση με την αρχική κατάθεσή του στους κκ. Διώτη και Σύρρο στον «Ευαγγελισμό» και την κατάθεσή του στους κκ. Ζερβομπεάκο και Καρούτσο τον περασμένο Αύγουστο στο ίδιο νοσοκομείο. Το βούλευμα και το κατηγορητήριο στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο «υλικό» των καταθέσεων του Σάββα Ξηρού. Ο Ξηρός προσπάθησε να τις αναιρέσει. Ετσι τον Σεπτέμβριο μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε: «Ο «Λάμπρος» ήταν αυτός που μας έμαθε όλους. Τα πάντα τα μάθαμε από αυτόν… Η θέση του από την αρχή ήταν ότι όλοι έπρεπε να αρνηθούμε τα πάντα κανονικά. Από τη στιγμή όμως που αναλάβαμε ο καθένας τις ευθύνες του έπρεπε να αναλάβει και αυτός τις δικές του όπως ο «Λουκάς». Τουλάχιστον να μας παραδεχθεί σαν παιδιά του το λιγότερο». Τόσο ο Χριστόδουλος όσο και ο Βασίλης Ξηρός απάντησαν στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου πανομοιότυπα: «Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες και τις πράξεις όπως μου αποδίδονται…». Είχε προηγηθεί με την ίδια διατύπωση ο Δημήτρης Κουφοντίνας: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και το κατηγορητήριο όπως διατυπώθηκαν…».


* Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης


Αρνήθηκε, όπως είχε κάνει και στην απολογία του, ότι είναι μέλος της 17Ν. Αλλά στην τοποθέτησή του μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου ο Θεολόγος Ψαραδέλλης (φωτογραφία) αρνήθηκε και τη συμμετοχή του σε μία ληστεία την οποία είχε παραδεχθεί στην προανάκριση και στην ανάκριση.


Οι Α. Γιωτόπουλος, Γ. Σερίφης, Ν. Παπαναστασίου, Η. Κωστάρης, Κ. Τέλιος, Π. Τσελέντης και Σ. Κονδύλης τήρησαν μια στάση συνέχειας και συνέπειας σε σχέση με τις ως τώρα καταθέσεις τους. Πάντως ο Κ. Τέλιος και ο Γ. Σερίφης είχαν δυσκολίες να απαντήσουν στις ερωτήσεις του προέδρου για το τι σημαίνουν οι τοποθετήσεις τους έναντι του κατηγορητηρίου. Ο Καρατσώλης αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ στις αρχικές του καταθέσεις είχε επιβαρύνει τον Γιωτόπουλο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι συμμετείχε στην αρπαγή των όπλων από τον Βύρωνα.