Με τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων που η Αστυνομία και ο ανακριτής θεωρούν ότι συμμετείχαν στον ηγετικό πυρήνα του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) πέφτει η αυλαία της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» που οδήγησε στην εξάρθρωση της 17Ν το καλοκαίρι. Οπως διαβεβαίωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στρατηγός κ. Φώτης Νασιάκος την περασμένη Πέμπτη, οι «ουρές» του τρομοκρατικού φαινομένου («1η Μάη», «Επαναστατικοί Πυρήνες») είναι μάλλον συμπληρωματικές μιας «εικόνας» που έχει για τις διωκτικές αρχές τουλάχιστον σχηματισθεί.


Οπως δείχνουν και τα στοιχεία που συνέλεξε «Το Βήμα» και δημοσιεύονται παρακάτω, ο ΕΛΑ και ορισμένοι από τους ανθρώπους οι οποίοι φέρονται από τις αρχές ως μέλη του, όπως ο Αγγελέτος Κανάς, ήταν στο «στόχαστρο» της Αστυνομίας τον Ιούνιο του 2002, όταν εξερράγη ο πυροκροτητής στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Για την ακρίβεια, ο κ. Κανάς, ο οποίος «σύχναζε» στον Πειραιά, ήταν ο λόγος που η Αστυνομία βρέθηκε τόσο γρήγορα τόσο κοντά στην Ακτή Μιαούλη το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002. Ο ηλεκτρολόγος από την Κίμωλο παρακολουθείτο αδιάκοπα μετά την κατάθεση της πρώτης συζύγου του αλλά και ενός τουλάχιστον μάρτυρα που είχε βοηθήσει την Αστυνομία να καταλάβει το πλαίσιο της τρομοκρατίας στη χώρα μας.


Αν ο Σάββας Ξηρός δεν «αποσπούσε την προσοχή» των αρχών, τότε πιθανότατα ο κ. Κανάς θα συνελαμβάνετο με την κατηγορία του μέλους του ηγετικού πυρήνα του ΕΛΑ και ασφαλώς η εξάρθρωση της 17Ν θα ήταν δύσκολη και ίσως ελλιπής. Η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ερεύνησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το σύνολο των «σπιτιών» που αναφέρονται στην κατάθεση της Σοφίας Κυριακίδου, χωρίς ωστόσο να φθάσει σε αποτελέσματα χρήσιμα για την ανάκριση. Οταν ο κ. Διώτης άρχισε να επισκέπτεται στις φυλακές Κορυδαλλού τους κατηγορουμένους για συμμετοχή στη 17Ν και να τους ρωτάει για τον ΕΛΑ και την «1η Μάη» στα τέλη του καλοκαιριού, οι έρευνες για τις γιάφκες του ΕΛΑ είχαν ολοκληρωθεί. Τότε αποφασίστηκε από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να μη γίνουν συλλήψεις αλλά να ακολουθηθεί η τακτική της συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσοτέρων στοιχείων. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν τα δύο αποτυπώματα. Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας λέγουν ότι αυτά ανήκουν στον Κώστα Αγαπίου και στην Ειρήνη Αθανασάκη.


Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε πάντοτε ως πολιτική του για τον ΕΛΑ ­ που «δεν ήταν πια επικίνδυνος», όπως εκτιμούν αστυνομικές πηγές ­ την αποκάλυψη των μελών της ηγεσίας του και διά αυτής την εξουδετέρωσή τους. Ο χρόνος των συλλήψεων επεβλήθη κατά κάποιον τρόπο από τις «διαρροές» της περασμένης εβδομάδας και την απόφαση του Κανά να «πετάξει το γάντι» στις αρχές. Επιβλήθηκε και από το γεγονός ότι στις 5 Μαρτίου αρχίζει στο Βερολίνο η δίκη του υπαρχηγού του Κάρλος Βάινριχ για την επίθεση κατά της διπλωματικής αποστολής της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα. Η Εισαγγελία του Βερολίνου θεωρεί ότι μέλη του ΕΛΑ είχαν συμβάλει στην οργάνωση της επίθεσης.


Η τελευταία εβδομάδα μοιάζει λοιπόν να ρίχνει την αυλαία στην «παράσταση της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας».


Ποιους παρακολουθούσαν μετά το 1995 * Πώς η κατάθεση ενός «μετανοημένου» οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. στην πρώην σύζυγο του κοινοτάρχη της Κιμώλου


Μόνο ο Χρ. Τσιγαρίδας και ο Κ. Αγαπίου παρακολουθούνται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανελλιπώς την τελευταία οκταετία, αμέσως μετά την παραλαβή από τη Γερμανία των αρχείων της Στάζι. Τα ονόματα του Αγγελέτου Κανά και της Ειρήνης Αθανασοπούλου έγιναν γνωστά αργότερα: του πρώτου ύστερα από παρακολούθηση το 1996-97 και της δεύτερης μετά την κατάθεση της Σοφίας Κυριακίδου. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εκτιμούσε ήδη από το 1996 πως ο ΕΛΑ είχε αποφασίσει να αναστείλει τη δράση του, συγχέοντας μάλιστα τον ΕΛΑ με τη 17Ν, οι διωκτικές αρχές παρακολουθούσαν αδιάκοπα όσους υποπτεύονταν για συμμετοχή στην οργάνωση. Δύο από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα είχαν θεαθεί μετά την αναστολή των εργασιών του ΕΛΑ να μεταφέρουν δύο μεγάλες βαλίτσες από διαμέρισμα που οι αρχές θεωρούσαν γιάφκα κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Ο αστυνομικός ο οποίος παρακολουθούσε τους δύο με μηχανή γλίστρησε στα… σκαλιά ενός δρόμου κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και οι δύο κατάφεραν να ξεφύγουν από τους διώκτες τους.


Οσα μέλη του ΕΛΑ δεν είχαν «χτυπηθεί» ή ήθελαν να συνεχίσουν τη δράση δημιούργησαν την οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες». Αυτή δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον Πειραιά. Η παρουσία ενός εκ των προσφάτως συλληφθέντων σε ξένες τράπεζες στον Πειραιά τον Δεκέμβριο του 1998 οι οποίες «χτυπήθηκαν» από τους «Επαναστατικούς Πυρήνες» είχε προβληματίσει τότε τις διωκτικές αρχές.


Αλλά στην πραγματικότητα η Αστυνομία δεν διέθετε «επαρκή στοιχεία», παρά τις παρακολουθήσεις, ως την εμφάνιση, μετά τη δολοφονία του Σόντερς, ενός «μετανοημένου» μέλους του ΕΛΑ. Η κατάθεση του «μετανοημένου» οδηγεί την Αστυνομία στη Σοφία Κυριακίδου, την πρώτη σύζυγο του Αγγελέτου Κανά. Ο Κανάς τίθεται έκτοτε σε στενότερη παρακολούθηση. Είναι εκείνος που παρακολουθεί η Αστυνομία το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002 στον Πειραιά, όταν εξερράγη ο πυροκροτητής στα χέρια του Σάββα Ξηρού λίγα μέτρα μακρύτερα. Ως σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις συνεργασίας των μελών της 17Ν με τον Κανά τα τελευταία χρόνια.


Λίγο πριν από τις 29 Ιουνίου ο εισαγγελέας, αρμόδιος για την τρομοκρατία, κ. Ιωάννης Διώτης έχει μεταβεί στο Βερολίνο για να εξετάσει την πρώην σύζυγο του Κάρλος Μαγκνταλένα Κοπ και να της δείξει φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Η κυρία Κοπ αρνείται να αναγνωρίσει κάποια από τα πρόσωπα που της δείχνει ο κ. Διώτης. Οταν η υπόθεση του ΕΛΑ φθάσει στο ακροατήριο, τότε η κυρία Κοπ και δύο τουλάχιστον μέλη της ελβετικής ακροαριστερής οργάνωσης Do it θα κληθούν ασφαλώς να καταθέσουν.


Κάποιο από τα μέλη αυτής της ελβετικής οργάνωσης, η οποία συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον Κάρλος, έχει αναγνωρίσει έναν τουλάχιστον εκ των προσφάτως συλληφθέντων. Ο υπαρχηγός του Κάρλος Γιοχάνες Βάινριχ έχει αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για τους έλληνες συνεργάτες του, ενώ «πέπλο μυστηρίου» καλύπτει την τύχη του Μπρούνο Μπρεγκέ.


Κατά του Μπρεγκέ η Εισαγγελία του Βερολίνου είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για αυτουργία σε βομβιστική επίθεση αλλά, όπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής», το ένταλμα ήρθη για άγνωστο λόγο το 2001, χωρίς να αφαιρεθούν από τη δικογραφία οι επιβαρυντικές για τον Μπρεγκέ αποδείξεις της συμμετοχής του. Ανεπισήμως η Εισαγγελία του Βερολίνου λέει ότι ο Μπρεγκέ πιθανόν να είναι νεκρός, χωρίς ωστόσο να εκφράζει βεβαιότητα.«Ακόμη και αν τον έχουν οι Αμερικανοί στα χέρια τους ως προστατευόμενο μάρτυρα, δύσκολα θα εμφανίσουν κατάθεσή του σε δικαστήριο της Αθήνας» εκτιμά γερμανός αξιωματούχος διαθέτοντας λεπτομερειακή εικόνα των ερευνών.


Στην κατάθεσή του σε εισαγγελέα και ανακριτή ο Χρ. Τσιγαρίδας είπε ότι τα αρχεία της Στάζι χαλκεύθηκαν από δύο τουλάχιστον υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς να τις κατονομάσει. Μέσα όμως στα αρχεία της Διεύθυνσης 22 του υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας της ΛΔ της Γερμανίας υπήρχαν χειρόγραφες σημειώσεις του Βάινριχ για τις επαφές του στην Αθήνα που είχαν φωτοτυπήσει τα όργανα της Στάζι κλέβοντάς τες από το δωμάτιο του Βάινριχ στο Βερολίνο. Ποιον λόγο είχε ο Βάινριχ να τις παραποιήσει; Και γιατί τα ίδια ακριβώς στοιχεία υπάρχουν στα αρχεία της ουγγρικής μυστικής υπηρεσίας ATV από υποκλοπές τηλεφωνημάτων και την αλληλογραφία του Κάρλος με τον «υπαρχηγό» του; Στο σημείο αυτό της απολογίας του ο Χρ. Τσιγαρίδας αμφισβήτησε τη συνεργασία του ΕΛΑ με άλλες οργανώσεις του εξωτερικού. Είχε κάθε λόγο να το κάνει. Η βομβιστική ενέργεια στο μπαρ «Οσκαρ» της Γλυφάδας στις 20 Μαρτίου 1988 είχε γίνει εναντίον αμερικανών υπηκόων.