Ο Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι, αδελφός του Τζον, πρωτοαπέκτησε μια κάποια φήμη το 1953, ως σύμβουλος στη Μόνιμη Υποεπιτροπή Ερευνών της Γερουσίας, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι. Μετά την εκλογή του ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι διόρισε τον αδελφό του υπουργό Δικαιοσύνης. Από αυτή τη θέση ο Ρόμπερτ κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και την επιρροή του στα εργατικά συνδικάτα, καθώς και να υπερασπιστεί το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων από τη βία της αστυνομίας. Μετά τη δολοφονία του αδελφού του, παρά τη βαθιά θλίψη του, ο Ρόμπερτ Κένεντι παρέμεινε στη θέση του ως τον Σεπτέμβριο του 1964. Λίγο πριν από την παραίτησή του, στις 24 Αυγούστου, στο συνέδριο των Δημοκρατικών, εκφώνησε προς τιμήν του αδελφού του τον λόγο που δημοσιεύουμε σήμερα. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εξελέγη με ευκολία γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. Τον Μάρτιο του 1968 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Κέρδισε με ευκολία τις προκριματικές εκλογές σε πέντε πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης και της Καλιφόρνιας, όπου μετά τη νίκη του, στις 5 Ιουνίου, βγήκε να μιλήσει στους οπαδούς του που ήταν συγκεντρωμένοι στο ξενοδοχείο «Ambassador» του Λος Αντζελες. Μετά την ομιλία, καθώς έφευγε από την κουζίνα του ξενοδοχείου, δολοφονήθηκε από τον παλαιστίνιο μετανάστη Σιρχάν Μπισάρα Σιρχάν.


» Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, κυρία Τζόνσον, Γερουσιαστή Τζάκσον, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να μιλήσω μόνο για λίγο.


Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς τους αντιπροσώπους στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών και τους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος για όλα όσα κάνατε για τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι.


Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου προς εσάς για τις προσπάθειες που καταβάλατε για αυτόν στο συνέδριο τέσσερα χρόνια πριν, για τις προσπάθειες που καταβάλατε για αυτόν για την εκλογή του τον Νοέμβριο του 1960 και, ίσως σημαντικότερα, για την ενθάρρυνση και τη δύναμη που του δώσατε αφότου εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.


Ξέρω ότι για αυτόν ήταν πηγή μέγιστης δύναμης να γνωρίζει ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες που τάσσονταν στο πλευρό του, αφοσιωμένοι σε συγκεκριμένες αρχές και σε συγκεκριμένα ιδανικά.


Οποιο ταλέντο κι αν έχει ένα άτομο, όποια ενεργητικότητα κι αν έχει, όση ακεραιότητα και όση ειλικρίνεια πιθανώς έχει, αν είναι ολομόναχος και ειδικά [αν είναι] πολιτική μορφή, μπορεί να επιτύχει ελάχιστα. Αν όμως στηρίζεται, όπως ο Πρόεδρος Κένεντι, από το Δημοκρατικό Κόμμα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφιερωμένος στα ίδια πράγματα που επιχειρούσε να επιτύχει, μπορεί να επιτύχει πάρα πολλά.


Κανείς δεν το γνώριζε αυτό περισσότερο από τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι. Συνήθιζε να υπερηφανεύεται αφηγούμενος το ταξίδι που πραγματοποίησαν ο Τόμας Τζέφερσον και ο Τζέιμς Μάντισον στον ποταμό Χάντσον το 1800 σε μια αποστολή βοτανικής, αναζητώντας πεταλούδες· ότι κατέληξαν στην πόλη της Νέας Υόρκης και ότι σχημάτισαν το Δημοκρατικό Κόμμα.


Υπερηφανευόταν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν το παλαιότερο πολιτικό κόμμα στον κόσμο και γνώριζε ότι ο σύνδεσμος αυτός του Μάντισον και του Τζέφερσον με τους ηγέτες στη Νέα Υόρκη ένωσε τον Βορρά και τον Νότο και ένωσε τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας με τις επαρχιακές φάρμες και ότι αυτή η ένωση αφιερωνόταν πάντα στην πρόοδο και όλοι μας οι Πρόεδροι έχουν αφοσιωθεί στην πρόοδο.


Θυμόταν τον Τόμας Τζέφερσον στην Αγορά της Λουιζιάνας και επίσης όταν ο Τζέφερσον συνειδητοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να περιοριστούν στην Ανατολική Ακτή και έστειλε τους Λιούις και Κλαρκ στη Δυτική Ακτή· τον Αντριου Τζάκσον· τον Γούντροου Γουίλσον· τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ ο οποίος διέσωσε τους πολίτες μας που βρίσκονταν σε μεγάλη απόγνωση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης· τον Χάρι Τρούμαν ο οποίος όχι μόνο μίλησε αλλά και ενήργησε για την ελευθερία.


Οταν λοιπόν έγινε Πρόεδρος είχε όχι μόνο τις δικές του αρχές και τα δικά του ιδανικά, αλλά είχε τη δύναμη του Δημοκρατικού Κόμματος. Ως πρόεδρος ήθελε να κάνει κάτι για τους διανοητικά ασθενείς και τους διανοητικά καθυστερημένους· για εκείνους που δεν καλύπτονταν από την κοινωνική ασφάλιση· για εκείνους που δεν ελάμβαναν επαρκές κατώτατο ημερομίσθιο· για εκείνους που δεν είχαν επαρκή στέγαση· για τους ηλικιωμένους μας ανθρώπους οι οποίοι δυσκολεύονταν να πληρώσουν τους ιατρικούς λογαριασμούς τους· για τους συμπολίτες μας που δεν είναι λευκοί και που δυσκολεύονταν να ζήσουν στην κοινωνία αυτή. Σε όλα αυτά αφοσιώθηκε.


Συνειδητοποίησε όμως επίσης ότι προκειμένου εμείς να σημειώσουμε πρόοδο εδώ στην πατρίδα θα έπρεπε να είμαστε ισχυροί στο εξωτερικό, θα έπρεπε οι στρατιωτικές μας δυνάμεις να είναι ισχυρές. […] Οταν λοιπόν είχαμε την κρίση με τη Σοβιετική Ενωση και το Κομμουνιστικό Μπλοκ τον Οκτώβριο του 1962, η Σοβιετική Ενωση απέσυρε τους πυραύλους και τα βομβαρδιστικά της αεροσκάφη από την Κούβα.


Ακόμη, πέρα από αυτό, το όραμά του πραγματικά ήταν ότι η χώρα του, ότι ο κόσμος του, θα ήταν ένα καλύτερο μέρος όταν θα τον παρέδιδε στην επόμενη γενιά από ό,τι [ήταν] όταν τον κληρονόμησε από την προηγούμενη γενιά. Γι’ αυτόν τον λόγο – μαζί με όλες τις άλλες προσπάθειες που κατέβαλε – η Συνθήκη Απαγόρευσης των Δοκιμών, η οποία έγινε με τον Αβερελ Χάριμαν, ήταν τόσο σημαντική γι’ αυτόν.


Και γι’ αυτόν τον λόγο κατέβαλε τέτοια προσπάθεια και ήταν αφοσιωμένος στους νέους ανθρώπους όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά στους νέους ανθρώπους του κόσμου. Και σε όλες αυτές τις προσπάθειες όλοι εσείς βρισκόσασταν εκεί.


Οταν εμφανίζονταν δυσκολίες, τον στηρίξατε.


Οταν έρχονταν εποχές κρίσης, σταθήκατε στο πλευρό του. Οταν έρχονταν εποχές ευτυχίας, γελούσατε μαζί με αυτόν. Και όταν έρχονταν εποχές θλίψης, τον παρηγορούσατε. Αντιλαμβάνομαι ότι ως άτομα δεν μπορούμε απλώς να κοιτάζουμε πίσω, ότι πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά. […] Αντιλαμβάνομαι ότι ως άτομα και, ακόμη πιο σημαντικό, ως πολιτικό κόμμα και ως χώρα, δεν μπορούμε απλώς να κοιτάζουμε στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάζουμε προς το μέλλον.


Συμπαρατάσσομαι λοιπόν με εσάς προκειμένου να πραγματωθεί ό,τι ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν – ό,τι όλοι εδώ ξεκίνησαν τέσσερα χρόνια πριν – το οποίο πρέπει να διατηρηθεί· το οποίο πρέπει να συνεχιστεί.


Η ίδια προσπάθεια και η ίδια ενέργεια και η ίδια αφοσίωση που προσφέρθηκε στον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι πρέπει να δοθεί και στον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και στον Χάμπερτ Χάμφρεϊ.


Αν καταστήσουμε αυτό ολοφάνερο, δεν θα είναι μόνο προς όφελος του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά – πολύ σημαντικότερο – θα είναι προς όφελος ολόκληρης αυτής της χώρας.


Οταν παρακολουθούμε αυτή την ταινία πρέπει να σκεπτόμαστε ότι ο Πρόεδρος είπε κάποτε: «Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη γενιά την καλύτερη στην ιστορία της ανθρωπότητας ή να την κάνουμε την τελευταία».


Αν κάνουμε το καθήκον μας, αν αντεπεξέλθουμε στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας, όχι μόνον ως Δημοκρατικοί, αλλά ως αμερικανοί πολίτες, στις πόλεις και τις μεγαλουπόλεις μας, στις φάρμες και τις πολιτείες μας και στη χώρα αυτή ως σύνολο, τότε αυτή η γενιά Αμερικανών θα είναι η καλύτερη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας.


Συχνά παρέθετε αποσπάσματα από τον Ρόμπερτ Φροστ – και έλεγε ότι ίσχυαν για τον ίδιο – θα μπορούσαμε όμως να τα εφαρμόσουμε στο Δημοκρατικό Κόμμα και σε όλους εμάς ως άτομα:


«Τα δάση είναι υπέροχα, σκοτεινά και βαθιά, αλλά εγώ έχω υποσχέσεις να κρατήσω και μίλια να διανύσω πριν κοιμηθώ, και μίλια να διανύσω πριν κοιμηθώ».


Η κυρία Κένεντι ζήτησε να αφιερωθεί αυτό το φιλμ σε όλους εσάς και σε όλους τους άλλους παντού στη χώρα οι οποίοι βοήθησαν να γίνει ο Τζον Φ. Κένεντι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.


Σας ευχαριστώ. »