ΕΛΣΙΝΚΙ Από το 2002 σχεδίαζε το μακελειό ο 22χρονος ο οποίος σκότωσε 10 ανθρώπους και αυτοκτόνησε σε επαγγελματικό λύκειο της πόλης Καουχόκι στη Δυτική Φινλανδία. Αυτό προκύπτει από διάφορα σημειώματα που βρέθηκαν στο δωμάτιό του στη φοιτητική εστία, όπως ανακοίνωσε χθες η αστυνομία. Πιθανολογείται μάλιστα ότι ο Μάτι Γιουχάνι Σαάρι είχε επαφές με τον Ερικ Πέκα Αουβίνεν, τον μαθητή που αιματοκύλισε το δικό του σχολείο τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα σημειώματα αποδεικνύουν ότι ο Μάτι απεχθανόταν τους συνανθρώπους του, ένα μάλιστα από αυτά έγραφε «Η λύση είναι το Βάλτερ» και αναφερόταν στο πιστόλι Walther Ρ22 που κατείχε με κανονική άδεια οπλοφορίας. Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία είχε επικοινωνήσει μαζί του και τη Δευτέρα τον ανέκρινε λόγω ενός βίντεο στην ιστοσελίδα ΥouΤube όπου παρουσιαζόταν να κάνει σκοποβολή και να λέει προς τον φακό: «Ο επόμενος είσαι εσύ». Αλλά η αστυνομία δεν του αφαίρεσε την άδεια οπλοφορίας. Οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στο Ελσίνκι προκειμένου να αναγνωριστούν, μια δύσκολη διαδικασία, καθώς ο Σαάρι είχε βάλει φωτιές στο σχολείο και πολλά από τα πτώματα ήταν απανθρακωμένα.

Η τραγωδία άνοιξε πάλι τη δημόσια συζήτηση για την οπλοκατοχή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν ζήτησε πιο αυστηρή νομοθεσία για τα όπλα μετά το τραγικό περιστατικό- το δεύτερο σε έναν χρόνο- της δολοφονίας 10 ατόμων σε σχολείο.

Ο κ. Βανχάνεν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η αστυνομία δεν μπόρεσε να εμποδίσει την επίθεση ενώ είχε πάρει κατάθεση από τον δράστη την προηγουμένη της τραγωδίας. Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Καουχαγιόκι για να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους και να επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας.

Είπε ότι υποστηρίζει την ενίσχυση της νομοθεσίας για την κατοχή πυροβόλων όπλων στη Φινλανδία που είναι σήμερα πολύ χαλαρή. «Θα λάβουμε αποφάσεις για έναν νέο νόμο μέσα στους ερχόμενους μήνες» υποσχέθηκε. Συμπλήρωσε ότι αντιμετωπίζει «πολύ κριτικά» την ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί όπλα στη Φινλανδία και πρόσθεσε ότι η χώρα ετοιμάζεται να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή οδηγία που ανεβάζει στα 18 χρόνια- αντί για τα 15 που ισχύει σήμερα- την ηλικία από την οποία μπορεί κανείς να κατέχει νομίμως πυροβόλο όπλο.

Η Φινλανδία με τη μεγάλη κυνηγετική παράδοση είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα πυροβόλα όπλα, μετά τις ΗΠΑ και την Υεμένη. Τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στο γιατί η αστυνομία δεν κατέσχεσε το όπλο του, πώς ο Σαάρι προμηθεύτηκε το όπλο και με ποιον τρόπο θα γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

«Ο δράστης του Καουχόκι είχε νέα άδεια οπλοφορίας για ένα μικρού διαμετρήματος όπλο.Αυτόωστόσοήταν αρκετό για να στερήσει τη ζωή τόσων νέων ανθρώπων και να σκορπίσει παντού άσκοπο πόνο και καταστροφή» γράφει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας «Ηelsingin Sanomat», τονίζοντας ότι πρόκειται για δεύτερο κρούσμα παράλογης εγκληματικότητας, ενώ είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την επίθεση του περασμένου Νοεμβρίου σε σχολείο της Γιοκέλα, κοντά στο Ελσίνκι, όπου ο 18χρονος Αουβίνεν είχε σκοτώσει οκτώ ανθρώπους προτού αυτοκτονήσει. Χθες έγινε γνωστό ότι ο Μάτι αγόρασε το όπλο από την πόλη Γιοκέλα.

Η αστυνομία διέταξε χθες την εκκένωση ενός σχολείου στην Ανατολική Φινλανδία έπειτα από απειλή για βόμβα. Το σχολείο έχει περίπου 500 μαθητές. Επίσης αρκετά σχολεία στη Δυτική Φινλανδία δέχθηκαν απειλές, οι οποίες εξετάζονται.