«Ω, τυφλή ματαιοδοξία των σκλάβων!»





Οταν ήταν 19 μηνών, η Ελεν Ανταμς Κέλερ προσβλήθηκε από μια ασθένεια που την άφησε τυφλή και κωφάλαλη. Στα έξι της χρόνια την εξέτασε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και την έστειλε σε μια δασκάλα από το Ιδρυμα Perkins της Βοστώνης, ονόματι Ανν Σάλιβαν Μέισι. Μέσα σε λίγους μήνες η μικρή Ελεν είχε μάθει να ψηλαφεί αντικείμενα και να τα συνδέει με λέξεις, τις οποίες σχημάτιζε γράφοντας πάνω στην παλάμη της. Η Σάλιβαν, αξιοθαύμαστη δασκάλα, πέτυχε να αποκαταστήσει την επαφή του μικρού κοριτσιού με τον κόσμο. Ανάμεσα στο 1888 και στο 1890, η Ελεν Κέλερ ξεκίνησε την επίπονη προσπάθεια να μιλήσει, με δασκάλα τη Σάρα Φούλερ, στη Σχολή Κωφών Horace Mann. Το 1900 έγινε δεκτή στο Radcliffe College, από όπου αποφοίτησε μετ’ επαίνου το 1904. Εχοντας αναπτύξει ικανότητες που κανένα άτομο με παρόμοια προβλήματα δεν είχε καν ονειρευτεί πριν από αυτήν, η Ελεν Κέλερ άρχισε να γράφει για την αναπηρία και να υποστηρίζει την ανάγκη για κοινωνική βελτίωση. Εκτός από τα ειδικά προβλήματα όσων αντιμετώπιζαν αναπηρία όμως, η Κέλερ είχε πολλά να πει και για τα ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής της. Το 1913 άρχισε να δίνει διαλέξεις – πάντα με τη βοήθεια διερμηνέα – όπως αυτή που δημοσιεύουμε σήμερα. Εκφωνήθηκε στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στις 5 Ιανουαρίου 1916.


» Κατ’ αρχήν, έχω να πω δυο λόγια στους καλούς μου φίλους, τους δημοσιογράφους, και σε άλλους που έσπευσαν να με συμπονέσουν. Μερικοί άνθρωποι θλίβονται επειδή φαντάζονται ότι βρίσκομαι στα χέρια αδίστακτων ανθρώπων που με βγάζουν από τον σωστό δρόμο και με πείθουν να ενστερνιστώ μη δημοφιλείς σκοπούς και με κάνουν το φερέφωνο της προπαγάνδας τους. Ας γίνει τώρα κατανοητό μια και καλή ότι δεν θέλω τον οίκτο τους· δεν θα άλλαζα θέση με κανέναν τους. Γνωρίζω για τι πράγμα μιλάω. Οι πηγές πληροφόρησής μου είναι εξίσου καλές και αξιόπιστες με οποιουδήποτε άλλου. Εχω [στη διάθεσή μου] εφημερίδες και περιοδικά από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, τα οποία μπορώ να διαβάσω μόνη μου. Δεν μπορούν όλοι οι δημοσιογράφοι που έχω γνωρίσει να το κάνουν αυτό. Αρκετοί εξ αυτών πρέπει να λάβουν τα γαλλικά και τα γερμανικά τους από δεύτερο χέρι. Οχι, δεν θα κακολογήσω τους δημοσιογράφους. Είναι μια ξεθεωμένη, παρεξηγημένη κατηγορία [ανθρώπων]. Ας λάβουν υπόψη τους, ωστόσο, ότι αν εγώ δεν μπορώ να δω την καύτρα στην άκρη του τσιγάρου τους, ούτε κι εκείνοι μπορούν να περάσουν την κλωστή στη βελόνα μέσα στο σκοτάδι. Το μόνο που λέγω, κύριοι, είναι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Εχω μπει στον αγώνα κατά της πολεμικής ετοιμότητας και κατά του οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε. Πρόκειται να είναι ένας αγώνας μέχρι τέλους, και δεν ζητώ κανένα έλεος.


Το μέλλον του κόσμου εναπόκειται στα χέρια της Αμερικής. Το μέλλον της Αμερικής στηρίζεται στις πλάτες 80.000.000 εργαζόμενων ανδρών και γυναικών και των παιδιών τους. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή κρίση στη δημόσια ζωή μας. Οι λίγοι που επωφελούνται από τον μόχθο των μαζών επιθυμούν να οργανώσουν τους εργάτες σε έναν στρατό ο οποίος θα προστατεύει τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Σας προτρέπουν να προσθέσετε στα βαριά φορτία που ήδη κουβαλάτε το βάρος ενός μεγαλύτερου στρατού και πολλών επιπλέον πολεμικών πλοίων. Στο χέρι σας είναι να αρνηθείτε να κουβαλήσετε το [βάρος] του πυροβολικού και των θωρηκτών και να αποτινάξετε επίσης μερικά από τα φορτία, όπως τις λιμουζίνες, τις ατμοκίνητες θαλαμηγούς και τις εξοχικές επαύλεις. Δεν χρειάζεται να παραπονεθείτε ιδιαίτερα θορυβωδώς γι’ αυτό. Με τη σιωπή και την αξιοπρέπεια των δημιουργών μπορείτε να τερματίσετε τους πολέμους και το σύστημα του εγωκεντρισμού που προκαλεί τους πολέμους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να επιφέρετε αυτή την τεράστια επανάσταση είναι να ορθώσετε το ανάστημά σας και να σταυρώσετε τα χέρια σας.


Δεν προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Ακόμη και αν ήμασταν τόσο ανήμποροι όσο ο γερουσιαστής Γκάρντνερ λέει ότι είμαστε, δεν έχουμε κανέναν τόσο παράτολμο εχθρό που θα αποπειραθεί να εισβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι φήμες για επίθεση από τη Γερμανία και την Ιαπωνία είναι εξωφρενικές. Η Γερμανία έχει πολλούς περισπασμούς και θα είναι πολύ απασχολημένη με τις δικές της υποθέσεις για αρκετές γενιές μετά το πέρας του πολέμου στην Ευρώπη.


Παρά τον πλήρη έλεγχο του Ατλαντικού Ωκεανού και της Μεσογείου, οι Σύμμαχοι απέτυχαν να αποβιβάσουν αρκετούς άνδρες προκειμένου να νικήσουν τους Τούρκους στην Καλλίπολη· και έπειτα απέτυχαν ξανά να αποβιβάσουν εγκαίρως στρατό στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αναχαιτίσουν τη βουλγαρική εισβολή στη Σερβία. Η υπερνίκηση της Αμερικής στη θάλασσα είναι ένας εφιάλτης αποκλειστικά προορισμένος για αδαείς ανθρώπους και μέλη του Ναυτικού Συνδέσμου.


Και όμως, ακούμε παντού ότι ο φόβος έχει προαχθεί σε επιχείρημα για πολεμικό εξοπλισμό. Μου θυμίζει έναν μύθο που διάβασα. Κάποιος βρήκε ένα πέταλο αλόγου. Ο γείτονάς του άρχισε να κλαίει και να οδύρεται επειδή, όπως δικαίως επεσήμανε, ο άνθρωπος που βρήκε το πέταλο θα μπορούσε κάποια ημέρα να βρει ένα άλογο. Εχοντας βρει το πέταλο, θα μπορούσε να το πεταλώσει. Το παιδί του γείτονα θα μπορούσε κάποια ημέρα να πλησιάσει τόσο πολύ στα νώτα του αλόγου που θα μπορούσε να το κλωτσήσει και να πεθάνει. Αναμφίβολα οι δύο οικογένειες θα διαπληκτίζονταν και θα καβγάδιζαν και αρκετές πολύτιμες ζωές θα χάνονταν εξαιτίας της εύρεσης του πετάλου. Γνωρίζετε ότι στον τελευταίο πόλεμο τελείως τυχαία αποκτήσαμε μερικά νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία μπορεί κάποια ημέρα να σταθούν αιτία διένεξης μεταξύ ημών και της Ιαπωνίας. Θα προτιμούσα να εγκαταλείψω τα νησιά εκείνα τώρα αμέσως και να ξεχάσω γι’ αυτά, παρά να μπω σε πόλεμο για να τα κρατήσω. Εσείς δεν θα το προτιμούσατε;


Το Κογκρέσο δεν ετοιμάζεται να προστατεύσει τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών. Σχεδιάζει να προστατεύσει το κεφάλαιο των αμερικανών κερδοσκόπων και επενδυτών στο Μεξικό, στη Νότια Αμερική, στην Κίνα και στα νησιά των Φιλιππίνων. Συμπτωματικά η προετοιμασία αυτή θα ωφελούσε τους κατασκευαστές πυρομαχικών και πολεμικών μηχανών.


Μέχρι προσφάτως υπήρχε χρησιμότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα χρήματα που αφαιρούνταν από τους εργάτες. Ο αμερικανικός μόχθος όμως γίνεται τώρα αντικείμενο καπηλείας σχεδόν στα όρια και οι εθνικοί μας πόροι έχουν όλοι κατανεμηθεί. Και όμως τα κέρδη εξακολουθούν να συσσωρεύουν νέο κεφάλαιο. Η ακμάζουσα βιομηχανία δολοφονικών εργαλείων γεμίζει τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών της Νέας Υόρκης με χρυσάφι. Και ένα δολάριο που δεν χρησιμοποιείται για να υποδουλώσει μια ανθρώπινη ύπαρξη δεν εκπληρώνει τον σκοπό του στο καπιταλιστικό σχέδιο. Το δολάριο αυτό πρέπει να επενδυθεί στη Νότια Αμερική, στο Μεξικό, στην Κίνα ή στις Φιλιππίνες.


Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ο Ναυτικός Σύνδεσμος ήρθε στο προσκήνιο την ίδια στιγμή που η National City Bank της Νέας Υόρκης δημιούργησε υποκατάστημα στο Μπουένος Αϊρες. Δεν είναι απλή σύμπτωση ότι έξι επιχειρηματικοί συνέταιροι της J. Ρ. Morgan είναι επιτελείς αμυντικών συνδέσμων. Και δεν ήταν υπαγόρευση της τύχης που ο δήμαρχος Μίτσελ διόρισε στην Επιτροπή Ασφαλείας του 1.000 ανθρώπους που εκπροσωπούν το ένα πέμπτο του πλούτου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι άνθρωποι εκείνοι επιθυμούν να προστατευθούν οι επενδύσεις τους στο εξωτερικό.


Κάθε σύγχρονος πόλεμος έχει τις ρίζες του στην εκμετάλλευση. Ο Εμφύλιος Πόλεμος διεξήχθη προκειμένου να κριθεί το κατά πόσον οι εκμεταλλευτές των σκλάβων του Νότου ή οι καπιταλιστές του Βορρά θα είναι αυτοί που θα εκμεταλλευθούν τη Δύση. Ο Αμερικανοϊσπανικός πόλεμος έκρινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκμεταλλεύονταν την Κούβα και τις Φιλιππίνες. Ο Νοτιοαφρικανικός πόλεμος έκρινε ότι οι Βρετανοί θα εκμεταλλεύονταν τα αδαμαντωρυχεία. Ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος έκρινε ότι η Ιαπωνία θα εκμεταλλευόταν την Κορέα. Ο σημερινός πόλεμος γίνεται προκειμένου να κριθεί το ποιος θα εκμεταλλεύεται τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Περσία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Κίνα, την Αφρική. Και εμείς ακονίζουμε τα σπαθιά μας προκειμένου να εκφοβίσουμε τους νικητές ώστε να μοιραστούν τα λάφυρα με εμάς. Οι εργάτες τώρα δεν ενδιαφέρονται για τα λάφυρα· δεν θα πάρουν τίποτε από αυτά έτσι και αλλιώς.


Οι προπαγανδιστές της πολεμικής ετοιμότητας έχουν και μια ακόμη αντικειμενική επιδίωξη και πολύ σημαντική μάλιστα. Θέλουν να δώσουν στον λαό κάτι να σκέπτεται πέρα από τη δυστυχή κατάσταση στην οποία έχει φθάσει. Γνωρίζουν ότι το κόστος ζωής είναι υψηλό, ότι οι αποδοχές είναι χαμηλές, ότι η απασχόληση είναι αβέβαιη και θα είναι ακόμη περισσότερο όταν η ευρωπαϊκή έκκληση για πυρομαχικά σταματήσει. Ανεξαρτήτως του πόσο σκληρά και ακατάπαυστα δουλεύουν οι άνθρωποι, συχνά δεν είναι σε θέση να εξοικονομήσουν τις ανέσεις της ζωής· πολλοί δεν μπορούν να αποκτήσουν [ούτε] τα απαραίτητα.


Κάθε λίγες ημέρες μάς δημιουργούν και έναν νέο φόβο προκειμένου να προσδώσουν ρεαλισμό στην προπαγάνδα τους. Μας έχουν φέρει στο χείλος του πολέμου με το Lusitania, το Gulflight, το Ancona, και τώρα θέλουν οι εργάτες να ξεσηκωθούν με τη βύθιση του Persia. Ο εργάτης ποσώς ενδιαφέρεται για όλα αυτά τα πλοία. Μπορεί οι Γερμανοί να βυθίσουν όλα τα πλοία στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο και να σκοτώσουν τους Αμερικανούς εντός αυτών – ο αμερικανός εργάτης ωστόσο δεν θα έχει κανέναν λόγο να μπει σε πόλεμο.


Σύμπας ο μηχανισμός του συστήματος έχει κινητοποιηθεί. Η φωνή της εξουσίας ακούγεται περισσότερο από τις εκφράσεις δυσαρέσκειας και τον ορυμαγδό από τις διαμαρτυρίες των εργατών.


«Φίλοι» λέγει «σύντροφοι εργάτες, πατριώτες· η πατρίδα σας βρίσκεται σε κίνδυνο! Υπάρχουν εχθροί σε όλες μας τις πλευρές. Δεν υπάρχει τίποτε μεταξύ ημών και των εχθρών μας εκτός του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού. Δείτε τι έπαθε το Βέλγιο. Αναλογιστείτε την τύχη της Σερβίας. Θα γκρινιάζετε για τους χαμηλούς μισθούς όταν διατρέχει κίνδυνο η χώρα σας, οι ίδιες σας οι ελευθερίες; Τι είναι τα δεινά που υπομένετε μπροστά στην ταπείνωση του να αντικρίσετε έναν νικηφόρο γερμανικό στρατό να αρμενίζει στον East River [σ.τ.μ.: στη Νέα Υόρκη]; Σταματήστε το κλαψούρισμα, πιάστε δουλειά και ετοιμαστείτε να υπερασπίσετε τις εστίες και τη σημαία σας. Δημιουργήστε στρατό, δημιουργήστε ναυτικό· ετοιμαστείτε να έρθετε αντιμέτωποι με τους εισβολείς ως αφοσιωμένοι ελεύθεροι άνθρωποι που είστε».


Θα πέσουν οι εργάτες σ’ αυτή την παγίδα; Θα εξαπατηθούν ξανά; Πολύ φοβάμαι πως ναι. Οι άνθρωποι ήταν πάντα επιδεκτικοί σε αυτού του είδους τη ρητορική. Οι εργάτες γνωρίζουν ότι δεν έχουν εχθρούς πέραν των εξουσιαστών τους. Γνωρίζουν ότι τα έγγραφα της ιθαγένειάς τους δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια των ιδίων, των συζύγων τους και των παιδιών τους. Γνωρίζουν ότι ο τίμιος ιδρώτας, ο επίμονος μόχθος και τα χρόνια αγώνα δεν τους αποφέρουν τίποτε από το οποίο να αξίζει να κρατηθούν, τίποτε για το οποίο να αξίζει να πολεμήσουν. Και όμως, βαθιά μέσα στις ανόητες καρδιές τους πιστεύουν ότι έχουν πατρίδα. Ω, τυφλή ματαιοδοξία των σκλάβων!


Οι έξυπνοι, στα υψηλά αξιώματα, γνωρίζουν πόσο παιδαριώδεις και ανόητοι είναι οι εργάτες. Γνωρίζουν ότι αν η κυβέρνηση τους ντύσει στα χακί και τους δώσει ένα τουφέκι και τους στήσει με μια στρατιωτική μπάντα και με λάβαρα να κυματίζουν, θα ριχτούν να πολεμήσουν γενναία κατά των εχθρών τους. Εχουν διδαχθεί ότι οι γενναίοι άνδρες πεθαίνουν για την τιμή της πατρίδας τους. Πόσο μεγάλο τίμημα για μια αφηρημένη ιδέα – οι ζωές εκατομμυρίων νέων ανθρώπων· εκατομμύρια άλλοι σακατεμένοι και τυφλωμένοι διά βίου· βίος εξαθλιωμένος για πολλά ακόμη εκατομμύρια ανθρώπινες υπάρξεις· το επίτευγμα και το κληροδότημα γενεών που σαρώθηκαν σε μια στιγμή – και κανένας δεν θα επωφεληθεί μέσα σε όλη αυτή τη δυστυχία! Αυτή η φρικτή θυσία θα ήταν κατανοητή αν το πράγμα για το οποίο πεθαίνεις και αποκαλείς πατρίδα τάιζε, έντυνε, στέγαζε, θέρμαινε, σπούδαζε και περιέβαλλε με στοργή τα παιδιά σου. Θεωρώ ότι οι εργάτες είναι τα πιο ανιδιοτελή από τα τέκνα του ανθρώπινου είδους· μοχθούν και ζουν και πεθαίνουν για άλλων ανθρώπων την πατρίδα, για άλλων ανθρώπων τα συναισθήματα, για άλλων ανθρώπων τις ελευθερίες και για άλλων ανθρώπων την ευτυχία! Οι εργάτες δεν έχουν δικές τους ελευθερίες· δεν είναι ελεύθεροι όταν είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν δώδεκα ή δέκα ή οκτώ ώρες την ημέρα· δεν είναι ελεύθεροι όταν πληρώνονται ελλιπώς για τον εξουθενωτικό τους μόχθο. Δεν είναι ελεύθεροι όταν τα παιδιά τους πρέπει να εργασθούν σε ορυχεία, σε μύλους και εργοστάσια ή όταν λιμοκτονούν και όταν οι γυναίκες τους μπορεί να οδηγηθούν από τη φτώχεια σε ζωές ντροπιαστικές. Δεν είναι ελεύθεροι όταν χτυπιούνται και φυλακίζονται επειδή απεργούν για μια αύξηση μισθών και για τη στοιχειώδη δικαιοσύνη που δικαιούνται ως ανθρώπινες υπάρξεις.


Δεν είμαστε ελεύθεροι αν οι άνδρες που διατυπώνουν και εκτελούν τους νόμους δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ζωών των ανθρώπων και κανένα άλλο συμφέρον. Το δικαίωμα ψήφου δεν μετατρέπει έναν μισθωτό σκλάβο σε ελεύθερο άνθρωπο. Δεν έχει ποτέ υπάρξει ένα αληθινά ελεύθερο και δημοκρατικό έθνος στον κόσμο από τη στιγμή που οι πρώτοι άνθρωποι της αρχαιότητας ακολούθησαν με τυφλή αφοσίωση τους ισχυρούς ανθρώπους που διέθεταν την ισχύ του χρήματος και των στρατών. Ακόμη και όταν τα πεδία των μαχών γέμιζαν με στοίβες δικών τους νεκρών, αυτοί όργωναν τα εδάφη των ηγεμόνων και στερούνταν τους καρπούς του μόχθου τους. Εχουν οικοδομήσει παλάτια και πυραμίδες, ναούς και καθεδρικούς που δεν έχουν σταθεί ναοί της ελευθερίας.


Οπως ο πολιτισμός έχει σιγά σιγά γίνει πιο σύνθετος, οι εργάτες έχουν υποδουλωθεί όλο και πιο πολύ ως σήμερα που είναι κάτι περισσότερο από εξαρτήματα των μηχανημάτων που χειρίζονται. Καθημερινά αντιμετωπίζουν τους κινδύνους του σιδηροδρόμου, της γέφυρας, του ουρανοξύστη, του τρένου του τρόμου, του χρηματιστηρίου, της μάντρας, της ξύλινης σχεδίας και του ορυχείου. Ασθμαίνοντας και δουλεύοντας σκληρά στις αποβάθρες, στους σιδηροδρόμους και κάτω από το έδαφος και στις θάλασσες, κινητοποιούν το εμπόριο και κυκλοφορούν από χώρα σε χώρα τα πολύτιμα εμπορεύματα που διευκολύνουν εμάς στη ζωή μας. Και ποια είναι η ανταμοιβή τους; Ενας πενιχρός μισθός, συχνά φτώχεια, ενοίκια, φόροι εισοδήματος, φόροι υποτέλειας και πολεμικές αποζημιώσεις.


Το είδος της ετοιμότητας που οι εργάτες επιθυμούν είναι αναδιοργάνωση και ανοικοδόμηση ολόκληρης της ζωής τους, όπως δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ από πολιτικούς άνδρες ή κυβερνήσεις. Οι Γερμανοί ανακάλυψαν προ ετών ότι δεν μπορούσαν να αναθρέψουν καλούς στρατιώτες στις τρώγλες, οπότε κατάργησαν τις τρώγλες. Φρόντισαν ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν τουλάχιστον μερικά από τα χρειώδη του πολιτισμού – μια στέγη της προκοπής, καθαρούς δρόμους, υγιεινή, αν και λιγοστή, τροφή, αξιοπρεπή ιατρική φροντίδα και κατάλληλες εγγυήσεις για τους εργάτες στα επαγγέλματά τους. Αυτό είναι ένα μόνο μέρος του τι πρέπει να γίνει, τι θαύματα όμως που έκανε αυτό το ένα βήμα προς το σωστό είδος ετοιμότητας για τη Γερμανία! Επί 18 μήνες είχε μείνει ανενόχλητη από εισβολή ενώ παράλληλα συνέχιζε έναν εκτεταμένο επεκτατικό πόλεμο και τα στρατεύματά της εξακολουθούσαν να πιέζουν με αμείωτο σθένος. Δικό σας καθήκον είναι να επιβάλλετε αυτές τις μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνηση. Ας μη γίνει πια άλλος λόγος για το τι μπορεί ή δεν μπορεί μια κυβέρνηση να κάνει. Ολα αυτά τα πράγματα έχουν γίνει από όλα τα εμπόλεμα έθνη στην οχλοβοή του πολέμου. Κάθε θεμελιώδους σημασίας βιομηχανία έχει διαχειρισθεί καλύτερα από τις κυβερνήσεις παρά από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Δικό σας καθήκον είναι να επιμείνετε για ακόμη περισσότερα ριζοσπαστικά μέτρα. Δικό σας καθήκον είναι να φροντίσετε κανένα παιδί να μη δουλέψει σε βιομηχανία ή ορυχείο ή κατάστημα και κανένας εργάτης να μην εκτεθεί άσκοπα σε ατύχημα ή ασθένεια. Καθήκον σας είναι να τους αναγκάσετε να σας προσφέρουν καθαρές πόλεις, απαλλαγμένες από τον καπνό, τη βρωμιά και τη συμφόρηση. Δικό σας καθήκον είναι να τους αναγκάσετε να σας καταβάλουν έναν μισθό συντήρησης. Δικό σας καθήκον είναι να φροντίσετε ότι αυτό το είδος ετοιμότητας εφαρμόζεται σε κάθε περιοχή του έθνους, ώσπου άπαντες θα έχουν την ευκαιρία να γεννηθούν σωστά, να τραφούν σωστά, να μορφωθούν σωστά, πάντοτε ευφυείς και χρήσιμοι στη χώρα.


Απεργήστε ενάντια σε όλες τις διατάξεις και τους νόμους και τους θεσμούς που συνεχίζουν το μακελειό της ειρήνης και τις σφαγές του πολέμου. Απεργήστε ενάντια στον πόλεμο επειδή χωρίς εσάς καμία μάχη δεν μπορεί να γίνει. Απεργήστε ενάντια στην κατασκευή βολιδοφόρων οβίδων και βομβών αερίων και όλων των άλλων οργάνων του φόνου. Απεργήστε ενάντια στην πολεμική ετοιμότητα που σημαίνει θάνατο και δυστυχία για εκατομμύρια ανθρώπινες υπάρξεις. Μην είστε βουβοί, πειθήνιοι σκλάβοι σε έναν στρατό καταστροφής. Γίνετε ήρωες σε έναν στρατό δημιουργίας. »