» ‘Η διχοτόμηση ή και πάλι διχοτόμηση «


«Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει» λέει δηκτικά η κυρία Αλέκα Παπαρήγα για το σχέδιο Αναν. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δηλώνει απερίφραστα στη συνέντευξή της στο «Βήμα» ότι είναι αντίθετη στο σχέδιο διότι «αποτελεί μια συγκαλυμμένη συνομοσπονδία πάνω σε διχοτομική βάση, ενώ θεσμοθετεί τη διεθνή κηδεμονία της Κύπρου». Και υπογραμμίζει ότι «αρνούμαστε το δίλημμα «ή δέχεστε το σχέδιο ή θα έχουμε εδραίωση της διχοτόμησης»!». Διότι, όπως σημειώνει, «αυτό σημαίνει: ή διχοτόμηση ή και πάλι διχοτόμηση!». Η λύση που προτείνει για το Κυπριακό είναι να εφαρμοστούν οι (υπάρχουσες) αποφάσεις του ΟΗΕ που «τώρα πετάχτηκαν στα σκουπίδια», ενώ διερωτάται «αν στην πράξη θα επιτραπεί (στους Κυπρίους) να διαπραγματευθούν» καθώς θεωρεί ότι «ο Κ. Αναν λειτουργεί με τελεσίγραφα»…





– Το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα σε Ελλάδα και Κύπρο που έσπευσε να καταδικάσει το σχέδιο Αναν προτού καλά καλά γίνουν πλήρως αντιληπτά όλα τα σημεία του.
Γιατί, κυρία Παπαρήγα, είστε τόσο κατηγορηματική έναντι του σχεδίου;


«Τα βασικά σημεία του σχεδίου Αναν είχαν γίνει γνωστά αρκετές ημέρες προτού αυτό δοθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη. Είχαν διαρρεύσει και στον Τύπο. Επιπλέον έχουμε και σχετική πληροφόρηση, όπως έχουν όλα τα κόμματα. Επομένως δεν τα γνωρίζαμε μόνον εμείς. Τα γνώριζαν οι πάντες, και εκείνοι που έσπευσαν να μας κατηγορήσουν ότι βιαστήκαμε να τοποθετηθούμε, γεγονός που δείχνει ότι δεν μας έψεξαν για τη βιασύνη μας, που δεν υπήρχε, αλλά επειδή ενοχλήθηκαν από την αντίθεση που εξέφρασε το ΚΚΕ στο σχέδιο Αναν. Θέλω πάντως να υπογραμμίσω δύο πράγματα: ότι και οι υποστηρικτές του σχεδίου, ακόμη και εκείνοι μιλάνε για αρνητικά ή απαράδεκτα μέρη που το σχέδιο περιέχει· και επιπλέον ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό που τώρα πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο διότι αποτελεί μια συγκαλυμμένη συνομοσπονδία πάνω σε διχοτομική βάση, ενώ θεσμοθετεί τη διεθνή κηδεμονία της Κύπρου. Τέτοιο μοντέλο κράτους δεν ξέρω αν υπάρχει στην ιστορία της διαμόρφωσης των κρατών. Στην εποχή που ζούμε δυστυχώς υπάρχουν διάφορα μοντέλα κατασκευής κρατών, όπως υπάρχει και αλλαγή συνόρων».


– Ας έρθουμε στις βασικές διαφωνίες σας. Σε τι συνίστανται;


«Μίλησα ήδη για διεθνή κηδεμονία, όπως σαφώς φαίνεται από τη σύσταση του ανωτάτου δικαστηρίου που προβλέπει το σχέδιο. Αυτό το δικαστήριο θα επιβλέπει την εφαρμογή του συντάγματος και θα αποτελείται από τρεις Ελληνοκυπρίους, τρεις Τουρκοκυπρίους και τρεις – λέει – αλλοδαπούς! Βρετανούς; Αλλους; Θα δούμε… Θα έχουμε λοιπόν ένα κράτος που θα «περιτυλίγει» δύο κράτη και το οποίο θα είναι όμηρος της ΕΕ και του ΟΗΕ, δηλαδή κυρίως των Αμερικανοβρετανών, και καπέλο στα δύο επί μέρους κράτη. Εξάλλου και το γεγονός ότι οι ελευθερίες διακίνησης και εγκατάστασης, όπως και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, περιορίζονται και απαγορεύονται δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με τη λογική της ίδρυσης δύο κρατών. Δύο-τρία κράτη, δύο-τρεις ιθαγένειες, δύο-τρεις Βουλές! Τραγέλαφος…


Με την ευκαιρία όμως θέλω να θυμίσω ότι ρυθμίσεις τύπου σχεδίου Αναν είχαν δρομολογηθεί εδώ και μερικά χρόνια από τα επτά πιο ισχυρά κράτη του κόσμου και από τη Ρωσία. Τότε ανοιχτά και απροσχημάτιστα εκαλούντο τα δύο μέρη, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, να πάρουν μέρος σε συζητήσεις έξω από τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Αλλά και το 1999 στο Ελσίνκι, για τις συμφωνίες του οποίου τα άλλα κόμματα πανηγύρισαν, τι έγινε; Ενταφιάστηκε το Κυπριακό».


– Γιατί όμως αποκλείετε το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι θετικότερο από τις διαπραγματεύσεις, όταν ακόμη και τα κυπριακά κόμματα λένε ότι ως βάση το σχέδιο Αναν μπορεί να συζητηθεί;


«Κατά τη γνώμη μας τα κυπριακά κόμματα καλούνται να πάρουν αποφάσεις με το περίστροφο στον κρόταφο. Εχουμε ερώτημα για το αν στην πράξη θα τους επιτραπεί να διαπραγματευθούν. Ολα δείχνουν ότι ο Κ. Αναν λειτουργεί με τελεσίγραφα. Εξάλλου ως τις 12 Δεκέμβρη θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία! Και ωστόσο η διαπραγμάτευση δεν έχει αρχίσει ακόμη! Τι συμπέρασμα βγάζουμε; Οτι πρόκειται για ένα σχέδιο προαποφασισμένο. Και στο τέλος θα έρθει ο Κ. Αναν και θα πει «αυτό είναι, τώρα τελειώσαμε»!.. Δηλαδή, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία…».


– Λέτε ότι στην ουσία το σχέδιο οδηγεί σε συγκαλυμμένη διχοτόμηση της Κύπρου. Μα ήδη η χρονίζουσα εκκρεμότητα δεν συνιστά διχοτόμηση; Επιπλέον υπάρχει και το θέμα της ένταξης της νήσου στην ΕΕ. Δεν βοηθά αυτή η συγκυρία για να βρεθεί μια λύση; Εκτός αν είστε κατά της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ…


«Το θέμα που σήμερα έχει πρακτική σημασία είναι ότι η ενταξιακή πορεία χρησιμοποιείται εις βάρος της δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός προώθησης της διχοτόμησης.


Αλλά ας δούμε και το λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο το οποίο προβάλλουν διάφορες πλευρές: τα τελευταία δέκα χρόνια πολλά γεγονότα έδειξαν ότι κανένα κεκτημένο δεν είναι κεκτημένο. Πολύ περισσότερο τούτο το κεκτημένο, το οποίο φέρνει τη σφραγίδα της ανισότητας, της ανισοτιμίας, της εξάρτησης. Πρώτα έλεγαν «να μπει η Κύπρος στην ΕΕ ανεξαρτήτως λύσης του πολιτικού θέματος». Τώρα κατ’ ουσίαν τίθεται το ζήτημα: πρώτα λύση και μετά ένταξη! Αρα;


Αρνούμαστε το δίλημμα «ή δέχεστε το σχέδιο ή θα έχουμε εδραίωση της διχοτόμησης»! Αυτό σημαίνει: ή διχοτόμηση ή και πάλι διχοτόμηση! Υπάρχει λύση: να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ».


– Δεν φοβάστε μήπως με τη στάση σας αποδυναμώνετε τη διαπραγματευτική ικανότητα των Ελληνοκυπρίων; Είχατε την ευκαιρία να συζητήσετε το θέμα με τον ομόλογό σας του ΑΚΕΛ, τον κ. Δ. Χριστόφια, και πώς βλέπει τις θέσεις σας;


«Το αντίθετο. Η εναντίωση σε ένα άδικο σχέδιο είναι που βοηθάει τις διαπραγματεύσεις και όχι η υποταγή σε αυτό ως του μικρότερου κακού. Με τον Δ. Χριστόφια έχουμε συχνές επαφές. Πρόσφατα μάλιστα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πήγε στην Κύπρο και είχε συζητήσεις με τα κυπριακά κόμματα. Σας διαβεβαιώνω ότι κανένας δεν είναι ικανοποιημένος από το σχέδιο Αναν. Γιατί πρόκειται για «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει»!».


– Δεχθήκατε τα πυρά του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος σας καταλόγισε ότι ζητάτε διεθνοποίηση του Κυπριακού, την ίδια στιγμή που έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο του ΟΗΕ με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας και το οκέι τής ΕΕ. Και αναρωτήθηκε για ποια διεθνοποίηση άραγε μιλάτε…


«Ο κ. Κωνσταντόπουλος ενοχλήθηκε γιατί μένουμε σταθεροί στη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Αυτό είναι το πρόβλημα της ηγεσίας του ΣΥΝ, ο οποίος μιλούσε στο παρελθόν για τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά τώρα προσαρμόστηκε ταχύτατα στο σχέδιο Αναν, δίνοντας έτσι στην κυβέρνηση χέρι βοηθείας αλλά και στον Αναν. Αυτός είναι ο ρόλος του ΣΥΝ: να συμβάλλει από «αριστερά» στην αποδοχή από τον λαό των πιο καταπιεστικών μέτρων».


– Πιο σκληρός ο κ. Λ. Κύρκος έγραψε σε άρθρο του ότι το ΚΚΕ τείνει να ευθυγραμμιστεί με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Πώς το σχολιάζετε;


«Ο κόσμος καταλαβαίνει τι ενοχλεί τον καθέναν και για ποιον λόγο βαφτίζει εθνικισμό τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού. Ο εθνικισμός ανήκει στον χώρο της αστικής ιδεολογίας και όχι της κομμουνιστικής».


– Πώς είδατε την ίδρυση, με αφορμή το Κυπριακό, της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών του κ. Δ. Τσοβόλα και πρώην ή νυν παραγόντων του ΠαΣοΚ; Το ΚΚΕ θα πάρει μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία; Θα τη στηρίξει;


«Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στην εκδήλωση του ΔΗΚΚΙ για το Κυπριακό και διετύπωσε τις θέσεις μας. Σε πολλά σημεία που αφορούν το σχέδιο Αναν συμφωνούμε με το ΔΗΚΚΙ. Στις δημόσιες εκδηλώσεις που θα οργανώσει η κίνηση αυτή θα μετέχουν ως ομιλητές και στελέχη του κόμματος».