mpitsi@dolnet.gr


Η μεταφορά της Ιχθυόσκαλας του Βόλου από τον χώρο μπροστά στο δημαρχείο της πόλης στον υγρότοπο της Μπουρμπουλήθρας – τον μεγαλύτερο της Μαγνησίας, μετά την αποξήρανση της Κάρλας -, ο οποίος βρίσκεται στη συνέχεια του λιμανιού, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε οικολογικές οργανώσεις και κατοίκους της περιοχής. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καταγγέλλει ότι η Ιχθυόσκαλα μεταφέρθηκε παρανόμως, δίχως να έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα για το ευαίσθητο οικοσύστημα, με αποτέλεσμα ο υγρότοπος ο οποίος φιλοξενεί πολλά και σπάνια πουλιά να απειλείται με καταστροφή.


Η «Μελέτη ενσωμάτωσης της Ιχθυόσκαλας Βόλου στο περιβάλλον της περιοχής», που έγινε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας ώστε να εγκριθεί από το ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα για τους Ορους Δόμησης της Ιχθυόσκαλας, δεν έχει τηρηθεί. «Η ιχθυαγορά λειτουργεί σε πρόχειρα υπόστεγα, μέτρα για τα απόβλητα δεν έχουν ληφθεί, πραγματοποιούνται νυχτερινές εργασίες με θόρυβο και φώτα, μια σειρά προβολέων είναι αδικαιολόγητα στραμμένη προς τον υγρότοπο και πολλά άλλα… Ο δήμαρχος Βόλου και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Δημήτρης Γεωργιάδης – αν και αναρμόδιοι – πραξικοπηματικά μετέφεραν την ψαραγορά δίπλα στον υγρότοπο, δίχως καμιά λογική εξήγηση» καταγγέλλει ο κ. Κώστας Βολιώτης από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Επισημαίνει μάλιστα ότι αγνοήθηκε η πρόταση για προσωρινή μεταφορά της Ιχθυόσκαλας στη νότια πλευρά του λιμανιού, όπου δεν θα δημιουργούσε προβλήματα, ώσπου να κατασκευαστούν τα απαραίτητα προστατευτικά έργα.


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου, επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ότι «η μετεγκατάσταση της Ιχθυόσκαλας από τον χώρο της κεντρικής παραλίας του Βόλου αποτελεί αίτημα δεκαετιών των φορέων και των κατοίκων της πόλης». Ο κ. Μήτρου τονίζει ότι η δημοτική αρχή του Βόλου και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες «ώστε, επιτέλους, να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της εισόδου της πόλης – εν όψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 – αλλά κυρίως στην εξάλειψη των κινδύνων που εγκυμονούσε για τη δημόσια υγεία η λειτουργία της Ιχθυόσκαλας στον κεντρικό ιστό του Βόλου, χωρίς μάλιστα την απαιτούμενη άδεια και με την ανοχή του νομάρχη».


Οσον αφορά τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας στον χώρο της Μπουρμπουλήθρας, από τη δημοτική αρχή και τον ΟΛΒ, «ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να διαφυλαχθεί ο υγροβιότοπος που υπάρχει στην περιοχή» υποστηρίζει ο κ. Μήτρου. Και συμπληρώνει: «Οπως μάλιστα πρόσφατα παραδέχθηκε και η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ροδούλα Ζήση, το έργο δεν κινδυνεύει να ματαιωθεί και η απαραίτητη περιβαλλοντική μελέτη για τη μετεγκατάσταση της Ιχθυόσκαλας έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πρόκειται να εγκριθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σύνδεσης των εγκαταστάσεων με τον βιολογικό καθαρισμό Βόλου».


Πάντως, τόσο η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κυρία Ροδούλα Ζήση όσο και ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Π. Σκοτεινιώτης κατήγγειλαν τη βιασύνη στη μεταφορά της Ιχθυόσκαλας. «Το θέμα δυστυχώς έχει παγώσει. Εμείς πιέζουμε όσο μπορούμε αλλά δεν έχουμε αρμοδιότητα» λέει ο κ. Σκοτινιώτης. Καθώς όμως η Ιχθυόσκαλα εξακολουθεί να λειτουργεί, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία με επιστολή της ζήτησε από τον πρόεδρο του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ κ. Χρ. Γεραρή να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για την προστασία του υγροτόπου. Μάλιστα η οργάνωση έχει αποστείλει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της μη τήρησης του κοινοτικού δικαίου κατά τη μεταφορά της Ιχθυόσκαλας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη μεγάλο μέρος του υγροτόπου (από τον Κραυσίδωνα ως τον Ξηριά) καταστρέφεται από την επέκταση του λιμανιού του Βόλου (απόφαση που είχε ληφθεί πριν από αρκετά χρόνια), το οποίο θα καταλάβει τα 3/4 του υγροτόπου. Το επίμαχο τμήμα της Ιχθυόσκαλας αφορά μόλις το υπόλοιπο 1/4.