Είναι ένας γίγαντας.
«Αγαθός» μάλιστα, από ό,τι λένε οι άνθρωποι του κύκλου του, με λεπτά γούστα και βαθιά κουλτούρα. Το περιτύλιγμα μπερδεύει λοιπόν προς στιγμήν όταν αναφέρονται στον κάτοχο 19 διεθνών τίτλων, ύψους 1,91 μ. και βάρους 128 κιλών, στον μυώδη ρώσο παλαιστή ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών. Από το 1987 (χρονιά που γνώρισε την τελευταία ήττα του από τον Ιγκόρ Ροστορότσκι) δεν βρέθηκε αντίπαλος στα 130 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ το 2000 για να βάλει με την πλάτη στο ταπί τον ρώσο γίγαντα. Η ανωτερότητά του ήταν τρομακτική και ο γυμναστής από το Νοβοσιμπίρσκ (γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1967) κατέκτησε τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, αναδείχθηκε εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και έλαβε 13 χρυσά μετάλλια σε πρωταθλήματα Ευρώπης. Αυτά είναι τα αγωνιστικά διαπιστευτήρια του «θηριώδους» Ρώσου Αλεξάντρ Καρέλιν.


Στο Σίδνεϊ πριν από δύο χρόνια ήθελε να ξεπεράσει τον πρώην συμπατριώτη του και νυν Λευκορώσο Αλεξάντρ Μεντβέντ και να μείνει στην Ιστορία ως ο μοναδικός παλαιστής με τέσσερα χρυσά μετάλλια στη συλλογή του. Στον τελικό όμως έχασε από τον αμερικανό παλαιστή Ρούλον Γκάρντνερ, ύστερα από έναν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο αγώνα που κρίθηκε από μια απόφαση στα τελευταία λεπτά. Το σοκ στη Ρωσία ήταν πρωτοφανές αλλά όχι και ανεξήγητο. Οι συμπατριώτες του πίστευαν ότι ο Καρέλιν είναι πραγματικά ανίκητος και δεν είχαν κανέναν λόγο που να τους αποδεικνύει το αντίθετο. Είχαν συνηθίσει να τον βλέπουν επί 13 χρόνια να λιώνει τους αντιπάλους του στο ταπί και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο «Κινγκ Κονγκ» (το προσωνύμιό του) είχε υποταχθεί σε έναν αμερικανό «γελαδάρη». Ο ήρωάς τους είχε χάσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στο «Πείραμα» (το δεύτερο προσωνύμιό του, με το οποίο τον αποκαλούσαν έτσι κυρίως οι αντίπαλοί του), λέγοντάς του ότι για τους Ρώσους θα παραμείνει πάντα ο «ανίκητος πολεμιστής». Το πόσο βαριά όμως ήταν η ήττα φαίνεται και από το γεγονός ότι οι Ρώσοι πίστευαν πως ο αθλητής τους αδικήθηκε (μπορεί και να μην είχαν άδικο) και απαίτησαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να δώσει και στους δύο παλαιστές το χρυσό μετάλλιο! Κανένας δεν μπορούσε να αποδεχθεί ότι ο Καρέλιν έχασε…


Ο Αλεξάντρ Καρέλιν ήταν για τους Ρώσους ο μύθος που τους έβγαζε από τη μιζέρια της σκληρής καθημερινότητας. Ενας θηριώδης παλαιστής με τρία χρυσά μετάλλια, στη Σεούλ, στη Βαρκελώνη και στην Ατλάντα, αλλά και ένας άνθρωπος μορφωμένος και ευγενικός, που λατρεύει την ποίηση και την όπερα. Μικρός ήθελε να γίνει φορτηγατζής, όπως ο πατέρας του. Εγινε τελικά παλαιστής. Ενα τέρας 129 κιλών στο ταπί της πάλης, που δεν είχε χάσει για 13 χρόνια, είχε παραχωρήσει τον τελευταίο του βαθμό σε αντίπαλο το 1990. Ενας άνδρας πολιτισμένος, ο οποίος εξελέγη στη ρωσική Δούμα θέτοντας υποψηφιότητα στο Νοβοσιμπίρσκ με το κόμμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πολλοί του έχουν ήδη ζητήσει να διεκδικήσει την προεδρία της Ρωσίας.