Οταν το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου όριζε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υφυπουργό Εμπορίου, αρκετοί ξίνισαν τα μούτρα τους: «Επαρχιώτης βουλευτής, χωρίς καλές σχέσεις με το κέντρο, φτωχός, κομματικός, λιγομίλητος». Ολοι στοιχημάτισαν ότι θα γινόταν μια χαψιά από τα «τσακάλια της αγοράς». Και όλοι έχασαν. Ο Παπανδρέου έφυγε, το ΠαΣοΚ άλλαξε χέρια και ο Κώστας Σημίτης τον όρισε ξανά υφυπουργό Εμπορίου. Οταν ο πληθωρισμός τιθασεύτηκε, ο κ. Σημίτης επέλεξε τον έμπιστό του πλέον και εκσυγχρονιστή Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το «γκαντέμικο» υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η μόνη επαφή που είχε ως τότε με την Αστυνομία ήταν μια ροπαλιά από χέρι αστυνομικού πριν από πολλά χρόνια. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης περνούσε τις 12 ώρες του 24ώρου στο γραφείο του στη λεωφόρο Κατεχάκη. Μια από τις πρώτες προτεραιότητές του ήταν η πάταξη της τρομοκρατίας. Επί υπουργίας του έγιναν ρουτίνα οι πολύωρες συσκέψεις με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Μαζί με τους συνεργάτες του κάθησε και διάβασε ξανά όλους τους φακέλους της Αντιτρομοκρατικής. Ηταν αυτός, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ, που έθεσε τις έρευνες σε νέες βάσεις χωρίς ιδεοληψίες και «στεγανά» και αξιοποιώντας τη δουλειά των προηγούμενων χρόνων δημιούργησε γόνιμο περιβάλλον συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων, Βρετανών και Αμερικανών.


Γεννήθηκε στη Βέροια το 1955 και μεγάλωσε στο Νησί Ημαθίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ιδρυτικό μέλος του ΠαΣοΚ Ημαθίας, έχει διατελέσει νομάρχης Καρδίτσας από το 1987 ως το 1989, ενώ εκλέγεται βουλευτής του Νομού Ημαθίας από τον Ιούνιο του 1989. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.


Φώτης Νασιάκος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας


Ο αρχηγός της Αστυνομίας γεννήθηκε το 1952 στη Ραχούλα Καρδίτσας. Κατατάχθηκε στο Σώμα της Χωροφυλακής το 1970 και το 1976 αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Αξιωματικών και μετεκπαιδεύθηκε στο εξωτερικό. Στο διάστημα 1996-2000, όταν κατείχε τους βαθμούς του αστυνομικού διευθυντή και του ταξιάρχου, διετέλεσε διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία). Από τις 3 Αυγούστου 2001, οπότε και προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου, είναι αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις έκτακτες κρίσεις που προέκυψαν από την αποτυχία της σύλληψης του Πάσσαρη. Ο Φώτης Νασιάκος είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες: τη Μαρία (φοιτήτρια της Σχολής Οικονομικών Επιστημών) και την Ιωάννα (φοιτήτρια της Γαλλικής Φιλολογίας). Χαρακτηρίζεται «άνθρωπος μεθοδικός, συνετός, προσγειωμένος και αποτελεσματικός». Πριν από τρεις μήνες η «Daily Telegraph» είχε γράψει ότι τα στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ που συνδράμουν τους έλληνες αστυνομικούς στις έρευνές τους για την τρομοκρατία δήλωναν ενθουσιασμένα για τη συνεργασία τους με τον Φώτη Νασιάκο.


Στέλιος Σύρος Επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία)


Ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστράτηγος Στέλιος Σύρος γεννήθηκε στη Λαμία το 1952. Κατατάχθηκε το 1974 στο Σώμα της (τότε) Αστυνομίας Πόλεων και το 1977 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών. Προτού βρεθεί στη σημερινή του θέση διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Διαρρηκτών (Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας). Διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2000, όταν ήταν ταξίαρχος, ενώ κατά την παραμονή του σε αυτήν προήχθη σε υποστράτηγο. Ο Στέλιος Σύρος, μαζί με τον εισαγγελέα Διώτη, είναι ο άνθρωπος που συνομιλεί τακτικά με τον Σάββα Ξηρό. Θεωρείται από τον δημοσιογραφικό κόσμο ένας από τους καλύτερους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ κατά τη θητεία του στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας εξιχνιάστηκαν πολλές υποθέσεις.


Ιωάννης Διώτης Εισαγγελέας Πρωτοδικών


Ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1955 και εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα το 1985. Αριστερός στα φοιτητικά του χρόνια. Το 1994, επί Παπαθεμελή, ετέθη επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου για θέματα τρομοκρατίας και το 1998 τοποθετήθηκε στη θέση του εισαγγελέα επόπτη των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής. Ο Ιωάννης Διώτης έχει επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις ανάγκες των ερευνών, ενώ έχει συνομιλήσει και με τον διαβόητο Κάρλος, ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές του Παρισιού. Σε άρθρο του έχει τονίσει την ανάγκη αλλαγών του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συλλογή και την αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού, την προστασία των μαρτύρων και τη διεξαγωγή των δικών των τρομοκρατών χωρίς ενόρκους. Σήμερα κινείται συνεχώς μεταξύ του 12ου ορόφου του Αστυνομικού Μεγάρου και του «Ευαγγελισμού», όπου νοσηλεύεται ο Σάββας Ξηρός. Ο παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών Ιωάννης Διώτης λέγεται μάλιστα ότι έχει κερδίσει απολύτως την εμπιστοσύνη του τραυματισμένου βομβιστή, με τον οποίον έχει κάθε νύχτα πολύωρες συζητήσεις, όχι μόνο για όσα του καταμαρτυρούνται αλλά και για πολλά άλλα θέματα.


Στη συλλογή των στοιχείων εργάστηκαν οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ Γιάννης Γιαγκίνης, Νίκος Κακαρίκας, Δημήτρης Αντωνίου, Λίνα Παπαδάκη, Ειρήνη ΡουμπεΪδου και Αντώνης Ρούσσος από τη δημοσιογραφική ομάδα των «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ» του Σταύρου Θεοδωράκη