Αρκετοί από τους πρώην συμφοιτητές του Αλ. Γιωτόπουλου δεν μπόρεσαν να τον αναγνωρίσουν στη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αλλά για μερικούς τούρκους υπηκόους ο «Λάμπρος» είναι μάλλον γνωστό πρόσωπο από τη δεκαετία του ’80. Ηταν η εποχή που η 17Ν αναζητούσε τη διεύρυνση του «ρεπερτορίου» της οργάνωσης: ο 45άρης που εκπροσωπούσε μια «επαναστατική οργάνωση» πλησίαζε εκπροσώπους των τουρκικών και κουρδικών επαναστατικών και εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων ζητώντας «πολιτική στήριξη» για ενδεχόμενες ενέργειες. Μετά την εξόντωση των Κούρδων στο ιρακινό Κουρδιστάν με τη χρήση χημικών αερίων στο χωριό Χαλάμπτσα και την εξόντωση των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Ιράν το 1989, ο Γιωτόπουλος πλησίασε στη Βιέννη εκπροσώπους κουρδικών και τουρκικών οργανώσεων ζητώντας «συνεργασία» για «επιχειρήσεις» και «στόχους ». «Αναλαμβάνουμε έναν, δύο ή τρεις στόχους ανάλογα με το τι θέλετε» θυμούνται οι συνομιλητές του Γιωτόπουλου να έχουν ακούσει από το στόμα του ηγέτη της 17Ν.


Ηταν η περίοδος που η πιο «κλειστή» οργάνωση της ελληνικής τρομοκρατίας επιχειρούσε να «ανοιχθεί» από την άποψη της «θεματολογίας» στην ένοπλη προπαγάνδα «διεθνοποιώντας» τη δράση της. Ο ίδιος ο Γιωτόπουλος είχε αναλάβει το βάρος αυτού του «ανοίγματος» καθώς οι συνομιλητές του εκείνης της εποχής θυμούνται ότι τους μιλούσε για τη στρατηγική της «επαναστατικής οργάνωσης» και για την ανάγκη «συμπαράταξης όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων».


* Τουρκικές επιφυλάξεις


Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι τουρκικές οργανώσεις αρνήθηκαν να συνεχίσουν την οποιαδήποτε συζήτηση θεωρώντας ότι «πρόκειται για κόλπο της ΕΥΠ για να δοκιμάσει τις οργανώσεις».


Ιδιαίτερη επιμονή δείχνουν η 17Ν και ο ΕΛΑ – πιστεύουν στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας – στην οργάνωση «Ντεβ Σολ». Η οργάνωση ιδρύεται το 1977 από την κομμουνιστική νεολαία της Κωνσταντινούπολης. Το πρόγραμμά της στηρίζεται στα γραπτά του Μαχίρ Τσαγιάν, που σκοτώθηκε στις 30 Μαρτίου του 1972.


Η «Ντεβ Σολ» δεν προσεγγίζει καμία αριστερή μητρόπολη(Μόσχα, Πεκίνο, Βελιγράδι) της εποχής, πλην της Αβάνας. Πιστεύει στο «αντάρτικο των πόλεων»: «Η στρατιωτικοπολιτική δράση είναι ο μόνος τρόπος σύνδεσης με τον λαό. Ο μόνος δρόμος προς την επανάσταση είναι η κάννη του όπλου». Με τη δεύτερη στρατιωτική δικτατορία στην Τουρκία, πολλοί τούρκοι αγωνιστές της Αριστεράς καταφεύγουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και μέλη της «Ντεβ Σολ». Τίθενται υπό την παρακολούθηση της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που επιχειρεί να ελέγξει τις κινήσεις τους ώστε να μην επηρεασθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας.


Την πρώτη περίοδο το στρατόπεδο του Λαυρίου συγκλονίζεται από τις αντιπαραθέσεις της «Ντεβ Σολ» και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), οι οποίες αποκορυφώνονται σε ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Αντ. Δροσογιάννης απειλεί επανειλημμένα τους τότε ηγέτες του ΡΚΚ στην Ελλάδα και η ΕΥΠ θεωρεί «αναξιόπιστη την τότε ηγεσία της οργάνωσης στην Αθήνα». Εκείνη ακριβώς την περίοδο η «Ντεβ Σολ» επιχειρεί να ανοιχθεί στις ελληνικές οργανώσεις της άκρας Αριστεράς, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν ταχθεί υπέρ του ένοπλου αγώνα. Η πρώτη της επαφή γίνεται με την «Αντικρατική Πάλη» του Χρ. Τσουτσουβή και στη συνέχεια έρχεται σε επαφή με τον ΕΛΑ (η Ελληνική Αστυνομία δεν είχε ασφαλείς πληροφορίες για το εύρος της συνεργασίας της 17Ν με την «Ντεβ Σολ»). Στις επαφές αυτές οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι παίζει ρόλο ο Δ. Κουφοντίνας: ο Μήτσος είναι γνωστός σε στελέχη κουρδικών και τουρκικών οργανώσεων της άκρας Αριστεράς. Ο Κουφοντίνας παίζει ρόλο σε αυτές τις επαφές ως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και οι αρχές πιστεύουν ότι η σύλληψή του θα βοηθήσει στη διαλεύκανση των «χτυπημάτων» εναντίον τούρκων διπλωματών από το 1990 και μετά.


* Το κουρδικό κόμμα


Μετά τον θάνατο του Τσουτσουβή στις αρχές του 1988 η «Ντεβ Σολ» κάνει στροφή στις σχέσεις της με το ΡΚΚ καθώς όλο και περισσότεροι Κούρδοι εντάσσονται στις γραμμές της ενώ το κουρδικό κόμμα επεκτείνει τη δράση του στις τουρκικές μεγαλουπόλεις. Η «Ντεβ Σολ» συνεργάζεται έτσι όλο και στενότερα με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Κοινές επιχειρήσεις, κοινή λογιστική βάση, κοινός σχεδιασμός και σε ορισμένες περιπτώσεις και μέλη που εγκαταλείπουν τη μία οργάνωση για να ενταχθούν στην άλλη.


Είναι η περίοδος που, σύμφωνα με πληροφορίες από γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, μέλη της «Ντεβ Σολ» τα οποία στάθμευαν στην Ελλάδα μεταβαίνουν για εκπαίδευση στη Γαλλία φιλοξενούμενα από τη γαλλική οργάνωση «Action Directe». Ο εκπαιδευτής της οργάνωσης «Ρεμί» (ψευδώνυμο) είναι ο ίδιος με τον εκπαιδευτή μελών του ΡΚΚ λίγο πριν από τη δεκαετία του ’90. Οι δραστηριότητες της τουρκικής οργάνωσης ρέπουν όλο και περισσότερο προς τη «βία για τη βία» και προς το οργανωμένο έγκλημα. Οι διωκτικές αρχές θεωρούν «κλειδί» στη διαλεύκανση της σχέσης 17Ν – «Ντεβ Σολ» την αποκάλυψη στοιχείων σχετικά με τη δολοφονία του τούρκου διπλωμάτη Σιπαχίογλου το 1994 στο Φάληρο, που έγινε από «κομάντο» της οργάνωσης σε αντίποινα για τη δολοφονία στην Κύπρο του ένθερμου υποστηρικτή του ΡΚΚ Θ. Γεωργιάδη.


Ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν τη δολοφονία του Σιπαχίογλου εκείνη που θα «ερμηνεύσει» τη στροφή της 17Ν στα «εθνικά θέματα» κατά τη δεκαετία του ’90 και θα ρίξει άπλετο φως στο κατά πόσον είχε προχωρήσει η συνεργασία της οργάνωσης με τουρκικές και κουρδικές οργανώσεις, πιθανώς και με κύπριους υπηκόους που συνέβαλαν στη δραστηριότητα αυτών των οργανώσεων στον ελλαδικό και στον κυπριακό χώρο. «Το κλειδί είναι η «Ντεβ Σολ»» αναγνωρίζουν σήμερα αξιωματούχοι που παρακολουθούν από κοντά τις έρευνες των ελληνικών διωκτικών αρχών.


Η οργάνωση αυτή, που επιβίωσε όλων των άλλων τουρκικών και κουρδικών οργανώσεων του «ένοπλου αγώνα», επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να μεταφέρει το κέντρο της επιχειρησιακής της δραστηριότητας στην Ευρώπη από το Βέλγιο στην Ελλάδα, όπου σήμερα σύμφωνα με την ΕΥΠ έχει 100 μέλη, ενώ σύμφωνα με την ΜΙΤ (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) έχει 250 μέλη. Η δραστηριότητά της είναι ιδιαίτερα σημαντική στη Βόρεια Ελλάδα.


* «Αντάρτικο πόλεων»


Ο ηγέτης της Ντουρσούν Καρατάς περνάει πολλούς μήνες τον χρόνο στην Αθήνα, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες. Ο Καρατάς επέζησε πολιτικά μιας αναμέτρησης μέσα στην οργάνωση που είχε αποτέλεσμα να απαχθεί από μέλη αντίπαλης τάσης – εντός της οργάνωσης – τα οποία τον θεωρούσαν υπεύθυνο για τη δολοφονία του αναπληρωτή του Μπεντρί Γιαγάν! Η αντιπαράθεση αυτή, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά του «αντάρτικου πόλεων» αλλά αυτή τη φορά ανάμεσα στα μέλη της ηγεσίας της οργάνωσης, οδήγησε τις γερμανικές – αρχικά – και – στη συνέχεια – τις βελγικές αρχές στο να μην ανέχονται πλέον τη δραστηριότητα του Καρατάς και των ομοϊδεατών του. Τον τελευταίο χρόνο οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν ειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές ότι επίκειται μια «μετακόμιση» του ηγετικού κλιμακίου της «Ντεβ Σολ» στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με αναφορές των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στελέχη της οργάνωσης συγκεντρώνουν χρήματα από εμπόριο ναρκωτικών και τα κέρδη αυτά έχουν επενδυθεί σε εστιατόρια, μαγαζιά και σε ένα… κότερο. Ενα στέλεχός τους με το ψευδώνυμο «Νεζντέτ» φυλακίζεται το 1993 για αυτές τις δραστηριότητες και εκτίει την ποινή του στις φυλακές της Πάτρας. Από τα όπλα του λιμεναρχείου της Ραφήνας που δόθηκαν σε μέλη της «Αντικρατικής Πάλης», τα οποία κλάπηκαν το 1985, η τουρκική αστυνομία υποστηρίζει ότι δύο βρίσκονται στα χέρια της «Ντεβ Σολ».


Ανάμεσα στα όπλα που κλάπηκαν από το λιμεναρχείο της Ραφήνας υπήρχαν και τύπου Ούζι, αλλά το ομοιότυπο όπλο που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου δεν έχει ακόμη εξεταστεί από τα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. «Δεν είναι μέσα τις προτεραιότητές μας» αναφέρει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με τις έρευνες. Αν το όπλο αυτό βεβαιωθεί ότι προέρχεται από την «παρτίδα» της Ραφήνας, τότε οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι με βεβαιότητα θα προκύψει το πρώτο ισχυρό στοιχείο σύνδεσης της «Ντεβ Σολ» με την ελληνική τρομοκρατία.