Μέθη. Γύμνια. Διασυρμός. Επί 20 ολόκληρους αιώνες η διοικούσα Εκκλησία αντιμετώπισε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Η πρακτική αντιμετώπισης των ζητημάτων είναι πάντα η ίδια και βιβλικά τεκμηριωμένη. Μετά τον κατακλυσμό ο Νώε, ως αμπελουργός ήπιε πολύ κρασί, μέθυσε και ξεγυμνώθηκε. Σύμφωνα με τη Γένεση, όταν συνήλθε από το μεθύσι του καταράστηκε τον γιο του τον Χαμ γιατί ενώ είδε τη γύμνια του αντί να σπεύσει να τον περιθάλψει αυτός διέδωσε το βαρύτατο για την εποχή αμάρτημά του και επαίνεσε τους άλλους γιους του, τον Σημ και ο Ιάφεθ, που όταν έμαθαν το πάθημα του πατέρα τους τον σκέπασαν με έναν μανδύα. Κάθε χρόνο τα εκκλησιαστικά δικαστήρια προβαίνουν σε μια σειρά καθαιρέσεων έγγαμων ή αγάμων κληρικών. Πρόκειται για ιστορίες που ποτέ δεν δημοσιοποιούνται. Στόχος δεν είναι η συγκάλυψη, όπως υποστηρίζεται, αλλά η προστασία των προσώπων. Η δημόσια διαπόμπευση, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι θεολόγοι, είναι ξένη προς τη φιλοσοφία και τη θεώρηση του χριστιανισμού. «Ο δημόσιος διασυρμός, ο λιθοβολισμός, ο στιγματισμός στο μέτωπο αποτελούν τρόπους απόδοσης δικαιοσύνης άλλων θρησκειών» τονίζουν κληρικοί που χειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος και η πλειονότητα των μητροπολιτών είναι αποφασισμένοι να παραπέμψουν στα εκκλησιαστικά δικαστήρια τους κληρικούς όλων των βαθμίδων που η συμπεριφορά τους είναι ξένη προς το ήθος που επιβάλλει η Ορθοδοξία. Οι καταγγελίες εναντίον κληρικών τις τελευταίες ημέρες είναι δεκάδες. Οπως επισημαίνουν όμως στενοί συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου, οι αρχιερείς δεν μπορούν και δεν πρέπει να λειτουργούν υπό την ασφυκτική πίεση δημοσιευμάτων. Υπενθυμίζουν μάλιστα την ιστορία του αρχιμανδρίτη κ. Παπαρούπα που, ενώ οι τηλεοπτικές εκπομπές τον εμφάνιζαν να παρενοχλεί σεξουαλικά κυρίες της ενορίας του, τελικά στα εκκλησιαστικά δικαστήρια αποδείχθηκε αθώος.


Οι συνοδικοί ιεράρχες είναι πολύ προσεκτικοί και στις καταγγελίες που σημειώνονται κατά ιεραρχών και αυτό διότι φοβούνται ότι μπορεί να υπάρχουν και «ανθρώπινα» κίνητρα.


* Ο πόλεμος πρώην και νυν


Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν πριν από περίπου δύο μήνες ο «ιερωνυμικός» μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης απέστειλε στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος επιστολή με την οποία κατήγγειλε ότι είχε στα χέρια του κασέτες που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης είχε σχέσεις με κάποιο νεαρό.


Ο κ. Παντελεήμων αποφεύγει να δώσει δημόσιες διευκρινίσεις. Δεν απαντά ούτε στα τηλεφωνήματα που δέχεται. Ισως γιατί έχει ακούσει όπως και άλλοι ιεράρχες ότι οι κασέτες με τη φωνή του ξεπερνούν τις 350. Την ίδια ώρα ο Νικόδημος Γκατζιρούλης δηλώνει ότι η Σύνοδος δεν προέβη σε απαραίτητες και άμεσες ενέργειες για να διερευνήσει το θέμα.


Οι δύο ιεράρχες έχουν «κονταροχτυπηθεί» πολλές φορές στο παρελθόν. Ο ένας, ο Παντελεήμων Μπεζενίτης, εξελέγη το 1977 επί Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ αρχικά Μητροπολίτης Ζακύνθου και το 1994 κατάφερε να μετατεθεί στη Μητρόπολη Αττικής. Στη μετάθεσή του αυτή δεν είχε την υποστήριξη της λεγομένης «σεραφειμικής» πτέρυγας αλλά όλων των υπόλοιπων ιεραρχών. Μία μετάθεση ωστόσο την οποία ο κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης αμφισβήτησε πριν από περίπου μία τριετία, όταν δήλωνε ότι πρέπει να γίνουν γραφολογικές εξετάσεις καθώς, όπως υποστήριζε και υποστηρίζει, πλαστογραφήθηκαν ορισμένες ψήφοι.


* Τα «μέτωπα» και οι διενέξεις


Ο κ. Νικόδημος εξελέγη Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος επί Αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου Κοτσώνη. Στις αρχές του καλοκαιριού του 1974 Αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Σεραφείμ Τίκκας, και ο Νικόδημος Γκατζιρούλης κηρύχθηκε έκπτωτος μαζί με άλλους Ιεράρχες που εξελέγησαν επί Αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου. Εκπτωτοι τότε κηρύχθηκαν μόνον οι μισοί «ιερωνυμικοί» μητροπολίτες καθώς εν τω μεταξύ μεσολάβησε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και η Ιεραρχία δεν προχώρησε στην υλοποίηση των αποφάσεών της. Στις αρχές του 1990 η Ιεραρχία με νέα απόφασή της και υπό την πίεση της ελληνικής πολιτείας καθώς και μετά από μια σειρά προσφυγές στα δικαστήρια αποκατέστησε και έδωσε επαρχίες σε όσους μητροπολίτες είχε παύσει το 1974. Ο Νικόδημος Γκατζιρούλης όμως δεν ήταν μεταξύ αυτών. Επειδή, όπως λέγεται, ενώ του δινόταν η ευκαιρία να επανέλθει στο σώμα της Ιεραρχίας και να υπηρετήσει σε μητρόπολη που θα ιδρυόταν ειδικά για την περίπτωση του στα Νέα Λιόσια, ο ίδιος επιθυμούσε τη Μητρόπολη, με τον μακρόσυρτο τίτλο, Αττικής και Μεγαρίδος, η οποία εν τω μεταξύ είχε ήδη διχοτομηθεί. Μαζί του συντάχθηκαν και άλλοι ιεράρχες, όπως ο πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κωνσταντίνος, καθώς επέμεναν να τοποθετηθούν στις περιοχές όπου υπηρετούσαν στο παρελθόν. Και δεν ήταν λίγες οι φορές την εποχή εκείνη που είχαμε συγκρούσεις μεταξύ των πιστών και καταλήψεις Επισκοπείων. Ολοι οι υπόλοιποι σήμερα ιεράρχες που εξελέγησαν επί Ιερωνύμου υπηρετούν σε διάφορες επαρχίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τόσο ο κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης όσο και ο κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης διατηρούν ελάχιστους φίλους. Ο κ. Μπεζενίτης εδώ και χρόνια δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την άλλοτε «σεραφειμική» πτέρυγα της Ιεραρχίας. Τα «μέτωπα» που άνοιξε με τα μοναστήρια που βρίσκονται στην Αττική και η διένεξή του με ορισμένους κληρικούς της επαρχίας του έχουν απασχολήσει κατά καιρούς πολύ του εκκλησιαστικούς κύκλους. Ο κ. Γκατζιρούλης από την πλευρά του, από το Μοναστήρι όπου εγκαταβιώνει στον Αυλώνα, παρακολουθεί πάντα όλες τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.


Η μάχη που θα δοθεί στα δικαστήρια αναμένεται να είναι μακροχρόνια και φαίνεται ότι θα αντιπαρατεθούν ο κ. Παπουτσιδάκης, ο οποίος χειρίστηκε επί χρόνια στις δικαστικές αίθουσες την υπόθεση της αποκατάστασης των λεγομένων ιερωνυμικών μητροπολιτών, και ο κ. Γκούσκος, που χειρίστηκε υποθέσεις εκκλησιαστικές όπως αυτές του Μοναστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο αλλά και του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου όταν αυτός κατηγορήθηκε από την Ιεραρχία για τις δηλώσεις του περί προγαμιαίων σχέσεων σε γνωστό περιοδικό.


* Το πρόσωπο των ημερών


Η Μητρόπολη Αττικής, ωστόσο, αποδεικνύεται βαρέως πάσχουσα καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 προκαλεί πολλούς τριγμούς στη διοικούσα Εκκλησία. Αλλωστε ας μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για μια οικονομικά πανίσχυρη επαρχία, με δεκάδες πλουσίους ναούς, η οποία περιλαμβάνει περιοχές όπως η Εκάλη και η Κηφισιά, και εκκλησιαστικό πλήρωμα την άρχουσα οικονομικά και κοινωνικά τάξη.


Το πρόσωπο των ημερών στους εκκλησιαστικούς κύκλους είναι ένας νεαρός πρώην κληρικός και νυν μοντέλο, ο οποίος μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων προβαίνει σε μια σειρά αποκαλύψεων. Εντύπωση όμως προκαλεί ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες υπηρετούσε ο νεαρός, δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για το ζήτημα και δεν έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή ανακρίσεων για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Το κόστος το επωμίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος» δηλώνουν γνωστοί κληρικοί και, όπως προσθέτουν, «ο Μητροπολίτης ο οποίος χειροτόνησε τον νεαρό κληρικό όλη την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν σε επίσημη εκκλησιαστική επίσκεψη στο εξωτερικό ενώ εμείς ντρεπόμαστε να κυκλοφορήσουμε με το ράσο γιατί ο κόσμος μας κοιτάει περίεργα μετά τα όσα άκουσε από τα τηλεοπτικά παράθυρα». Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, οι συνοδικοί ιεράρχες ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο να αποστείλει επιστολή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Πέτρο, με την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος θα επισημαίνει την ανάγκη διερεύνησης του θέματος.


Ο ίδιος ο κ. Χριστόδουλος έθεσε σε αργία και παρέπεμψε στο εκκλησιαστικό δικαστήριο έναν αρχιμανδρίτη φίλο του νεαρού όταν έμαθε ότι ενέχεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο και υπήρχαν αποδείξεις για τις ενέργειές του. Αδιάψευστος μάρτυρας ήταν η τηλεοπτική κάμερα, η οποία αποθανάτισε τον αρχιμανδρίτη να ομολογεί τις πράξεις του.


Πριν από ένα χρόνο και πάλι η ζωή ορισμένων κληρικών άλλου Ορθοδόξου Πατριαρχείου αναστάτωσε τους ορθοδόξους Ελληνες. Μεσούσης της διαδικασίας ανάδειξης νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων εμφανίστηκαν στην Αθήνα φωτογραφίες συγκεκριμένου μητροπολίτη. Οι εκλογές έγιναν και οι συζητήσεις για τις προτιμήσεις του ιεράρχη, έτσι όπως εμφανίζονται μέσα από τις φωτογραφίες, σταμάτησαν…


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Η οικονόμος και ο κληρικός


Και ξαφνικά κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται ή να ξανασχολούνται με την Αποστολική Μητρόπολη της Κορίνθου και το ακριτικό Κιλκίς και ανέσυραν από την κατάψυξη όσα ετερόκλητα είχαν ακουστεί στο παρελθόν.


Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παντελεήμων, κοντά στον οποίο μαθήτευσαν κορυφαίοι ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στα 80 και πλέον χρόνια του βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κανείς δεν ασχολείται με το συγγραφικό του έργο, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη συμπαράσταση που προσέφερε στην Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής και κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ποιμαντικό έργο που ανέπτυξε. Ολοι ασχολούνται με την οικονόμο του. Θέμα για το οποίο ο ιεράρχης έχει «απολογηθεί» και στα μέλη της Συνόδου. Ισως γιατί, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Παντελεήμων Καρανικόλας, όλα άρχισαν όταν ξεκίνησε ο αγώνας του κατά του Καζίνου του Λουτρακίου.


Την ίδια ώρα καταγγελίες έκαναν και δύο ιεροψάλτες – που απομακρύνθηκαν από τα αναλόγιά τους – από το Κιλκίς. Είναι μεταξύ των 31 υπογραφόντων ενός κειμένου με το οποίο διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Απόστολος τελεί τη λειτουργία και τα μυστήρια κατά περίπτωση στα νέα ελληνικά. Και επειδή το θέμα δεν ήταν και αρκούντως «πιπεράτο» άρχισαν να του προσάπτουν και τη μομφή ότι επηρεάζεται καθοριστικά από κληρικό του στενού του περιβάλλοντος. Και δεν λογάριασαν τίποτε. Ούτε ότι στο εκκλησιαστικό του λύκειο στο Κιλκίς φοιτούν παιδιά από τη Λατινική Αμερική, τα Βαλκάνια, την Παλαιστίνη, την Αφρική και την Κωνσταντινούπολη· ούτε ότι δημιούργησε ίδρυμα για την ενίσχυση των πολυτέκνων· ούτε ότι οργάνωσε ωδείο με παιδική συμφωνική ορχήστρα και σχολή ιεροψαλτών. Και κυρίως ότι στα 78 του χρόνια ποτέ δεν έδωσε δικαίωμα τέτοιου είδους. Τα «ανθρώπινα» στη διοίκηση της Εκκλησίας είναι πολλά, γι’ αυτό και οι ιεράρχες είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη διερεύνηση των καταγγελιών που δέχονται.