Επτά ημέρες μετά την έκρηξη στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά και πέντε ημέρες μετά την ανακάλυψη της γιάφκας στην οδό Πάτμου παραμένουν ακόμη σημαντικά ερωτηματικά για τις εξελίξεις που οδήγησαν στο σημαντικότερο «χτύπημα» των αρχών κατά της «ΕΟ 17Ν» στα 27 χρόνια από τη δημόσια εμφάνιση της οργάνωσης (Οι απαντήσεις δίνονται με βάση στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ.):


1. Πώς ήταν δυνατόν να εκραγεί μια βόμβα στα χέρια του Ξηρού χωρίς να πεθάνει ακαριαία;


Ο Ξηρός, κατά την πιθανότερη εκδοχή, τραυματίστηκε από τον πυροκροτητή προτού βεβαίως τον συνδέσει με τη βόμβα. Στο πρόσωπο τραυματίστηκε επειδή βρισκόταν σκυμμένος πάνω από τα «εργαλεία» του. Κατά τον ίδιο τρόπο είχε τραυματιστεί ο Κυριάκος Μαζοκόπος, που είχε χάσει από την έκρηξη του πυροκροτητή το χέρι και το μάτι του.


2. Αφού το πιστόλι και οι χειροβομβίδες ΜΙΛΣ θα χρησίμευαν στον Ξηρό και στους συντρόφους του για την άμυνά τους στην περίπτωση αντιπαράθεσής τους με την Αστυνομία γιατί βρέθηκαν τόσο μακριά του;


Μετά την έκρηξη ο Ξηρός εγκαταλείφθηκε από άλλους δύο συντρόφους του που «πέταξαν» το όπλο και τις χειροβομβίδες για να διαφύγουν, λένε κάποιοι στην Αστυνομία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η Αντιτρομοκρατική τους δύο άλλους συντρόφους του Ξηρού μετά την έκρηξη, τους οποίους προηγουμένως παρακολουθούσε. Αν ισχύει αυτή η εκδοχή, τότε φαίνεται ότι η «ΕΟ 17Ν» δεν ήταν πια σε θέση ούτε να υπερασπιστεί τους ανθρώπους της που κινδύνευαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης.


3. Πώς ήταν δυνατόν ο Ξηρός να έχει πάνω του τα κλειδιά της γιάφκας της Πάτμου στην οποία βρέθηκαν συγκεντρωμένα σε ένα μόνο σημείο όλα τα «υπάρχοντα» της οργάνωσης;


Η «ΕΟ 17Ν» ήταν μάλλον υπερτιμημένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν την τελευταία εβδομάδα. Τα «ενεργά» μέλη της οργάνωσης ήταν όλο και λιγότερα όσο περνούσε ο χρόνος και οι λίγοι «ενεργοί» έπρεπε να κάνουν όλο και περισσότερα πράγματα: Να πυροβολούν, να λύνουν λογιστικά προβλήματα, να σχεδιάζουν, να οδηγούν και να συγκεντρώνουν χρήματα και πληροφορίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες που υπάρχουν στην Αντιτρομοκρατική, ο Ξηρός πλήρωνε το νοίκι της γιάφκας, έκανε μετασκευές οχημάτων ενώ δακτυλικό του αποτύπωμα βρέθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Κώστα Περατικού. Φαίνεται ότι ήταν το «παιδί για όλες της δουλειές», ένα παιδί 40 ετών.


4. Πώς έγινε δυνατόν να οργανώσει η ΕΛ.ΑΣ. την επιχείρηση στην Πάτμου σε δύο μόλις 24ωρα;


Παλιά στελέχη της Αστυνομίας αμφιβάλλουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε την πρώτη πληροφορία για τη γιάφκα της Πάτμου το πρωί της προηγούμενης Τρίτης. Τα επιχειρήματά τους πάντως δεν είναι πειστικά. Η Αστυνομία ωστόσο δεν είχε κανένα λόγο να γνωρίζει πού είναι η γιάφκα και να μην επιχειρήσει να αποκλείσει τη «διαρροή» στοιχείων όπως εκείνη που φαίνεται να έγινε το πρωί της Κυριακής.


5. Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ. άλλα μέλη της «ΕΟ 17Ν» και να μην τα συλλαμβάνει;


Η σύλληψη ενός μέλους της «ΕΟ 17Ν» χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία κρίνει η Αστυνομία ότι δεν εξυπηρετεί τους στόχους της. Αντίθετα εξυπηρετεί το να γνωρίζει ο παρακολουθούμενος ότι οι διωκτικές υπηρεσίες δεν θα σταματήσουν να αναζητούν στοιχεία σε βάρος του αλλά όχι ποια στοιχεία έχει συγκεντρώσει.


6. Η Αστυνομία υποστηρίζει ανεπίσημα ότι η «ΕΟ 17Ν» είναι «επιχειρησιακά νεκρή» αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν αποκλείει νέο «χτύπημα». Πώς συμβιβάζονται αυτά;


Η Αστυνομία χρησιμοποιεί τη φράση «επιχειρησιακά νεκρή» επειδή θέλει να… σπρώξει την οργάνωση να κάνει κάνει το επόμενο λάθος. Σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις, η «ΕΟ 17Ν» διαθέτει ακόμη 29 ρουκέτες από την κλοπή στο στρατόπεδο του Συκουρίου, κάποια όπλα και εκρηκτικά. Αλλά το θέμα είναι πόσα μέλη της θα ήταν διατεθειμένα να πάρουν μέρος σε μια επιχείρηση.