Οι τεχνικοί στο πάρκο κεραιών του Υμηττού είναι απόλυτα κατηγορηματικοί: «Ουδείς εδώ τηρεί τις προδιαγραφές για τις οποίες έχει πάρει άδεια. Ολοι εκπέμπουν σε μεγαλύτερη ισχύ. Ερχεται η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για έλεγχο. Κατεβάζουν την ισχύ μία – δύο ημέρες μετά τον έλεγχο και μετά την ξανανεβάζουν». Στο κτίριο της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) υποστηρίζουν ότι αρμόδιοι για τον έλεγχο των σταθμών και την επιβολή των ποινών σε βάρος των σταθμών που παρανομούν είναι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. «Εμείς κλείνουμε τους σταθμούς που είναι παράνομοι» λέει η εκπρόσωπος της επιτροπής κυρία Καρακίτσου στο «Βήμα». Αλλά στο ερώτημά μας σε πόσους σταθμούς από εκείνους που εξακολουθούν να λειτουργούν επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή ξεπέρασαν σε ισχύ τα προβλεπόμενα από τις τεχνικές προδιαγραφές τους, η Επιτροπή δεν μας έχει απαντήσει ακόμη.


Ορισμένοι από τους παράγοντες της ποδοσφαιρικής ομάδας του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής είχαν διατυπώσει την άποψη ότι η διπλή εφετινή βλάβη των προβολέων του σταδίου στους πρόποδες του Υμηττού οφείλεται στην… ηλεκτρομαγνητική ρύπανση από τις κεραίες του πάρκου κεραιών που υπάρχει στην κορυφή του βουνού. Τόσο οι τεχνικοί του πάρκου κεραιών όσο και η εκπρόσωπος της ΕΕΤΤ απορρίπτουν τον ισχυρισμό λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Αλλά οι ίδιοι τεχνικοί του πάρκου κεραιών ομολογούν ότι η ισχύς των κεραιών προκαλεί ακόμη προβλήματα στις επικοινωνίες του νέου αεροδρομίου και σε συχνότητες της Αστυνομίας. «Ολοι οι μεγάλοι σταθμοί ενισχύουν τις κεραίες τους ως και δυόμισι φορές πάνω από τη δηλωμένη ισχύ» λέει ο Παναγιώτης Μ., ηλεκτρολόγος που έχει κάνει μερικές από αυτές τις τοποθετήσεις. «Παλαιότερα είχαν κάποια πτερύγια «Γιάνκι » οριζοντίου – καθέτου, τα λεγόμενα σίρκουλαρ, που δημιουργούσαν διαρκώς παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες του αεροδρομίου. Τα σίρκουλαρ καταργήθηκαν ύστερα από κάποιον έλεγχο αλλά τώρα έχουν τοποθετηθεί άλλα εξαρτήματα στις κεραίες που δημιουργούν τα ίδια προβλήματα».


Στο ερώτημα αν η ΕΕΤΤ κατάσχει το μηχανικό μέρος των κεραιών με βάση το οποίο παράγεται ισχύς πέρα από τη δηλωμένη, η εκπρόσωπός της δεν έχει απάντηση.


Το πρόβλημα της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης δεν είναι ελληνικό. Το Βατικανό αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του ραδιοφωνικού του σταθμού επειδή οι κάτοικοι γύρω από την κεραία του διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τους κινδύνους τους οποίους διέτρεχε η υγεία τους. Στις κεντροευρωπαϊκές χώρες η προστασία του ανθρώπου από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής και πολιτικής συζήτησης.


Η ομοσπονδιακή υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος στη Γερμανία ζήτησε στα τέλη Μαΐου από τους πολίτες να προχωρούν σε καταγγελίες στην ιστοσελίδα της για τη ρύπανση που προκαλούν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Στις 28 Φεβρουαρίου 2002 το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε για την προσφυγή ενός πολίτη το οικόπεδο του οποίου γειτόνευε με κεραία κινητής τηλεφωνίας. Ο πολίτης αυτός ζητούσε να μειωθούν τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα οποία ήταν εκτεθειμένος αυτός και η οικογένειά του. Ας σημειωθεί ότι στη Γερμανία ισχύουν όρια κατά 20% υψηλότερα από την Ελλάδα. Τα ίδια επίπεδα ισχύουν εξάλλου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην υπ’ αριθμόν 1676 απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να απορρίψει την προσφυγή με το σκεπτικό ότι:


«Η διοίκηση δεν μπορεί να εξαναγκαστεί με δικαστική απόφαση να καθορίσει τα επίπεδα της επιτρεπόμενης ακτινοβολίας επί τη βάσει πιθανών αλλά όχι αποδεδειγμένων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία». Το δικαστήριο αποφαίνεται ακόμη ότι και η παράθεση αποτελεσμάτων ιατρικών εξετάσεων εκ μέρους του προσφεύγοντος δεν επιτρέπει την εξαγωγή του συμπεράσματος του προσφεύγοντος ότι η ασθένειά του (καρκίνος) οφείλεται στις κεραίες εκπομπής της κινητής τηλεφωνίας. «Οι ιατρικές βεβαιώσεις δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αιτιότητας» ως προς την εκδήλωση της ασθένειας. Σημαντική είναι η τρίτη παράγραφος της απόφασης, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά στοιχεία για τον βαθμό του κινδύνου από τα σημερινά επίπεδα της ακτινοβολίας». Παρ’ όλα αυτά και εν όψει της εγκατάστασης κεραιών εκπομπής για τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς, πολλές γερμανικές πόλεις δεν δίνουν άδειες για την εγκατάσταση νέων κεραιών. Ετσι το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου αποφάσισε να μη δώσει άδειες για κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη γιορτή του «Οκτόμπερφεστ» επικαλούμενο τον κίνδυνο ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης.


Στην Ελλάδα αρμόδια για τη μέτρηση της ακτινοβολίας από τις κεραίες εκπομπής της κινητής τηλεφωνίας είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας… Στο Τμήμα μη Ιονιζουσών Ακτινοβολιών της Επιτροπής δέχονται καθημερινά αιτήσεις από δήμους, νομαρχίες αλλά και απλούς ιδιώτες για μετρήσεις των επιπέδων ακτινοβολίας από περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί κεραίες. Η μέτρηση κοστίζει 600 ευρώ (σ.σ.: χωρίς τον ΦΠΑ). Κάθε περίπτωση κεραίας είναι ξεχωριστή αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν μετρηθεί τιμές πάνω από τα όρια της ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά η ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) ενθαρρύνει τους πολίτες να ζητούν τις μετρήσεις στις κεραίες εκπομπής. Οι γνωματεύσεις της Επιτροπής είναι διαφορετικές από εκείνες των εταιρειών. Ετσι η εταιρεία ΣΤΕΤ καταλήγει στο συμπέρασμα για την κεραία 906 στον νομό Καβάλας: «Η ένταση της ακτινοβολίας είναι χαμηλότερη από τη στάθμη αναφοράς που θέτει η πρόταση σύστασης του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητες 10 κιλοχέρτζ ως 300 γιγαχέρτζ σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει πρόσβαση του κοινού, ακόμη και κάτω από τον ιστό στήριξης της κεραιοδιάταξης». «Αρα» συμπεραίνει ο μελετητής της ΣΤΕΤ «σε κανένα σημείο δεν χρειάζεται να απαγορευθεί η πρόσβαση του κοινού, εκτός από την οροφή απόληψης, όπου… πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρόσβαση για το κοινό απαγορεύεται».


ΚΙΝΗΤΑ «Αποχρώσες ενδείξεις ανάπτυξης όγκων»


Στις αρχές του 2000 η θυγατρική εταιρεία της Ντόιτσε Τέλεκομ Τ-Μομπίλ ανέθεσε στο ανεξάρτητο Ινστιτούτο του Ανοβέρου ΕΚΟΛΟΓΚ να μελετήσει τις συνέπειες στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Οι ερευνητές σημειώνουν στα συμπεράσματά τους: «Σοβαρή επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ανωμαλίες στις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου και αποχρώσες ενδείξεις ανάπτυξης όγκων». Η Τ-Μομπίλ αρνήθηκε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας που η ίδια χρηματοδότησε.


Την ίδια περίοδο η ογκολογική κλινική στο Λουντ της Σουηδίας αποφάσιζε να προχωρήσει σε αυτοψία σε 200 ανθρώπους που είχαν πεθάνει από όγκο στον εγκέφαλο. Οσοι μιλούσαν με κινητά τηλέφωνα επί ώρες ημερησίως από το δεξί αφτί είχαν αναπτύξει όγκο στη δεξιά πλευρά, όσοι προτιμούσαν το αριστερό… αφτί είχαν αναπτύξει όγκο στην αριστερή πλευρά. Οι ερευνητές του Λουντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 6 λεπτά διαρκούς συνομιλίας χωρίς τη χρήση ακουστικού (χαντς φρι) δημιουργούν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες που αρχίζουν με απώλεια της μνήμης… Οι συνδιαλέξεις για παιδιά κάτω των 12 ετών είναι «εντελώς επιβλαβής». Η βιομηχανία δεν αρνήθηκε την εγκυρότητα της μεθόδου της σουηδικής κλινικής, διευκρίνισε ωστόσο ότι «η συγκεκριμένη μελέτη είναι μία από τις πολλές και στηρίχθηκε σε μοντέλα κινητών που δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά».


ΕΡΕΥΝΑ Οι ξάγρυπνες αγελάδες


Με εντολή του βαυαρικού υπουργείου περιβάλλοντος διενεργήθηκε τη διετία 1998-2000 έρευνα σε 38 αγροκτήματα της Βαυαρίας για την επίδραση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην υγεία, στην απόδοση(!) και στη συμπεριφορά βοοειδών. Ενας από τους κτηνιάτρους που πήραν μέρος στη μελέτη, ο κ. Κρίστοφ Βέντσελ, υπογράμμισε: «Παρά το ότι δεν έγινε δυνατόν να βρεθούν οι αιτίες της αλλαγής της συμπεριφοράς των ζώων, διαπιστώσαμε ότι αυτά είχαν σοβαρές διαταραχές στον ύπνο τους από την ακτινοβολία των κεραιών».