ΣΙΝΔΕΪ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ.


Θεωρούμε τους σκύλους τους πιο πιστούς φίλους του ανθρώπου και συνηθίζουμε να τους εκπαιδεύουμε. Τελικώς όμως μάλλον τα συμπαθή τετράποδα ήταν αυτά που ανέλαβαν τον ρόλο εκπαιδευτή του ανθρώπου εδώ και 100.000 χρόνια συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξή του και στη δημιουργία των σύγχρονων κοινωνιών, αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές.


«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν διαφορετικές δυνάμεις που οδήγησαν στην εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου τόσο από άποψη ανατομίας όσο και από την πλευρά της συμπεριφοράς και ότι η στενή σχέση μεταξύ των προγόνων μας και των λύκων αποτέλεσε έναν παράγοντα-κλειδί για την εξέλιξη αυτή» σημείωσε ο Πολ Τέικον, επικεφαλής των ερευνητών από το Αυστραλιανό Μουσείο, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ για την έρευνα αυτή που διεξήχθη σε συνεργασία με τον βιοαρχαιολόγο Κόλιν Πάρντοου και η οποία δημοσιεύεται στο έντυπο «Nature Australia».


Οι δύο επιστήμονες στηρίζουν τη θεωρία τους στις ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις τόσο από αρχαιολογικής όσο και από γενετικής πλευράς σύμφωνα με τις οποίες η «σχέση» ανθρώπου – σκύλου ξεκίνησε πριν από 100.000-130.000 χρόνια ­ χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστευόταν ως σήμερα. Ο Τέικον είπε ότι η τάση που δείχνει ο άνθρωπος να οριοθετεί τον χώρο του δεν αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό με τα άλλα πρωτεύοντα είδη. Ωστόσο οι λύκοι και οι σκύλοι είχαν πάντα πολύ έντονο αυτό το στοιχείο. Η τέχνη των σπηλαίων είναι πολύ πιθανό να αποτελούσε τον τρόπο με τον οποίο οι πρόγονοί μας οριοθετούσαν τον χώρο τους, κάτι που θυμίζει πολύ τους σκύλους και τον τρόπο με τον οποίο οριοθετούν τον χώρο τους με τα ούρα τους.


Συγχρόνως οι λύκοι είναι πολύ πιθανόν να βοήθησαν τον άνθρωπο στο κυνήγι των μεγάλων θηραμάτων και κατ’ επέκταση στην κατάκτηση ερήμων ή της Αρκτικής. Μεγαλύτερης όμως σημασίας είναι ίσως το γεγονός ότι οι λύκοι ήταν εκείνοι που έμαθαν ουσιαστικά τους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από την προσπάθεια εξημέρωσής τους.


Η θεωρία σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος οφείλει στον πιστότερο φίλο του περισσότερα από όσα πιστεύαμε ως σήμερα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αναφέρουν οι ερευνητές.


Ως πρόσφατα θεωρούσαμε ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο πριν από μόλις 14.000 έτη. Τα οστά σκύλων που βρέθηκαν κατά καιρούς δίπλα σε ανθρώπινα οστά και τα οποία χρονολογούνται ως και 400.000 χρόνια πριν (στη Βρετανία) είχαν θεωρηθεί δείγμα του ότι τα ζώα αυτά αποτελούσαν τροφή για τον άνθρωπο. Το νέο όμως εύρημα δείχνει τον δρόμο για μια διαφορετική διερεύνηση του παρελθόντος, τονίζει ο Τέικον.