Συνάδελφοί τους στην Κνεσέτ και αρθρογράφοι δεξιών εφημερίδων τούς αποκαλούν «προδότες» που δρουν κατά του Ισραήλ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Οι ειρηνιστές πολιτικοί όμως υψώνουν σε κάθε ευκαιρία τη φωνή τους κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα Κατεχόμενα και της πολιτικής του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.


Τις εντονότερες επικρίσεις τις εκφράζει ο Γιόσι Μπεϊλίν, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και από τους αρχιτέκτονες των ειρηνευτικών συμφωνιών του Οσλο, ο οποίος κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό σε άρθρο του στους «New York Times» ότι «συνωμοτεί για να τερματίσει την ειρηνευτική διαδικασία». Ο πρόεδρος της Κνεσέτ Αβραάμ Μπουργκ δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «κανείς δεν καταλαβαίνει τον στόχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη».


Αρκετές ηγετικές προσωπικότητες των Εργατικών ζητούν από το κόμμα τους να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό του δεξιού Σαρόν. Οι εκκλήσεις τους πολλαπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Σαρόν όρισε υπουργούς τρεις ακροδεξιούς. Αλλά ο Βενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, υπουργός Αμυνας και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, απαντά ότι «αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητούμε αποχώρηση από την κυβέρνηση».


Παράδειγμα του χάσματος στην ισραηλινή πολιτική σκηνή είναι η έκτακτη συνεδρίαση της Κνεσέτ στις αρχές Απριλίου για να συζητηθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Κατεχόμενα. Ο Γιόσι Σαρίντ, αρχηγός της αντιπολίτευσης και ηγέτης του αριστερού ειρηνιστικού κόμματος Μερέτζ, τις χαρακτήρισε «ανόητες» και πρόσθεσε: «Αυτός ο πόλεμος δεν έχει πραγματικό σκοπό και, αν έχει, δεν μπορεί να επιτευχθεί». Υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές θρησκευτικών κομμάτων έσπευσαν τον κατηγορήσουν ότι «δικαιολογεί τις επιθέσεις αυτοκτονίας» και να τον προτρέψουν: «Προδότη, πήγαινε στη Γάζα».


Ο Μπεν-Ελιέζερ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν στην «εκκαθάριση» της τρομοκρατικής υποδομής. Προχθεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» όμως αναφέρει ότι, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα των Παλαιστινίων για τζιχάντ». Ακόμη και αν οι επιχειρήσεις μειώσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις μεσοπρόθεσμα, συνεχίζει ο αξιωματικός, «η τρομοκρατική υποδομή θα ανασυνταχθεί».


Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί έκαναν μια αιφνιδιαστική κίνηση, που δείχνει ότι χάσμα υπάρχει και εντός του στρατού, κυκλοφορώντας μια αίτηση στις αρχές Φεβρουαρίου στην οποία δηλώνουν ότι αρνούνται να υπηρετήσουν στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, «επειδή καλούμαστε να εκτελέσουμε εντολές που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ αλλά με τη διαιώνιση της κυριαρχίας μας επί των Παλαιστινίων». Ως σήμερα έχουν υπογράψει την αίτηση λίγες εκατοντάδες έφεδροι οι οποίοι, σύμφωνα με το ισραηλινό σύστημα, αφού ολοκληρώσουν την υποχρεωτική θητεία τους υπηρετούν επί ένα μήνα κάθε χρόνο.


Η αμφισβήτηση των μεθόδων του ισραηλινού στρατού από τους ίδιους τους εφέδρους του είναι σοβαρή επειδή κανείς δεν μπορεί να τους απορρίψει ως «αριστερούς ριζοσπαστικούς». Αριστερές οργανώσεις κατηγορούν τον στρατό ότι θέτει σε διαθεσιμότητα τους υπογράφοντες αλλά δεν τους παραπέμπει σε δίκη «από τον φόβο μήπως αποδειχθούν αληθινά τα επιχειρήματά τους».


Οι χήρες του πολέμου


Μια δεύτερη αιφνιδιαστική αντίδραση προς τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού προέκυψε την περασμένη εβδομάδα από μια οργάνωση αποτελούμενη από χήρες του πολέμου. Η οργάνωση αυτή δημοσιεύει στον Τύπο μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι «η καταπίεση ενός λαού οδηγεί σε αχρείαστα θύματα από τις δύο πλευρές και θέτει σε κίνδυνο τον ηθικό ιστό της ισραηλινής κοινωνίας». Η εφημερίδα «Χααρέτζ» τονίζει ότι πρώτες οι μητέρες πεσόντων έσπασαν τα ταμπού πριν από χρόνια και διαμαρτυρήθηκαν κατά του πολέμου. Αργότερα ακολούθησε ο σχηματισμός ειρηνευτικής οργάνωσης από τους γονείς πεσόντων ενώ σήμερα υψώνουν τη φωνή τους οι χήρες. Αλλά και οι Παλαιστίνιοι έχουν φωνές που ζητούν την ειρηνική αντίσταση προς την πολιτική του Σαρόν (π.χ., ο ακτιβιστής της διασποράς Τζόναθαν Κουτάμπ). Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, υπουργός Πληροφοριών και στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, συμπροεδρεύει ενός κοινού ισραηλοπαλαιστινιακού συνασπισμού για την ειρήνη, ο οποίος ιδρύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και του οποίου μέλος είναι και ο Μπεϊλίν. Οι δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι η πολιτική του Σαρόν έχει υποστήριξη. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μααρίβ» την Παρασκευή, το 75% εγκρίνει τη στρατιωτική επιχείρηση «Αμυντική Ασπίδα» στη Δυτική Οχθη. Την ίδια στιγμή όμως, το 57% υποστηρίζει τη μονομερή απόσυρση των Ισραηλινών από τα Κατεχόμενα, που σημαίνει και διάλυση των εκεί εβραϊκών οικισμών, ενώ το 54% υποστηρίζει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.