Ιούνιος 1996. Λίνταου, μια κωμόπολη στα σύνορα Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας. Ο υπογράφων έχει ραντεβού με τον αδελφό τού εξαφανισμένου στην Ελλάδα Μπρούνο Μπρεγκέ, Ερνέστο, την πρώην σύζυγο του Κάρλος Μαγκνταλένα Κοπ και τη σύζυγο του Μπρεγκέ, Βρετανίδα Τόμσον. Είμαστε όλοι με τα παιδιά μας (και οι τρομοκράτες έχουν παιδιά), σπρώχνουμε τα καρότσια στις όχθες της λίμνης που χωρίζει τις τρεις γερμανόφωνες χώρες ενώ οι άνδρες της γερμανικής αστυνομίας παρακολουθούν από απόσταση. Η Κοπ, που μόλις έχει επιστρέψει από τη Βενεζουέλα και έχει παραδοθεί στα χέρια της γερμανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνεργαζόμενη μαζί της, θέλει να μάθει από τον αδελφό τού Μπρεγκέ τι απέγινε ο στενότερος συνεργάτης του Κάρλος μετά τον Γιόχανες Βάινριχ. Ο γερμανός Βάινχριχ που έχει συλληφθεί στην Υεμένη και έχει παραδοθεί στις γερμανικές Αρχές κρατείται σε φυλακές του Βερολίνου και οι μαρτυρίες της Κοπ και του Μπρεγκέ είναι κρίσιμες τόσο για τη δική του δίκη όσο και για εκείνη του Κάρλος στο Παρίσι. Η Κοπ δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο πολύ για το αν ζει ο Μπρεγκέ όσο για το τι είπε στις Αρχές με τις οποίες μίλησε. Κατά περίεργο τρόπο αυτό ακριβώς ενδιαφέρει και τον Ερνέστο Μπρεγκέ.



Ο Μπρούνο Μπρεγκέ δηλώνεται εξαφανισμένος από τον Νοέμβριο του 1995. Τότε οι ιταλικές Αρχές ενώ επέτρεψαν στη σύζυγό του να αποβιβαστεί στο ιταλικό έδαφος από το φέρι μπόουτ της ΑΝΕΚ «Λατώ» αρνήθηκαν το δικαίωμα αυτό στον ελβετό σύζυγό της επειδή δήθεν είχε ερυθρό δελτίο για την τρομοκρατία. Αργότερα, καθ’ οδόν προς την Ελλάδα, ο Μπρεγκέ σύμφωνα με μαρτυρίες εξαφανίζεται χωρίς να παραλάβει καν τα χαρτιά του. Οι οικείοι του καταγγέλλουν ότι απήχθη από ξένες μυστικές υπηρεσίες, έρχονται στην Ελλάδα, έχουν επαφή με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και την ΕΥΠ αλλά όλοι κάνουν… την πάπια. Αργότερα όλα ησυχάζουν γύρω από το όνομα Μπρεγκέ, οι οικείοι του συνεχίζουν να δίνουν την εντύπωση ότι τον αναζητούν, εκπρόσωποι μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στις ΗΠΑ, η οικογένειά του έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του εξακολουθεί να έχει δύο δικηγόρους στην Αθήνα που ασχολούνται με την υπόθεση (οι κκ. Δ. Σπυράκος, Κ. Χρυσικόπουλος), η πλοιοκτήτρια εταιρεία τού «Λατώ» εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος για τις περιστάσεις της εξαφάνισης, ο πλοίαρχος πέθανε πριν από τέσσερις μήνες. Και ξαφνικά μέσα στον Αύγουστο ένα πτώμα που βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα υποστηρίζεται ότι είναι πιθανόν να αποτελεί την απάντηση στο μυστήριο.


Το ύψος 1.72 δεν ταιριάζει, το τελευταίο διαβατήριο του Μπρεγκέ, αυτό με το οποίο είχε επιβιβαστεί στο «Λατώ», ανέγραφε στο ύψος 1.80. Οι οικείοι του υποστηρίζουν τώρα ότι το ύψος αναγραφόταν χωρίς απαιτήσεις ακριβείας στα διαβατήρια κατά δήλωση του αιτούντος. Τώρα ο αδελφός του Μπρεγκέ ζητεί να γίνει ανάλυση DNA για να διαπιστωθεί αν ο άταφος νεκρός του Ιονίου είναι όντως ο Μπρούνο Μπρεγκέ. Η πρώτη γυναίκα του Μπρεγκέ Εύα Τσίζλερ, που ζει στο Βερολίνο, αποκλείει εξαιτίας του ύψους του αγνώστου νεκρού κάθε σχέση του αγνώστου άνδρα με τον πρώην σύζυγό της. Η Τσίζλερ έχει με τον Μπρεγκέ ένα 20χρονο αγόρι.


Σε κάθε περίπτωση αν το πτώμα του Ιονίου ανήκει στον Μπρούνο Μπρεγκέ τότε ανεξάρτητα από τις συνθήκες του θανάτου οι ελληνικές υπηρεσίες (ΕΥΠ, αντιτρομοκρατική) οφείλουν κάποιες εξηγήσεις. Μαρτυρίες μελών του πληρώματος που υπάρχουν στον φάκελο (π.χ. του υπάρχου και του πλοιάρχου) βεβαιώνουν ότι ο Μπρεγκέ ζούσε ακόμη όταν το «Λατώ» έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα καθ’ οδόν από την Ιταλία πίσω στην Ηγουμενίτσα.


Ο Μπρούνο Μπρεγκέ από την Μπελιντσόνα της Ελβετίας έγινε μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Με δύο κιλά εκρηκτικά στο σώμα του ταξίδεψε για να δοκιμαστεί από την οργάνωση με το πλοίο στη Χάιφα ως τουρίστας. Συνελήφθη αμέσως από τις αρχές ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ που τον παρακολουθούσαν από τον Λίβανο. Πάνω του βρέθηκαν δέκα κομμάτια ΤΝΤ. Ο Μπρεγκέ έμεινε επτά χρόνια στις ισραηλινές φυλακές της Ράμλε. Μετά την αποφυλάκισή του ήρθε σε επαφή με τον Κάρλος και αν και θεωρείτο μέλος του στενού κύκλου της ομάδας ουδέποτε έγινε δυνατό να αποδειχθεί ότι συμμετείχε σε ενέργειές της.


Από το 1990 ερχόταν τακτικά στην Ελλάδα, στο χωριό Πέρδικα της Θεσπρωτίας, όπου έμενε μερικούς μήνες τον χρόνο. Με τους πρώτους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ συνελήφθη στην Πάτρα, ανακρίθηκε μία ημέρα και απελάθηκε με την αιτιολογία ότι είχε δελτίο ανεπιθύμητου. Αργότερα οι ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν το 1992 ότι το ερυθρό δελτίο του Μπρεγκέ ακυρώθηκε. Σε ένα προσωπικό του ημερολόγιο, από τις ημέρες του στη Ράμλε, που βρίσκεται στα χέρια του «Βήματος» ο Μπρεγκέ αναφέρει: «Η ζεστή τρομοκρατία είναι μια από τις απαντήσεις στην ψυχρή τρομοκρατία. Είναι σίγουρα ένα μέσο και όχι ένας σκοπός. Αυτοί που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο του αγώνα μπορούν να κριθούν μόνο εφόσον κάποιος γνωρίζει επακριβώς τις συνθήκες μέσα στις οποίες δρουν…».