Σταγόνα στον ωκεανό του μαύρου χρήματος, που κυκλοφορεί και επενδύεται στη χώρα μας, αποτελούν οι 700 υποθέσεις για ξέπλυμα που απασχόλησαν μέσα σε μια χρονιά(!) την αρμόδια επιτροπή, ενώ την πραγματικότητα της παρανομίας ουδείς γνωρίζει. Στην εμπιστευτική έκθεσή της η Επιτροπή του άρθρου 7, όπως έχει πολιτογραφηθεί η αρμόδια επιτροπή που προεδρεύεται από τον εισαγγελέα κ. Παν. Νικολούδη, περιλαμβάνει στοιχεία για τους δρόμους της λεύκανσης και τις διόδους της νομιμοποίησης των μαύρων δισεκατομμυρίων.


Ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης (το συμπέρασμά της ανακοινώθηκε μόνο την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) φέρει σήμερα στη δημοσιότητα «Το Βήμα» αποκαλύπτοντας το πλήρες περιεχόμενό της και τις βαρυσήμαντες εκτιμήσεις των εισαγγελικών λειτουργών που προΐστανται των ερευνών και συντονίζουν το έργο της Επιτροπής.


Το οδυνηρό συμπέρασμα ότι η επαρχία αποτελεί παράδεισο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πως έξω από τα όρια της πρωτεύουσας ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, σηματοδοτεί το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος μιας και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Παν. Νικολούδης επισημαίνει ότι «οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι ή αναποτελεσματικοί και πέρα από τα όρια της Αττικής η ενημέρωση για θέματα «ξεπλύματος» είναι ανεπαρκή».


Δείγμα για την οικονομική πραγματικότητα των μαύρων χρημάτων που ξεπλένονται κάθε χρόνο και απόδειξη του τι πραγματικά συμβαίνει αποτελούν τα 4,5 δισ. δρχ. που αντιστοιχούν μόνο σε 27 υποθέσεις βρώμικου χρήματος που ερευνήθηκαν και πήραν το δρόμο για τη δικαιοσύνη…


Η κατακόρυφη αύξηση, μέσα σε τρία χρόνια, των καταγγελιών που απασχόλησαν την αρμόδια Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι το φαινόμενο του «ξεπλύματος» ανήκει για τα καλά στην οικονομική ζωή μας και κάθε χρόνο εκτινάσσεται στα ύψη.


Από τις 78 υποθέσεις που απασχόλησαν την Επιτροπή το 1998, το 2000 έφθασαν τις 706!


Και η αύξηση δεν ήταν μόνο ποσοτική. Οι μέθοδοι και οι δίοδοι που χρησιμοποιούνται για να λευκανθούν τα προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων είναι και πολλοί και δυσδιάκριτοι. Χάνονται στους δαιδάλους του Διαδικτύου και στις ατραπούς των παράκτιων εταιρειών.


Ας δούμε όμως τι αποκαλύπτει ο κ. Νικολούδης στην έκθεσή του, πώς περιγράφει τους δρόμους νομιμοποίησης των μαύρων δισεκατομμυρίων και ποιες είναι οι διαπιστώσεις του.


* Ο βασικός δρόμος για να περάσουν στη χώρα μας και να λευκανθούν μαύρα δισεκατομμύρια είναι οι λεγόμενες παράκτιες εταιρείες, που είναι γνωστές στο ευρύ κοινό ως off shore. Μέσω των εταιρειών αυτών διαπιστώθηκε μεγάλη ροή προϊόντων εγκληματικών δραστηριοτήτων από το εξωτερικό και κυρίως από τις γειτονικές σε εμάς χώρες, της Βαλκανικής και του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.


* Εισροή και κυκλοφορία, δραχμοποίηση δηλαδή μεγάλων ποσών στερλινών. Γεγονός που αποδίδεται, από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής και από την αξιολόγηση στατιστικών συγκριτικών στοιχείων, «στην εγκληματική δραστηριότητα, που επίσης βρίσκεται σε έξαρση και συγκεκριμένα αυτή της λαθρεμπορίας τσιγάρων που τελικό προορισμό έχουν την Αγγλία».


* Εντοπισμός και δέσμευση μετοχών αξίας περίπου 4 δισ. δρχ., οι οποίες είχαν αγοραστεί με «μαύρο» χρήμα και φυλάσσονταν από διάφορες χρηματιστηριακές εταιρείες για λογαριασμό συγκεκριμένων δραστών. Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν αιτιολογείται στην έκθεση και αποδίδεται στην πτώση του Χρηματιστηρίου. «Η πτώση της αξίας των μετοχών και η, για το λόγο αυτό, δυσχέρεια των κατόχων τους να τις ρευστοποιήσουν, επισημαίνει ο κ. Νικολούδης, ασφαλώς διευκόλυνε τον εντοπισμό και την κατάσχεσή τους».


* Η χρησιμοποίηση του Internet για ύποπτες συναλλαγές μέσω των οποίων επιχειρείται «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. «Η έκταση του φαινομένου», όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «της λεύκανσης μέσω Διαδικτύου προς το παρόν είναι μικρή, σύντομα όμως θα εμφανίσει αλματώδη αύξηση».


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Πώς θα λυθούν τα χέρια της Δικαιοσύνης


Τι προτείνει ο εισαγγελέας; Πολλά και διάφορα και πρώτα απ’ όλα να του δοθεί η δυνατότητα της άμεσης και δραστικής παρέμβασης όταν έχει στα χέρια του καταγγελίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ετσι λοιπόν ζητά από την κυβέρνηση:


­ Νομοθετική ρύθμιση που θα του παρέχει το δικαίωμα να παγώνει τραπεζικούς λογαριασμούς για μικρό χρονικό διάστημα, το πολύ πέντε εργάσιμες ημέρες.


­ Νομοθετική ρύθμιση για έλεγχο της λειτουργίας των Off shore εταιρειών.


­ Νομοθετική ρύθμιση για έλεγχο των εταιρειών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων.


Και βέβαια όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διατάξεις της νέας κοινοτικής οδηγίας που είναι στα σκαριά και αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αλλά και τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, η Σύμβαση του ΟΗΕ για το οργανωμένο έγκλημα, που αναμένεται να κυρωθεί και από τη χώρα μας και μάλιστα συντόμως.