Ανάμεσα στους πολυάριθμους ανά τον κόσμο μικρούς και μεγάλους επενδυτές υπάρχουν και εκείνοι που θα τολμούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ρομαντικούς ή και παραδοσιακούς, οι οποίοι πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν στη διαχρονική αξία του χρυσού.


Το γεγονός ότι ο χρυσός ως μέταλλο έχει μεγάλη αξία δεν οφείλεται μόνο στην ψυχολογική επίδραση που μπορεί να έχει ένα σπάνιο, καθαρό, πολύτιμο μέταλλο στην ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου.


Η οικονομική αξία του πολύτιμου αυτού μετάλλου έχει αποδειχθεί σε περιόδους αρνητικές για κάθε άλλο είδος επενδύσεων, όπως στα χρηματιστηριακά «κραχ», στους πολέμους και γενικότερα σε κάθε είδους καταστάσεις επικίνδυνες για τις τοπικές οικονομίες ή ακόμη και για την παγκόσμια, που από τη μια στιγμή στην άλλη μπορούν να μετατρέψουν τους άυλους και μη τίτλους, όπως μετοχές, ομόλογα κτλ., ακόμη και τα χαρτονομίσματα, σε αξιόγραφα χωρίς αντίκρισμα.


Σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συναλλαγές με χρυσό θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο περί Νομισματικής Επιτροπής, που ισχύει από το 1948, η ελεύθερη αγορά χρυσού από ιδιώτες απαγορεύεται. Ο ίδιος νόμος παράλληλα ορίζει ότι όλες οι αγοραπωλησίες χρυσού, συμπεριλαμβανομένων των χρυσών λιρών, γίνονται μόνο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να επενδύσει τις οικονομίες του σε χρυσό είναι δυνατόν να μπει σε μια τράπεζα και να ζητήσει να αγοράσει μία ράβδο χρυσού.


Αντίθετα, μπορεί να αγοράσει χρυσές λίρες. Η διαδικασία μάλιστα είναι σχετικά απλή. Ο ενδιαφερόμενος να αγοράσει χρυσές λίρες μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Το μόνο που έχει να κάνει είναι να βρίσκεται στις 7 π.μ. στην είσοδο του Χρηματιστηρίου με την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του και ένα χρηματικό ποσόν ανάλογο του ισοτίμου των χρυσών λιρών που σκοπεύει να αγοράσει.


Αφού ζητήσει και προμηθευθεί από τον υπάλληλο ασφαλείας αριθμό προτεραιότητας, θα πρέπει να περιμένει ως τις 8 π.μ. για να φωνάξει κάποιος τον αριθμό του. Στο ταμείο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δώσει την αστυνομική του ταυτότητα στον αρμόδιο υπάλληλο προκειμένου να συμπληρωθεί η βεβαίωση πώλησης με τα στοιχεία του αγοραστή. Η βεβαίωση αυτή εκδίδεται σε τρία αντίγραφα. Ενα για τον αγοραστή, ένα για το Χρηματιστήριο και ένα για την Τράπεζα της Ελλάδος.


Η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ακριβώς και ο αριθμός των κομματιών χρυσών λιρών που διατίθενται ημερησίως και ο οποίος ανέρχεται σε 50 χρυσές λίρες Ελισάβετ νέας κοπής.


Η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται σήμερα όπως αυτή οποιουδήποτε άλλου αγαθού, μιας μετοχής ή ενός νομίσματος, βάσει δηλαδή της προσφοράς και της ζήτησης. Τα κράτη που τον εξορύσσουν έχουν τον πρώτο λόγο. Δεν είναι τυχαίο ότι η παγκόσμια παραγωγή χρυσού αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια με ετήσια αύξηση περίπου 1%, ενώ πέρυσι οι εκτιμήσεις από τα μεταλλεία χρυσού έδιναν μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,6%. Το γεγονός αυτό συνέβη διότι εφέτος οι τιμές του χρυσού έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με αυτά των τελευταίων 18 χρόνων και με αυτόν τον τρόπο κύκλοι της αγοράς πιστεύουν ότι η τιμή θα μπορέσει να ανακάμψει. Σήμερα το 47% της ετήσιας παραγωγής χρυσού προέρχεται από ορυχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής.


Πάντως οι ειδικοί θεωρούν ότι ο χρυσός προσφέρεται σήμερα για τους επενδυτές, αφού η τιμή του βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 χρόνων. Επίσης πιστεύουν ότι όταν η τιμή του αρχίσει να ανεβαίνει οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι διατεθειμένες να πουλήσουν φθηνά, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια η κατανάλωση χρυσού έχει ξεπεράσει την παραγωγή και με το δεδομένο ότι η τιμή του έχει πέσει κάτω από το μέσο κόστος παραγωγής των 317 δολαρίων η ουγκιά πολλά μεταλλεία έχουν περιορίσει αισθητά την παραγωγή τους.