«Αλαζονεία και σπατάλη διακρίνουν τη νέα ηγεσία του «Αθήνα 2004″»


Ο κ. Κώστας Μπακούρης ήταν το αφεντικό του «2004» ως τον περασμένο Ιούνιο. Υστερα από δυόμισι χρόνια θητείας του ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν λιμνάσει και ότι η οργάνωση δεν προχωρούσε. Ο κ. Μπακούρης έφυγε, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου ήρθε. Σήμερα, για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του, ο κ. Μπακούρης τα λέει έξω από τα δόντια. Παρουσιάζει λεπτομερώς το έργο που έκανε και αφήνει να εννοηθεί ότι τον έφαγαν τα διαπλεκόμενα. Είναι πολύ σκληρός στις εκτιμήσεις του για την κυρία Αγγελοπούλου και μιλάει χωρίς δισταγμό για σπατάλες, αδιαφάνεια, επιδειξιμανία και οργανωτική ανεπάρκεια.





­ Τι δεν πήγε καλά και αποχωρήσατε από τον «2004»,
κύριε Μπακούρη;


«Θα σας απαντήσω εντελώς ειλικρινά. Πολλοί φίλοι μού έλεγαν: «Κώστα, σε φάγανε γιατί δεν ήξερες να μοιράσεις την πίτα». Κι εγώ τους απαντούσα ότι και στην Ελβετία αλλά και στις 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου διοίκησα επιχειρήσεις υπήρχαν πίτες για μοίρασμα αλλά αυτοί που διαγωνίζονταν δεν ήταν τόσο ανεξέλεγκτοι! Βεβαίως ξέρω πώς θα μοιράζαμε την πίτα ­ όχι βέβαια με πρότυπα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας αλλά με κανονισμούς διαφάνειας γνωστούς σε όλους. Οι κανονισμοί που χρησιμοποιήσαμε εμείς στον «Αθήνα 2004″ για τις προμήθειες είναι οι ενδεδειγμένοι. Θα προσθέσω μάλιστα ότι επί διοικήσεώς μου δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια για κακοδιαχείριση».


­ Θέλετε να πείτε ότι σας έφαγαν τα διαπλεκόμενα; Εσείς δεν κάνατε λάθη;


«Κάναμε λάθη. Το πρώτο μου λάθος ήταν ότι έδωσα προτεραιότητα στην προετοιμασία των Αγώνων και όχι στη διαφήμιση του έργου. Είμαι τεχνοκράτης, ήξερα να δουλεύω αλλά δεν έπαιξα το παιχνίδι της προβολής. Οι αντικαταστάτες μου κάνουν το αντίθετο».


­ Τι εννοείτε; Η κυρία Αγγελοπούλου κάνει μόνο δημόσιες σχέσεις;


«Μην προσωποποιείτε τα πράγματα».


­ Γιατί να μην τα προσωποποιώ;


«Θέλετε να σας πω το δεύτερο λάθος της δικής μας θητείας; Νομίζαμε ότι το κράτος θα είχε αντιληφθεί το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος εγκαίρως. Αυτό δεν έγινε. Η δική μας προσπάθεια να τους πείσουμε για περισσότερη στήριξη ώστε να δημιουργήσουν το αίσθημα του επείγοντος στην κρατική μηχανή δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα».


­ Βλέπω ότι έχετε διάθεση να απολογηθείτε.


«Αποφάσισα να μιλήσω γιατί έχουν γραφτεί και λεχθεί πολλά σχετικά με το έργο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, για τις καθυστερήσεις, καθώς και για τις ευθύνες των καθυστερήσεων. Η συνεχής αναφορά από τη σημερινή διοίκηση στο έργο της προηγούμενης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι ένας εύσχημος τρόπος να καταλογιστούν τα προβλήματα στη δική μας διοίκηση δικαιολογώντας την οργανωτική τους δυστοκία».


­ Πάντως πολλοί λένε ότι ως αφεντικό του «2004» χάσατε χρόνο…


«Είναι ψευδές ότι τρία χρόνια πήγαν χαμένα. Αυτή η τακτική ότι «παραλάβαμε καμένη γη» δείχνει υποκρισία. Ακόμη κι αν ήταν αλήθεια ότι χάθηκαν τρία χρόνια, είναι επικοινωνιακό σφάλμα της νέας διοίκησης να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, γιατί βάζει νερό στον μύλο των επικριτών μας, μικραίνει τη δική της περίοδο χάριτος, πιέζει τα δικά της χρονοδιαγράμματα και κατά συνέπεια δημιουργεί πρόβλημα στην ίδια την Επιτροπή. Στην πραγματικότητα η Οργανωτική Επιτροπή της δικής μας θητείας ξεκίνησε οκτώ μήνες από την ημερομηνία ανάθεσης και έναν χρόνο από την ίδια ημερομηνία για τα κατασκευαστικά έργα. Δηλαδή το 1/4 του χρόνου χάθηκε προτού ξεκινήσουμε, στα δε κατασκευαστικά έργα πήγε χαμένο το 1/3 του χρόνου. Περίοδος αναφοράς είναι ο Σεπτέμβριος του 1997 ως τον Μάιο του 2000».


­ Στους 25 αυτούς μήνες τι κάνατε;


«Πρώτα απ’ όλα η Επιτροπή έκτισε από την αρχή μια καινούργια εταιρεία. Καταστατικό, άδεια λειτουργίας, οργάνωση, στελέχωση, πολιτικές, εκπαίδευση… Η εταιρεία ξεκίνησε με μία γραμματέα, έναν κλητήρα και μία τηλεφωνήτρια, και έφθασε στα 180 άτομα προτού αποχωρήσω. Επίσης η Επιτροπή επεξεργάστηκε εγκαίρως το πρώτο και βασικό κατευθυντήριο σχέδιο της εταιρείας (master plan). Το ουσιαστικό αυτό εργαλείο ενεκρίθη και από τη ΔΟΕ, και αποτελεί την πυξίδα που κατευθύνει την εταιρεία. Με αυτό το κατευθυντήριο έργο δουλεύει η νέα διοίκηση και τώρα. Η Επιτροπή έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τα κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης και της παραχώρησής τους στους αρμόδιους φορείς, υπέγραψε τη συμφωνία με την Ενωση Ξενοδόχων, οριστικοποίησε τη χωροθέτηση των αθλημάτων, στελέχωσε και εκπόνησε τα βασικά προγράμματα μάρκετινγκ, οριστικοποίησε τη δομή και έκανε τον διαγωνισμό για τη ραδιοτηλεοπτική αναμετάδοση, έβαλε τις βάσεις για την τεχνολογία, την ασφάλεια, τη διακίνηση, τις μεταφορές και το περιβάλλον, τις ιατρικές υπηρεσίες και την επικοινωνία. Επίσης εμείς δημιουργήσαμε το σημερινό έμβλημα των Αγώνων. Εμείς βάλαμε τα γερά θεμέλια σε αυτό το κολοσσιαίο έργο, εμείς χτίσαμε ένα κομμάτι της οικοδομής. Και οι άλλοι τα βρήκαν έτοιμα για να συνεχίσουν».


­ Αν είναι έτσι όπως τα λέτε, γιατί η ΔΟΕ σάς έβγαλε κίτρινη κάρτα;


«Την κίτρινη κάρτα δεν την έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ αλλά ο κ. Σάμαρανκ και δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η συνεργασία μου με τη ΔΟΕ ήταν άψογη. Η ΔΟΕ εξέφρασε τις ανησυχίες της για κάποιες καθυστερήσεις τον Δεκέμβριο του 1999 στη Λωζάννη. Δικαίως ανησυχούσε. Να σας δώσω μερικά παραδείγματα. Η διοίκηση των Ξενοδόχων αρνήθηκε να υλοποιήσει την αρχική συμφωνία. Επίσης καθυστέρησε η διαδικασία επιλογής του αναδόχου για τη ραδιοτηλεοπτική αναμετάδοση εξαιτίας της αναποφασιστικότητας του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπήρχε αβεβαιότητα για το ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει τα έργα. Η Διυπουργική καθυστερούσε στην έγκριση για τις προσλήψεις 80 στελεχών και οι επερχόμενες εκλογές επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι ενιαίοι δημόσιοι φορείς για τις συγκοινωνίες και την ασφάλεια δεν υπήρχαν, ούτε οι αλλαγές στη δομή και στον ιδρυτικό νόμο για την απαραίτητη ευελιξία. Μόλις ήρθε η κίτρινη κάρτα η Επιτροπή δρομολόγησε ενέργειες για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Στη Συντονιστική Επιτροπή του Μαΐου 2000 ο κ. Ζακ Ρογκ αναγνώρισε την πρόοδο και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στα στελέχη της εταιρείας. Τόσο αυτός όσο και ο κ. Σάμαρανκ αναγνώρισαν δημοσίως την πρόοδο. Εναν μήνα αργότερα παρέδωσα τη σκυτάλη στη νέα διοίκηση, την ενημέρωσα και της ευχήθηκα καλή επιτυχία».


­ Θέλω να μου πείτε ένα καλό που έχει κάνει η κυρία Αγγελοπούλου.


«Ως σήμερα δεν έχουμε δει ούτε το όραμα αλλά ούτε και μια επιτυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική. Απελύθη ο προηγούμενος διευθυντής Επικοινωνίας και αντικαταστάθηκε από άλλο στέλεχος. Ωστόσο η πρόσληψη διευθυντή Τύπου και άλλων δημοσιογράφων όχι μόνο δεν έχει βοηθήσει ακόμη την επικοινωνία αλλά έχουμε ζήσει μια άνευ προηγουμένου αρνητική δημοσιότητα. Είδαμε επίσης να αλλάζουν η στρατηγική και τα προγράμματα για την παρουσία μας στο Σίδνεϊ. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε όλοι. Η δικαιολογία ότι η εκμίσθωση του Μουσείου στο Σίδνεϊ και η πολυτελής διακόσμησή του ήταν υποχρέωση του «Αθήνα 2004″ έναντι της ΔΟΕ δεν αληθεύει. Είναι γεγονός ότι ήταν καθαρά επιλογή της νέας διοίκησης για λόγους επίδειξης και αυτό σχολιάστηκε δυσμενώς από μέλη της ολυμπιακής οικογένειας κατά την παρουσία τους στο Σίδνεϊ. Απελύθη επίσης ο γενικός διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και αντικαταστάθηκε από στελέχη που τα προσόντα τους δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής. Υπάρχει και το θέμα των αμοιβών. Η δήλωση ότι ακολουθείται η πολιτική αμοιβών που είχαμε εκπονήσει εμείς δεν αληθεύει, τουλάχιστον για τον διευθυντή Τύπου, τον διευθυντή Στρατηγικής Επικοινωνίας, τη γραμματέα μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής και πληθώρα συμβούλων με τρία εκατομμύρια μηνιαίως».


­ Μεγάλη σπατάλη, ακούω. Ισχύει;


«Η νέα ηγεσία του «Αθήνα 2004″ ξεκίνησε το έργο της με αλαζονεία, σπατάλη και χωρίς την αίσθηση του μέτρου. Τώρα πιστεύω ότι χρειάζεται επίδειξη σεμνότητας, διαφάνειας, αλληλοϋποστήριξης, ομαδικής δουλειάς, ίσης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων προκειμένου να ξαναζωντανέψουν το πάθος και η αποτελεσματικότητα. Χαίρομαι που στο θέμα της πολιτικής των αμοιβών η νέα διοίκηση επανήλθε στην πολιτική την οποία εμείς είχαμε ακολουθήσει. Επί δύο μήνες αγνόησε αυτή την πολιτική, αποζημίωνε κατά βούληση και έκανε προσωπικές επιλογές προσωπικού και συμβούλων, χωρίς διαγωνισμούς. Τώρα, μετά τη δημόσια κατακραυγή, επανεξέτασε το θέμα και επανήλθε στην πολιτική που σχεδιάσαμε προσαρμόζοντας κάπως τις κραυγαλέες περιπτώσεις. Χαίρομαι επίσης που υλοποίησε το δικό μας πρόγραμμα και τα σχέδια των μνημονίων με τους δημόσιους φορείς. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, κάνει το ίδιο και με πολλά άλλα προγράμματα που είχαμε εκπονήσει. Δηλαδή αναγνωρίζει το έργο της προηγούμενης διοίκησης».


­ Υποστηρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα αδιαφάνειας στην Επιτροπή του 2004;


«Δεν υποστηρίζω τίποτα. Θα χαρώ όμως ιδιαίτερα αν στο πρόγραμμα διαφάνειας επανεξεταστεί ο διαγωνισμός που είχαμε ξεκινήσει, τον οποίο πάγωσε η σημερινή διοίκηση για την επιλογή μιας διεθνούς κύρους ελεγκτικής εταιρείας που θα έκανε τον εσωτερικό έλεγχο της Οργανωτικής Επιτροπής. Οπως ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει πλήρη διαφάνεια από τη δική μας διοίκηση, έτσι και η νέα διοίκηση οφείλει όχι μόνο να πράττει με διαφάνεια αλλά να κάνει την πρακτική της αυτή προφανή σε όλους. Ξέρετε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι ούτε της κυρίας Αγγελοπούλου ούτε του κ. Μπακούρη ούτε του κ. Σάμαρανκ. Είναι οι Αγώνες του ελληνικού λαού και των αθλητών όλου του κόσμου. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι τελευταίο. Η Οργανωτική Επιτροπή όπως είναι σήμερα δεν δουλεύει αποτελεσματικά. Με τη γνώση που έχω και παρακολουθώντας την πορεία του έργου πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο οργανωτικής κρίσης που θα πρέπει να ξεπεραστεί τουλάχιστον ως το τέλος του 2000 για την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής».