Σε εκκαθαριστικές διαδικασίες μεταξύ σέρβων συνεργατών και αντιπάλων στην Ελλάδα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς αποδίδει η Αστυνομία τη χθεσινή δολοφονία στην περιοχή Πηγαδάκια Βούλας του 40χρονου επιχειρηματία από το Βελιγράδι Βλαντίμιρ Μποκάν. Ο Μποκάν ήταν στενός φίλος του γιου του πρώην σέρβου προέδρου Μάρκο Μιλόσεβιτς και του εθνικιστή Αρκάν. Ταυτοχρόνως είχε στην Ελλάδα πολλές υψηλές γνωριμίες με έλληνες επιχειρηματίες και με πολιτικά πρόσωπα. Μια συνέντευξή του όμως την Παρασκευή το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό όπου αμφισβήτησε το καθεστώς Μιλόσεβιτς ίσως να ήταν, σύμφωνα με την Ασφάλεια, αφορμή για την εναντίον του εγκληματική επίθεση. Ακόμη η Ασφάλεια Αττικής εξετάζει την περίπτωση η εναντίον του εγκληματική επίθεση να σχετίζεται με λαθρεμπόριο τσιγάρων στο οποίο επιδιδόταν συστηματικά. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η δολοφονία μπορεί να αποτελεί συνέχεια της εκτέλεσης ­ προ τριών μηνών ­ του ιταλού μαφιόζου Αντόνιο Μπενβενούτο στη Βάρκιζα. Το γεγονός όμως ότι την τελευταία διετία είχε γίνει στόχος στο Βελιγράδι άλλων δύο εγκληματικών επιθέσεων και σε συνδυασμό με τη χρονική συγκυρία των γεγονότων στη Σερβία καθιστά αυτό το σενάριο εξαιρετικά «αδύναμο».


Ο Μποκάν πυροβολήθηκε από αγνώστους την ώρα που επέστρεφε με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του στην οδό Βαλαωρίτου 11, στην περιοχή Πηγαδάκια Βούλας. Δύο άγνωστοι, οι οποίοι σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες επέβαιναν σε αυτοκίνητο, «γάζωσαν» από κοντά τον Μποκάν και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Στο σημείο της δολοφονικής ενέργειας περισυνελέγησαν εννέα κάλυκες πιστολιού των 9 mm και 16 κάλυκες αυτομάτου όπλου τύπου Καλάσνικοφ.


Σύμφωνα με τον απόρρητο φάκελο του Μποκάν που διατηρούσαν η Ελληνική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο δολοφονηθείς Σέρβος ­ στην ταυτότητά του δηλώνει επάγγελμα «ναυτικός» ­ πραγματοποιούσε την τελευταία δεκαετία εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων στο Μαυροβούνιο μέσω της λιβεριανής εταιρείας Castello Compania Naviera και της κυπριακής Beam Ray LTD. Επιπλέον στη διάρκεια του εμπάργκο στη Σερβία πραγματοποιούσε εξαγωγές χαλκού και χημικών μέσω μιας εταιρείας που έχει γραφεία στη Γλυφάδα. Παράλληλα σε αυτή την εξαγωγική δραστηριότητα είχε συνεργασία με έλληνες επιχειρηματίες ενώ συμμετείχε προσφάτως ­ εν ονόματί τους ­ και σε πλειστηριασμούς για την αγορά ορυχείων στο Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον είχε εμπλακεί στο διεθνές σκάνδαλο της πολυεθνικής Τράπεζας BCCI, όπου είχε ανακαλυφθεί ότι «ξέπλενε» μέσω του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος ποσά της τάξεως των 11 εκατ. δολαρίων, ενώ είχε κληθεί προσφάτως και από το ΣΔΟΕ για να εξηγήσει την προέλευση 700 εκατ. δρχ. που ανακαλύφθηκαν σε λογαριασμούς του.


Ο Μποκάν εθεωρείτο από τις ελληνικές αρχές ένας από τους πιο δραστήριος σέρβους επιχειρηματίες στην Ελλάδα και εκλεκτό μέλος του σερβικού λόμπι. Φέρεται να φιλοξενούσε συχνά στο σπίτι του τον Μάρκο Μιλόσεβιτς, γιο του πρώην σέρβου προέδρου, με τον οποίον είχαν κοινά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα. Μάλιστα το σπίτι του βρίσκεται ουσιαστικά στον ίδιο χώρο ­ στην οδό Βαλαωρίτου ­ με την αναφερόμενη κατοικία του κ. Μιλόσεβιτς στην Αθήνα. Ακόμη εθεωρείτο φίλος του δολοφονηθέντος τον Ιανουάριο του 2000 εθνικιστή Αρκάν, με τον οποίον φέρεται να είχαν κοινή λαθρεμπορική δραστηριότητα. Επίσης ο Μποκάν διατηρούσε γνωριμίες και με πολιτικά πρόσωπα. Ο Μποκάν, ο οποίος εκινείτο συνεχώς μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου, είχε δεχθεί άλλες δύο δολοφονικές επιθέσεις την τελευταία διετία στη σερβική πρωτεύουσα: η πρώτη στο ξενοδοχείο «Hyatt» και η άλλη σε δρόμο του Βελιγραδίου όπου είχε τραυματισθεί ελαφρά. Η Αστυνομία εξετάζει την περίπτωση δράστες της χθεσινής εγκληματικής επίθεσης να είναι σέρβοι εκτελεστές που ίσως συνεργάζονται με έλληνες κακοποιούς.