Εκείνη η γνήσια λαϊκή βραδιά, προ τριών ετών, σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της λεωφόρου Αθηνών, δεν είχε καμία σχέση με τις άλλες! Είχε οργανωθεί για «ιερό σκοπό»: την οικονομική ενίσχυση ενός γνωστού νονού που βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού μετά τη δολοφονία δύο πρωτοπαλίκαρών του. Και έτσι είχαν συρρεύσει για να προσφέρουν τον… οβολόν τους υπέρ του φυλακισμένου συναγωνιστή τους όλοι οι εκλεκτοί «προστάτες» Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων. Υποχρεωτικός έρανος, όπως ορίζουν οι νόμοι της νύχτας. Μόνο που από τότε πολλοί από τους… φιλεύσπλαχνους «μαφιόζους» που παρευρίσκονταν σε εκείνη τη σεμνή τελετή έχουν αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εκτελεστεί από άλλους «φιλανθρώπους» που είχαν δώσει το παρών στο… τέιον με ουίσκι υπέρ του αναξιοπαθούντος μαφιόζου. Και η ολοκλήρωση του ειρωνικού σχήματος στον κόσμο της νύχτας είναι ότι ο «ευεργετημένος» νονός είναι πλέον εκτός φυλακής, έτοιμος να χαρεί τα αγαθά της αλληλεξόντωσης των υπολοίπων.


Από τον Κοσμόπουλο ως τον Κοτρίδη και από τον Σούφλα ως τον Καλαποθαράκο, οι «νονοί» της Αττικής παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα: την αναλωσιμότητά τους λόγω εσωτερικού ανταγωνισμού. Μπορεί το «επάγγελμα» της πώλησης προστασίας να είναι βιώσιμο, όχι όμως και οι νονοί!


Οι πρόσφατες εκκαθαριστικές ενέργειες εις βάρος του Νίκου και του Βασίλη Γρηγοράκου, του Θέμη Καλαποθαράκου και του Νίκου Κοτρίδη είναι ενδεικτικές. Ολοι μετρούν χρόνια σύμφωνα με τα… «ποδοσφαιρικά δεδομένα». Σε ηλικία 37 ή 38 χρόνων είναι πλέον «μεγάλοι» στη νύχτα και, όπως αποδείχθηκε μετά τις πρόσφατες εγκληματικές επιθέσεις, κυριολεκτικώς «τελειωμένοι». Και ιδιαίτερα τυχεροί αν ζουν. Πάντα θα υπάρχει μια αφορμή, ένα κίνητρο, μια διαμάχη για ένα μαγαζί προκειμένου κάποιος να τους σκοτώσει…





Αν μπορούσε να χωρέσει η στατιστική στον χώρο των πωλητών προστασίας, θα προσδιόριζε ότι περίπου επτά στους δέκα νονούς, μετά από «καριέρα» μερικών ετών, δολοφονούνται από τους επίδοξους διαδόχους τους. Οι υπόλοιποι είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε σκοτώνονται στη διάρκεια συμπλοκής τους με αστυνομικούς.


Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, την τελευταία δεκαετία στην πρωτεύουσα έχουν περάσει τρεις γενιές πωλητών προστασίας. Παρά την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που αποκτούν μέσα από τον εκβιασμό των καταστηματαρχών και την αναρρίχησή τους στα ύπατα αξιώματα της νύχτας, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν θητεία στον μικρόκοσμο της προστασίας περισσότερο από πέντε-επτά χρόνια. Τόσο θα επιδειχθεί η ανοχή στην κυριαρχία τους στον υπερκερδοφόρο εισπρακτικό μηχανισμό τους. Τόσο καιρό χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα διάδοχο σχήμα, το οποίο με τη σειρά του θα αναλάβει τα «σκήπτρα».


* Το δεύτερο σχήμα


Ετσι αρχίζει η «Νέα Διαθήκη» στον κόσμο της ελληνικής μαφίας: Δεληκάρης σκοτώνει Σιώμη, Δαναλάτος κατηγορείται ότι σκοτώνει Δεληκάρη, Καλαποθαράκος σκοτώνει Καλλιμώρο, νονός από το Χαϊδάρι σκοτώνει Καλαποθαράκο, Ναστούλης σκοτώνει Τσαβίδα, Βλαστός σκοτώνει Ναστούλη και ούτω καθ’ εξής…


Μετά από τη θητεία των νονών… πρώτης γενεάς, Κυριάκου Γιαννέα, Γιάννη Σαλονικιού, Βασίλη Σινόπουλου και Κώστα Σιαφάκα, που έδρασαν μεμονωμένα κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, οι συμμορίες των προστατών άρχισαν να παρουσιάζουν από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 αξιοσημείωτη οργάνωση. Οι ομάδες αυτές δημιουργήθηκαν αρχικώς από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και καταστημάτων που ήθελαν να «φιλτράρουν» τους πελάτες τους ή να προχωρούν σε πλήγματα εναντίον ανταγωνιστών τους. Οπως όμως συμβαίνει στην Ιταλία, στη Γαλλία, σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκαν συμμορίες που πωλούσαν στους καταστηματάρχες το τίποτε της προστασίας από τον… κανέναν!


Αρχικώς στην Αττική την περίοδο 1989-1992 τρεις ήταν οι ομάδες κρούσης: του Αλέκου Κοσμόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, των αδελφών Γεράσιμου και Κωνσταντίνου Ναστούλη στα δυτικά προάστια και του Κωνσταντίνου Δεληκάρη και αργότερα του Βασίλη Δαναλάτου στην παραλιακή λεωφόρο, στην Καλλιθέα, στη Νέα Σμύρνη και αλλού. Ο Γεράσιμος Ναστούλης δολοφονήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1994, έξω από το νυχτερινό κέντρο «Κόλετζ», από τον Κωνσταντίνο Βλαστό, ενώ ο Δεληκάρης δολοφονήθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τον οπλουργό Βασίλη Δαναλάτο, στην Πεντέλη, στις 9 Μαρτίου 1992. Ο Κοσμόπουλος συνελήφθη στο Γύθειο στις 16 Ιουλίου 1992, μετά από επιχείρηση αστυνομικών, αφού κατηγορείται για τη δολοφονία, τον Μάιο και τον Ιούλιο του 1990, του υπαλλήλου τράπεζας Γιώργου Κάσα και του σερβιτόρου στο κέντρο «Ονειρο» Θεοδώρου Ντουρζιώτη.


Τα πρώτα ονόματα λοιπόν στη μαρκίζα της προστασίας χάθηκαν: ο Γεράσιμος Ναστούλης και ο Κώστας Δεληκάρης νεκροί, ο Κοσμόπουλος ­ αποφυλακίστηκε προσφάτως ­ και ο Δαναλάτος στη φυλακή. Μάλιστα μέλη της συμμορίας του Δαναλάτου, ο Λ. Παναγιωτόπουλος και ο Ν. Χατζηλίας, μετά τη φυλάκισή τους για εκβιάσεις, επεχείρησαν να διαπρέψουν στο δουλεμπόριο…


* Ο ηγέτης και τα πρωτοπαλίκαρα


Το δεύτερο σχήμα την περίοδο 1993-1997 αποτελούσαν ο Γεώργιος Φραγκογιάννης και ο Θέμης Καλαποθαράκος στην παραλιακή λεωφόρο, ο Θεόδωρος Κράλλης και ο Ζαχαρίας Βιβιλάκης στο κέντρο της Αθήνας, ο Κώστας Βοϊδονικόλας και άλλοι «Μανιάτες» στην περιοχή Καλλιθέας, η ομάδα Γιάννη Γιαννόπουλου στην Ηλιούπολη και ο παραδοσιακός Γιάννης Αϊδινιώτης σε Ζωγράφου – Ιλίσια κ.α. Για να μετατραπεί ο Καλαποθαράκος σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη φέρεται να έχει σκοτώσει στις 3 Αυγούστου 1991 το πρωτοπαλίκαρο του Κοσμόπουλου Θεόδωρο Καλλιμώρο, κάτι που δεν του συγχώρεσε ποτέ ο «Αλέκος». Μάλιστα γι’ αυτόν τον λόγο ο Καλαποθαράκος, που ξεκίνησε ως προστάτης μαγαζιών στο Μενίδι, έφυγε για μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό ­ Ιταλία και Γερμανία ­ προκειμένου να αποφύγει την μήνιν των αντιπάλων του.


Πλέον λοιπόν οι «προστάτες»… δεύτερης γενιάς ανελάμβαναν τη στελέχωση του μαγαζιού με πορτιέρηδες-πελάτες ημετέρων γυμναστηρίων, τοποθετούσαν προσωπικό της επιλογής τους, ήλεγχαν τις «κάβες» από τις οποίες τροφοδοτούνταν τα νυχτερινά κέντρα, τα πάρκινγκ, τα λουλούδια, ενώ αργά και σταθερά έπαιρναν ποσοστά από τα μπαρ και τα καταστήματα ως αντίτιμο ­ αντί ρευστού ­ της «προστασίας» τους. Τότε όμως άρχισε και η αναβάθμιση της εγκληματικής δραστηριότητάς τους. Σύμφωνα με το έγγραφο 1045/2/1127 τής 22.11.1996, απόρρητο διαβιβαστικό έγγραφο του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, ο Γ. Φραγκογιάννης και ο Θ. Καλαποθαράκος έδωσαν εντολή στον 24χρονο Βασίλη Σούφλα να προχωρήσει σε τέσσερις εκτελέσεις. Ο Σούφλας ήταν… επιτυχημένη εγκληματικά μεταγραφή από τη συμμορία των κακοποιών ­ αδίστακτων ληστών τραπεζών ­ Βασίλη Καλτσά, Αντώνη Δίπλα, Κώστα Ναστούλη, Θεόδωρου Κατηφίδη, η οποία εξαρθρώθηκε μετά από ανθρωποκυνηγητό και επιχείρηση της Αστυνομίας τον Αύγουστο του 1992 στο Πόρτο Γερμενό.


* Εκτελεστής ευρείας χρήσεως


Ο Σούφλας, άτομο με αστάθμητο θυμικό, πληρωνόταν με 2-3 εκατ. δρχ. για κάθε δολοφονία και σκότωσε οικονομικό διευθυντή μπαρ, ιδιοκτήτη σχολής οδηγών, περιπτερά, δασοφύλακα, ταμία τράπεζας και άλλους «προστάτες», ανάλογα με τις σκοπιμότητες και τις παραγγελίες των «νονών». Ο Καλαποθαράκος τον φιλοξενούσε σπίτι του ή φρόντιζε για τη διαμονή του στο ξενοδοχείο «London» της Γλυφάδας με το όνομα «Στέφανος Μακρής». Ιδιο, δηλαδή, όνομα με αυτό του τότε αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και ίδιον του θράσους του Καλαποθαράκου. Παράλληλα ο περιζήτητος Σούφλας ανήκε και στην ομάδα των Σ. Κούση, Κ. Ανδρεάδη, Α. Χατζόπουλου αλλά και του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Μ. Χαϊτά με δραστηριοποίηση στις ληστείες τραπεζών και ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη.


Τον εκτελεστή ευρείας χρήσεως Βασίλη Σούφλα φαίνεται, όμως, σύμφωνα με καταθέσεις που περιέχονται στη δικογραφία του «συνδικάτου των εκτελεστών», να είχε προσεγγίσει στη Θεσσαλονίκη και ο νονός του Ζωγράφου Ι. Αϊδινιώτης προκειμένου να σκοτώσει τον ίδιο τον Καλαποθαράκο και τους συνεργάτες του. Ο Σούφλας δεν είχε κανένα πρόβλημα ή ενδοιασμό να πυροβολήσει το «αφεντικό» του, δεν υπήρξε όμως συνέχεια. Τελικά ο πιστολέρο πασών των συμμοριών Σούφλας εκτελέστηκε από συνεργάτες του τον Απρίλιο του 1994. Πλήγμα για τη γενιά αυτή των προστατών ήταν η εκτέλεση, στις 6 Ιουλίου 1996, του Γ. Φραγκογιάννη και ο τραυματισμός του Καλαποθαράκου μετά από επίθεση του αστυνομικού Η. Νικολόπουλου. Ο Θεόδωρος Κράλλης αποχωρεί από την ενεργό δράση μετά την εμπλοκή του στη δολοφονία του επιχειρηματία Γ. Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη, τον Νοέμβριο του 1997. Ο Ζ. Βιβιλάκης συλλαμβάνεται για συμμετοχή σε βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας American Express στη λεωφόρο Κηφισιάς.


* Η «τρίτη γενιά»


Ο Κ. Βοϊδονικόλας μπλέκεται σε υπόθεση πλαστών ομολόγων αλλά και στην υπόθεση του «ριφιφί» της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης, ενώ στην ομάδα Γιαννόπουλου στην Ηλιούπολη άρχισαν να εμφανίζονται διασπαστικές τάσεις μετά τις καταγγελίες καταστηματάρχη που οδήγησε τη συμμορία στο εδώλιο.


Ηλθε λοιπόν η σειρά της «τρίτης γενιάς» των προστατών της περιόδου 1997-2000. Πλέον ο στρατός των προστατών αυξάνεται εντυπωσιακά και οι εκβιασμοί δεν αφορούν μόνο ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων αλλά και λαθρεμπόρους καυσίμων, εμπόρους ναρκωτικών και όπου αλλού οι συμμορίες διαβλέπουν κέρδος.


Την τελευταία δυναστεία των προστατών αποτελούσαν λοιπόν ο Θέμης Καλαποθαράκος και οι νέοι στενοί συνεργάτες του στην παραλιακή, στη λεωφόρο Κηφισιάς και όχι μόνο. Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί εις βάρος του για τη δράση του Σούφλα έμεινε για πάντα στο συρτάρι του 25ου Ανακριτικού Γραφείου. Οι Γιαννόπουλος, Τσακογιάννης και Γρηγοράκος στην «κατακερματισμένη» Ηλιούπολη, ο πρώην μπράβος του Κοσκωτά Ηρακλής Σηφακάκης στο κέντρο της Αθήνας, οι Κοτρίδης, Τσατσαρίδης και ένας ακόμη δραστήριος αλλά μη σεσημασμένος νονός στα δυτικά προάστια, η ομάδα Παπαγεωργίου στο Περιστέρι και ο «σταθερός» ως τον Μάρτιο Αϊδινιώτης στου Ζωγράφου. Ακολούθησε η περίοδος της… ρευστότητας και των ανακατατάξεων των τελευταίων μηνών.


Το κυνήγι μεταξύ των νονών είχε ως αποτέλεσμα στην ευρύτερη περιοχή Ηλιούπολης 15 δολοφονικές επιθέσεις μεταξύ των συμμοριών της Ηλιούπολης και την εκτέλεση του πατέρα Νίκου και του γιου Βασίλη Γρηγοράκου αλλά και του Ι. Σωτηρόπουλου. Ακόμη τη σύγκρουση μεταξύ Κοτρίδη και Τσατσαρίδη στα δυτικά προάστια, με αποτέλεσμα τέσσερις εγκληματικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.


Πώς ξεκίνησαν οι μάχες


Οπως εκτιμά η Αστυνομία, η «κόντρα» θανάτου ξεκίνησε όταν ο ένας από τους δύο δεν απέδιδε στον άλλον τις εισπράξεις από την πώληση προστασίας στην Κόρινθο. Και έτσι οι δύο συγκατηγορούμενοι για προστασία νυχτερινών κέντρων στην ίδια πόλη άρχισαν, σύμφωνα με την Ασφάλεια, τη μάχη εκ του συστάδην. Η Ασφάλεια Αττικής συνέλαβε τους Γ. Αναγνωστόπουλο και Γ. Χαμάντα για την απόπειρα δολοφονίας στις 27 Ιουλίου, στο Λουτράκι, η οποία αποδίδεται από τους αστυνομικούς σε αυτόν τον εμφύλιο. Ασφαλώς κορυφαίο γεγονός στο νυχτερινό πεδίο μαχών ήταν η δολοφονία Καλαποθαράκου, του «ηγεμόνα της νύχτας», προ τριών εβδομάδων στον Μαραθώνα. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής έχουν χαρτογραφήσει επανειλημμένως τη δράση ή τις επεκτατικές κινήσεις των συμμοριών, γνωρίζουν ποιοι και γιατί έχουν σκοτώσει τους νονούς, έχουν όμως πλήρη αδυναμία να τεκμηριώσουν την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων. Και αυτό γιατί πλέον οι συμμορίες, όπως διαπιστώνουν, δρουν με τρόπο εξαιρετικά προσεκτικό και ίσως επαγγελματικό. Οποιο όπλο χρησιμοποιείται σε μία επίθεση είναι πλέον «καθαρό». Τα όπλα των δολοφονιών λόγω μικρού κόστους είναι πλέον μιας χρήσεως…


Η Αστυνομία όμως εκτιμά ότι ο μικρός κύκλος ζωής των «νονών» και των συμμοριών θα αναδείξει επιβαρυντικά στοιχεία ή θα εξολοθρεύσει τους δράστες αυτών των εγκληματικών επιθέσεων. Μία νέα διάσπαση των νέων συμμοριών θα σημάνει ­ όπως συνέβη και στην περίπτωση Σούφλα ­ ότι θα προθυμοποιηθούν άτομα να προχωρήσουν σε καθοριστικές καταθέσεις σχετικά με την ύπαρξη νέων εκτελεστών που εξυπηρετώντας νέες σκοπιμότητες θα σκοτώσουν τους αυτουργούς των προηγούμενων δολοφονιών. Αυτή εξάλλου είναι η νομοτέλεια της νύχτας…


Ενα φιάσκο και τρεις εξιχνιάσεις


Αντεπίθεση των διωκτικών αρχών στον πόλεμο των «νονών» της νύχτας. Το τελευταίο επταήμερο η Αστυνομία κατόρθωσε να εξιχνιάσει συνολικά τρεις δολοφονικές επιθέσεις και πέντε βομβιστικές ενέργειες που σημειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο και αποδίδονται στις συμμορίες εκβιαστών που λυμαίνονται την Αττική, με άμεσο στόχο να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη για κάθαρση του αποστήματος των «προστατών».


Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, την προηγούμενη Δευτέρα, προχώρησαν στη σύλληψη, στο Πανόρμο Ρεθύμνου, των Γ. Αναγνωστόπουλου και Γ. Χαμάντα που ήσαν οι δράστες της απόπειρας δολοφονίας ­ στις 27 Ιουλίου στο Λουτράκι ­ του σαραντάχρονου «νονού» Νίκου Κοτρίδη. Την επιχείρηση των αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής όμως ακολούθησαν τραγελαφικές καταστάσεις με τη σύλληψη του αστυνομικού του τοπικού αστυνομικού τμήματος Περάματος Αδάμ Παραδεισινού, από συγγενείς του αναζητουμένου Αστρινού Νύκταρη, η οικογένεια του οποίου υπέθαλπε τους δύο δράστες. Η ομηρία του αστυνομικού προκάλεσε την μήνιν του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ζήτησε την αποστολή στην περιοχή 65 αστυνομικών των ΕΚΑΜ που πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες συνεχείς έρευνες για τον εντοπισμό των «αρπάγων» του αστυνομικού αλλά και για κρυμμένα όπλα και χασισοφυτείες. Ηδη ως σήμερα από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συλληφθεί πέντε άτομα.


Ακόμη την Πέμπτη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τριαντάχρονου εισοδηματία Γ. Τσακογιάννη, ο οποίος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός της εν ψυχρώ εκτέλεσης του Ν. Γρηγοράκου στις 7 Ιουνίου 2000 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Την Παρασκευή συνελήφθη και ο Νίκος Κοτρίδης ο οποίος μόλις είχε εξέλθει από το νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν εκεί μετά τον τραυματισμό του στο Λουτράκι. Ο Κοτρίδης κατηγορείται για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του τριαντάχρονου Αλβανού Αντρέα Ντούνι την περασμένη Πρωτομαγιά στο Κερατσίνι. Τέλος, η Ασφάλεια Αττικής εξάρθρωσε τετραμελή συμμορία εκβιαστών η οποία εκπορευόταν από τις φυλακές Κορυδαλλού και είχε αρχηγό το πρώην μέλος του «συνδικάτου εκτελεστών» Κώστα Ναστούλη. Μέλη της συμμορίας ήταν ο εικοσιπεντάχρονος συγκρατούμενός του Κ. Πάσαρης που είχε συλληφθεί ύστερα από αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πλατεία Βάθης τον Φεβρουάριο, ο πατέρας του Ευάγγελος και ο σεσημασμένος Στέφανος Σπαρτινός, οι οποίοι ήσαν οι δράστες πέντε βομβιστικών επιθέσεων εναντίον επιχειρηματιών το τελευταίο δίμηνο.