Την Αλκη Ζέη τιμούν η Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Αυτοπροσωπογραφίες». Στο κτίριο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9-11, Θησείο) η συγγραφέας θα μιλήσει για τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή της και για το έργο της και θα ξετυλίξει τις αναμνήσεις της.


Αύριο, στις 8.30 μ.μ. συναυλία


Ο Βύρων Φιδετζής διευθύνει την ΚΟΑ σε έργα Καμπαλέφσκι («Κόλας Μπρουνιόν», εισαγωγή), Σοστακόβιτς (Κοντσέρτο αρ. 2 για βιολοντσέλο και ορχήστρα), Λιάντοφ («Τρεις μικρές συμφωνικές εικόνες») και Προκόφιεφ (Κλασική Συμφωνία, έργο 25) στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1). Ως σολίστ στο βιολοντσέλο συμπράττει ο Δημήτρης Μαγκριώτης.


Την Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. ρεσιτάλ


Τον χορό έχουν θέμα τους τα έργα που θα παρουσιάσει ο πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για τις «Εξι μπακατέλες» του Μπετόβεν, για αποσπάσματα από το μπαλέτο του Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», για τρία μέρη από τον «Πετρούσκα» του Στραβίνσκι και τους «Χορούς του Ντάβιντμπύντλερ» του Ρόμπερτ Σούμαν.


Την Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. έκθεση


Τα έργα του που εμπνεύστηκε από την ποίηση του Πολ Βαλερί εκθέτει ο Αλέκος Φασιανός στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Πειραιά (Β´ Μεραρχίας 36, Πασαλιμάνι, τηλ. 4521.812). Ο τίτλος της νέας αυτής έκθεσής του με λιθογραφίες είναι «Η μέλισσα». Παράλληλα με τα έργα του Α. Φασιανού θα εκτεθούν και διάφορα ντοκουμέντα για τη ζωή του ποιητή. Ως τις 21 Απριλίου.


Εγκαίνια την Τετάρτη, στις 8 μ.μ. όπερα


Η μεσόφωνος Μαίρη-Ελεν Νέζη ερμηνεύει την Αντζελίνα στη «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι στη Λυρική Σκηνή. Το έργο έχει διασκευάσει σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους η Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Τραγουδούν ακόμη: Μιχάλης Δημητρακάκος, Χάρης Ανδριανός, Ανδρέας Κουλουμπής κ.ά.


Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι. μπλουζ


Ο Τζον Πράιμερ και η μπάντα του θα πραγματοποιήσουν μια σειρά εμφανίσεις στο «Half Note Jazz Club» (Τριβωνιανού 17, Μετς) από την Παρασκευή ως τις 6 Μαΐου. Ο καλλιτέχνης θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της σχολής μπλουζ του Σικάγου, στα οποία προσθέτει τον δικό του, ιδιόμορφο, κοφτερό και ευέλικτο ηλεκτρικό ήχο.


Στις 11 μ.μ.


Αφιέρωμα στον Χέλντερλιν


Αφιέρωμα στον γερμανό ποιητή Φρίντριχ Χέλντερλιν (1770-1843) διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με την Εταιρεία Χέλντερλιν του Τύμπινγκεν. Ειδικότερα την Τετάρτη θα εγκαινιαστεί στο φουαγιέ του Ινστιτούτου (Ομήρου 14-16, τηλ.: 3608111) έκθεση για τη ζωή και το έργο του με τίτλο «Χέλντερλιν: Η των κειμένων διαπλοκή». Το ενδιαφέρον της έκθεσης επικεντρώνεται στις συνομιλίες του ποιητή με τον Σίλερ στην Ιένα, με τον Φίχτε και τον Νοβάλις, αλλά και με πολλούς καντιανούς και πολιτικά στρατευμένους φοιτητές της εποχής του. Συνομιλίες που παρουσιάζονται έτσι ώστε να προβάλλεται η προσωπικότητα και των άλλων δημιουργών-συνομιλητών του, όπως και το πόσο σημαντική ήταν για αυτούς η γνωριμία με τον Χέλντερλιν. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης μία ομιλία του Μάνφρεντ Κοχ, καθηγητή στο Ινστιτούτο Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Γκίσεν, στις 30 Μαρτίου με θέμα «Ο Σοφοκλής του Χέλντερλιν». Η ποίηση του Χέλντερλιν ήταν από την αρχή προσανατολισμένη στα κλασικά ελληνικά πρότυπα, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν από την πνευματική του κατάρρευση το σημαντικότερο σημείο αναφοράς του ήταν ο Σοφοκλής, του οποίου μετέφρασε τις τραγωδίες «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη». Το Ινστιτούτο Γκαίτε έχει εξάλλου προγραμματίσει και μία σειρά προβολών. Συγκεκριμένα θα προβληθούν οι ταινίες: «Χειμερινό ταξίδι στο Ολυμπιακό Στάδιο» (1979) των Κλάους Μίχαελ Γκρύμπερ και Ελεν Χάμερ στις 27 Μαρτίου, «Σταθμός Αίτνα» του Κλάους Μίχαελ Γκρύμπερ (1981) στις 30 Μαρτίου και «Μισή ζωή» του Χέρμαν Τσόχε (1987) στις 5 Απριλίου.


Τιμητική εκδήλωση


Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη οργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη δύο εκλεκτών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, του Εμμανουήλ Κάσδαγλη και του Σπύρου Τσακνιά. Για τον Εμμ. Κάσδαγλη θα μιλήσουν οι Α. Αργυρίου και Α. Τσελίκας. Για τον Σ. Τσακνιά θα μιλήσουν οι Δ. Δασκαλόπουλος και Τ. Πατρίκιος. Στην Πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5 (Καλλιμάρμαρο), με είσοδο ελεύθερη, αύριο στις 6.30 μ.μ.


Πάσχα στη Νίσυρο


«Μυρίζει Πάσχα» είναι ο τίτλος του ντοκυμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη που θα προβληθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Η ταινία (απ’ όπου και η φωτογραφία) γυρίστηκε στη Νίσυρο το 1999. Η σκηνοθέτις ακολούθησε τους κατοίκους με την κάμερά της κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου, καταγράφοντας την καθημερινή ζωή και τα έθιμά τους. Οπως η ίδια σημειώνει, «το ντοκυμαντέρ μου είναι εντελώς… χειροποίητο. Ημουν ολομόναχη στο γύρισμα, κάνοντας η ίδια τη φωτογραφία, τον ήχο, τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Προσπάθησα να κοιτάξω τον κόσμο με την αθωότητα του ανθρώπου που επικοινωνεί με τη θρησκεία μέσα από την ποίηση που εκείνη αποπνέει. Με την αθωότητα του κινηματογραφιστή που χρησιμοποιεί τον φακό σαν στυλό, για να καταγράψει και να ανασυνθέσει όλα όσα κάνουν την καρδιά του να χτυπά». Την Τρίτη, στις 7 μ.μ.


19/3 ΣΗΜΕΡΑ


Μουσική


* Ρεσιτάλ κιθάρας του Ανδρέα Παπαδάτου στην αίθουσα «Διονύσιος Αρεοπαγίτης» (Σίνα 2-4), στις 8 μ.μ.


Χορός


* Βραδιά μπαλέτου στη Λυρική Σκηνή, στις 7 μ.μ., με χορογραφίες Ακριώτη, Μέτση και Κασαντό.


* Η ομάδα «Μετακίνηση» της Μαίρης Τσουβαλά στο Μέγαρο Μουσικής, στις 8.30 μ.μ.


Εκθεση


* Ζωγραφικής του Στανισλάβ Μαριγιάνοβιτς στην γκαλερί «Artforum» (26ης Οκτωβρίου, Βίλκα), στις 8 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη. Ως τις 9 Απριλίου. 20/3 ΔΕΥΤΕΡΑ


Διάλεξη


* Του Γρηγορίου Στάθη με θέμα «Μορφολογική σπουδή στο στιχηραρικό μέλος της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιίας», στο Μέγαρο Μουσικής, στις 6 μ.μ.


Εκθέσεις


* Πανελλήνια μαθητική γραμματοσήμου στο αίθριο του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (πλατεία Κοτζιά), στις 8 μ.μ. Ως τις 27 Μαρτίου.


* Ζωγραφικής του Ομηρου Κοσμίδη στην αίθουσα τέχνης «Αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου), στις 8 μ.μ. Ως τις 12 Απριλίου.


* Ομαδική ζωγραφικής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΟΜΜΑ στα Χανιά, στις 8 μ.μ. Ως τις 10 Απριλίου. 21/3 ΤΡΙΤΗ


Εκθέσεις


* Ζωγραφικής της Μαρίας Φιλοπούλου στην αίθουσα τέχνης «Τζάμια – Κρύσταλλα» (Σκαλίδη 35, Χανιά), στις 8 μ.μ. Ως τις 8 Απριλίου.


* Ζωγραφικής του Νίκου Τόλη στην γκαλερί «Kalfayan» (Μητροπόλεως 72, Θεσσαλονίκη), στις 8 μ.μ. Ως τις 22 Απριλίου.


Ομιλία


* Του Μάνου Στεφανίδη με θέμα τον εικαστικό Νίκο Καρούζο, στο Ιδρυμα Γουλανδρή – Χορν (Μ. Αυρηλίου 5), στις 7 μ.μ. 22/3 ΤΕΤΑΡΤΗ


Μουσική


* Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Grazegorz Nowak στο Μέγαρο Μουσικής, στις 8.30 μ.μ., σε έργα Μιγιό, Κόπλαντ, Μ. Παπαστάμου και Ζάππα.


* Η Κατερίνα Κτώνα και η Κατερίνα Βλατή ερμηνεύουν έργα για δύο τσέμπαλα στην αίθουσα συναυλιών του ωδείου «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41), στις 8.30 μ.μ.


Εκθεση


* Ζωγραφικής του Θανάση Τότσικα στην γκαλερί «Unlimited» (Κριεζή 1), στις 8 μ.μ. Ως τις 20 Μαΐου.


Ομιλία


* Του Νεοκλή Σαρρή, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Μνήμη και μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821», στις 7.30 μ.μ., στα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή» στην Παλλήνη. 23/3 ΠΕΜΠΤΗ


Ομιλία


* Του ακαδημαϊκού Νικολάου Κονομή με θέμα «Η επανάσταση και το Μεσολόγγι» κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίας για την επέτειο της επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821. Στις 7 μ.μ., στην Ακαδημία Αθηνών.


Σεμινάριο


* Φιλολογίας με θέμα «Το λογοτεχνικό έργο του Αντρέα Αντωνιάδη» στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου» που διοργανώνει η Κυπριακή Πρεσβεία. Στις 8 μ.μ., στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «104» (Θεμιστοκλέους 104). 24/3 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Εκθεση


* Ζωγραφικής της Μαρίας Κτιστοπούλου στην γκαλερί «Μεταμόρφωσις» της Θεσσαλονίκης. Ως την 1η Απριλίου. 25/3 ΣΑΒΒΑΤΟ


Εκθεση


* Γλυπτικής της Γαβριέλας Σίμωση στο «Εργοστάσιο» (Πειραιώς 256). Ως τις 23 Απριλίου.