O ι υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις των επικίνδυνων για την υγεία ατμοσφαιρικών ρύπων «πνίγουν» καθημερινά τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, όπως καταγγέλλει η Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης, η επιχείρηση για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση ενέργειας λειτούργησε τις μονάδες χωρίς τα ηλεκτροστατικά φίλτρα λιγνίτη, τα ηλεκτροστατικά φίλτρα τέφρας και τη μονάδα αποθείωσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών κ. Παρασκευά Καραθανάση, χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του θείου, αιωρούμενων σωματιδίων και τέφρας, κατακλύζουν την περιοχή, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκαν 20 υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου διοξειδίου του θείου, 96 ωριαίες υπερβάσεις και επίπεδα διοξειδίου του θείου δέκα φορές πάνω από το όριο συναγερμού (για τρεις συνεχόμενες ώρες ήταν πάνω από 500 mgr/m 3 ). Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών, η διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου όφειλε, βάσει της νομοθεσίας, να έχει σχέδιο έκτακτων καταστάσεων για τις περιπτώσεις που οι ρύποι ξεπερνούν τα επίπεδα συναγερμού. «Δεν κάνει όμως τον κόπο να απαντήσει ούτε στις αιτήσεις μαςούτε στο εξώδικο που τους έχουμε αποστείλει εδώ και καιρό» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα, το WWF Ελλάς με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Μιχ.Καραμανή υποβάλλει ένσταση ως προς την έκδοση θετικής γνωμοδότησης για την αίτηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδα ισχύος 800 ΜW στο Αλιβέρι Ευβοίας. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Π.Αθανασόπουλος στην παρουσίαση των μελλοντικών σχεδίων της εταιρείας στη ΔΕΘ, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ έθεσε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την εμπορική λειτουργία της επένδυσης το αργότερο ως το 2013. Σύμφωνα με το WWF, η επένδυση προγραμματίζεται σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ταμυναίων, η οποία έχει παραχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για έργα πρασίνου. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, η μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι θα επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, καθώς είναι ήδη μια βαρύτατα υποβαθμισμένη περιοχή, μιας και οι βιομηχανικές δραστηριότητες (ΑΓΕΤ, ΔΕΗ) έχουν αλλοιώσει το περιβάλλον και έχουν υπονομεύσει την υγεία των πολιτών.