Σε λαΪκό πανηγύρι εξελίχθηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα λειτουργίας του μετρό της Αθήνας. Κοσμοσυρροή, μουσική, χάπενινγκ, παντομίμα, ξυλοπόδαροι, μπαλόνια και δώρα έδωσαν μια γιορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη, βοηθούσης και της καλοκαιρίας. Το κέντρο της Αθήνας γέμισε πεζούς και η πόλη ανέπνευσε κυκλοφοριακά, αφού πολλοί Αθηναίοι άφησαν τα αυτοκίνητά τους στην περιφέρεια και ήρθαν στο κέντρο της πόλης με το μετρό.


Σε 1.000.000 εκτιμάται ο κόσμος που επισκέφθηκε χθες ως το μεσημέρι το νέο δίκτυο του μετρό.


­ Το είδες το τρένο;


­ Πο, πο, πο. Τι είναι ετούτο; Λάμπει.


­ Ξεκινάει.


­ Πο, πο, τι γρήγορα πάει!


Ο διάλογος είναι πραγματικός και έγινε στον σταθμό της Ομόνοιας, όπου είναι φανερή η διαφορά του παλαιού σταθμού του ΗΣΑΠ με τον ολοκαίνουργιο και απαστράπτοντα σταθμό του μετρό. Εντυπωσιασμένος ο κόσμος από την καθαριότητα των σταθμών, την ευγένεια των υπαλλήλων, την αισθητική και την ταχύτητα του νέου μέσου, κατέκλυσε τους σταθμούς και τους συρμούς του μετρό την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του.


Στο Σύνταγμα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Ηταν τόσος πολύς ο κόσμος μέσα και έξω από τον σταθμό που οι φρουροί του μετρό φοβήθηκαν και έκλεισαν τις πόρτες εισόδου, αφήνοντας ανοιχτές μόνο τις πόρτες εξόδου. Από τις 12 το μεσημέρι και μετά οι πόρτες του σταθμού στο Σύνταγμα ανοιγόκλειναν, ανάλογα με τον κόσμο, για λόγους ασφαλείας των πολιτών. Ο κόσμος περίμενε όμως υπομονετικά για να μπει.


* Οι εξαγγελίες του κ. Λαλιώτη


Γύρω στη 1.30 χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τον σταθμό του Συντάγματος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε όλοι συγκινημένοι για την ανταπόκριση που είχε η πρόσκλησή μας στους αθηναίους πολίτες. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία η παρουσία και η συμμετοχή των πολιτών της Αττικής. Σήμερα αποτελεί ένα δείγμα γραφής πώς ο κόσμος αξιολογεί το μετρό, πώς ο κόσμος αγκαλιάζει το αττικό μετρό, πώς ο κόσμος σέβεται ένα μέσο που προσφέρει υπηρεσίες. Από ό,τι μου είπαν, γιατί μίλησα με πάρα πολλούς ανθρώπους, είναι ενθουσιασμένοι με το μετρό, για την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την άνεση και βεβαίως για την αισθητική του. Εχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί το έργο αυτό σηματοδοτεί το 2000 και τον 21ο αιώνα, που κάνει τους Ελληνες υπερήφανους, δημιουργεί μια ανάταση, μια αυτοπεποίθηση, μια σιγουριά, μια αισιοδοξία. Εμείς νιώθουμε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των πολιτών για να επεκταθεί το μετρό. Σε οκτώ μήνες θα δώσουμε σε πλήρη λειτουργία τη γραμμή Σύνταγμα – Δάφνη. Είναι κατασκευασμένη και θα αρχίσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες. Στο τέλος Μαρτίου θα εγκατασταθεί η ανάδοχος εταιρεία και θα αρχίσουν εργασίες για την επέκταση της γραμμής από τα Σεπόλια προς το Περιστέρι, θα δημοπρατηθούν τα έργα από Μοναστηράκι προς Αιγάλεω και θα συνεχίσουμε τις επεκτάσεις από τη Δάφνη στην Ηλιούπολη και από την Εθνική Αμυνα για τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής. Είμαστε έτοιμοι, υπάρχουν τα σχέδια, υπάρχουν οι πόροι».


* Ο περιορισμός των ΙΧ


Ο υπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες της Αττικής να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να χρησιμοποιούν όσο λιγότερο το ΙΧ αυτοκίνητο. Και τόνισε ότι από αύριο, Δευτέρα, μπορούν να σταθμεύουν τα ΙΧ τους δωρεάν στους χώρους γύρω από τους σταθμούς Εθνικής Αμυνας και Κατεχάκη, καθώς και στο πάρκινγκ του Ολυμπιακού Σταδίου, από όπου θα μεταφέρονται με λεωφορείο, καθώς και στον χώρο του θεάτρου του Λυκαβηττού αλλά και άλλων που το υπουργείο έχει υποδείξει.


«Θέλουμε να ανακόψουμε τη ροή των ΙΧ αυτοκινήτων μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Θέλουμε το αττικό μετρό να αποτελέσει μια λυτρωτική λύση για το κυκλοφοριακό» τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Και προσέθεσε ότι ο συνδυασμός των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην Αθήνα· να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχητική ρύπανση και να δώσει ζωή στις γειτονιές που ως σήμερα ήταν υποβαθμισμένες και απομονωμένες. «Είμαστε υπερήφανοι που ένα τέτοιο έργο τιμά και προβάλλει την Αθήνα, την Ελλάδα ολόκληρη» είπε ο κ. Λαλιώτης και προέτρεψε τον κόσμο να σεβαστεί το ολοκαίνουργιο μετρό. Προσέθεσε ότι εντός των ημερών αρχίζουν τα έργα στη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή του μετρό.


Η χθεσινή ημέρα ήταν γιορτινή για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι οποίες δεν είχαν ξαναδεί τόσο πολλούς επιβάτες. Βέβαια, το επιβατικό κοινό μετακινήθηκε δωρεάν. Ωστόσο όλα τα μεταφορικά μέσα, λεωφορεία, τρόλεϊ και ΗΣΑΠ, ήταν ασφυκτικά γεμάτα.


Οι αξιωματικοί της Τροχαίας χαρακτήρισαν συνηθισμένη την κίνηση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, στις λεωφόρους Αλεξάνδρας και Μεσογείων, αλλά και στα Σεπόλια. Εξω από τους σταθμούς του μετρό στα Σεπόλια, στη συμβολή των λεωφόρων Κατεχάκη και Μεσογείων και έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπήρχαν τροχονόμοι οι οποίοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα με την κίνηση των οχημάτων.


* Η γιορτή των καταστημάτων


Η χθεσινή ημέρα ήταν γιορτινή και για τα καταστήματα γύρω από τους σταθμούς του μετρό, ιδιαίτερα γύρω από τον σταθμό του Συντάγματος, που αύξησαν κατακόρυφα τον τζίρο τους. Στο λαϊκό πανηγύρι του Συντάγματος εμφανίστηκαν και λιανοπωλητές με αμαξάκια.


Οσο για τα βαγόνια του μετρό, παρά την κοσμοσυρροή, κυκλοφόρησαν κανονικά, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα. «Ανοιγοκλείνουμε τις πόρτες των σταθμών για να προστατεύσουμε τον κόσμο από τον… εαυτό του» εξήγησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Λεωνίδας Κίκηρας, ο οποίος ομολόγησε ότι δεν περίμεναν τόσο κόσμο.


ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


Σήμερα, Κυριακή, το μετρό θα κυκλοφορήσει από τις 9 το πρωί ως τις 11 το βράδυ χωρίς εισιτήριο. Δωρεάν θα είναι οι μετακινήσεις σήμερα σε όλες τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Από αύριο, Δευτέρα, αρχίζει η κανονική λειτουργία του μετρό από τις 5.30 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα, φυσικά με την καταβολή εισιτηρίου ύψους 250 δρχ. Αυξημένη αναμένεται να είναι η κίνηση αύριο, Δευτέρα, σε δρόμους που οδηγούν στους σταθμούς του μετρό, εκτιμούν αξιωματικοί της Τροχαίας.