Ενα κακόγουστο παλαιό έπιπλο που έχετε κληρονομήσει, ένα χαλασμένο ψυγείο και γενικά οποιοδήποτε αντικείμενο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα κατέληγε στη χωματερή μπορεί να σας αποφέρει οικονομικά οφέλη, αρκεί να κάνετε ένα τηλεφώνημα. Επιπλέον θα γλιτώσετε και από την κουραστική διαδικασία μεταφοράς των άχρηστων αντικειμένων. Πρόκειται για τους παλαιοπώλες. Θυμίζουν παλιά ελληνική ταινία και όμως έχουν επιζήσει αρκετοί από αυτούς ακόμη και σήμερα. Ο τρόπος προσέγγισής τους έχει αλλάξει, αν και ορισμένοι συνεχίζουν την παλαιά μέθοδο περιπλάνησης και διαλάλησης. Ενα άλλο στοιχείο που έχει αλλάξει είναι η ζήτηση των παλαιοπωλών. Οπως τονίζει ο παλαιοπώλης κ. Αχιλλέας Βασιλείου, «το επάγγελμα περνάει κρίση, ίσως διότι ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι έχουμε εξαφανισθεί, ίσως γιατί τα καινούργια ηλεκτρικά είδη είναι πλέον πιο φθηνά απ’ ό,τι παλαιότερα». Παρ’ όλα αυτά, αν διαπραγματευθείτε καταλλήλως αντικείμενα που δεν τα χρειάζεστε, θα βγείτε κερδισμένοι.


Η μέθοδος είναι απλή. Ανοίγετε μια εφημερίδα και βρίσκετε πληθώρα αγγελιών του στυλ «Παλαιοπώλης αγοράζει αυθημερόν όλα τα παλαιά έπιπλα. Κομούς, σιφονιέρες, γραφεία, βιβλιοθήκες, βιβλία, υαλικά, ασημικά, βίντεο, τηλεόραση, CD, στερεοφωνικά. Αδειάζονται σπίτια, υπόγεια και προπαντός μετρητοίς». Στη συνέχεια πληκτρολογείτε τον αριθμό και σας επισκέπτονται όλες τις ημέρες και σ’ όλες τις περιοχές. Ακόμη και στην επαρχία, χωρίς επιβάρυνση, αν πρόκειται για κάποιο αξιόλογο αριθμό αντικειμένων, όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες. Η πρώτη υπηρεσία που προσφέρουν αφορά την αγορά παλαιών αντικειμένων, όπου, όπως φαίνεται και από την αγγελία, δέχονται τα πάντα. Η κατάστασή τους βέβαια παίζει καθοριστικό ρόλο στο οικονομικό αντίτιμο που θα σας προτείνουν. Φυσικά η διαπραγμάτευση, το γνωστό παζάρι, δεν μπορεί να λείπει από μια τέτοια εμπορική συναλλαγή. Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή είναι το είδος του αντικειμένου και η μάρκα, αν πρόκειται για ηλεκτρονικά είδη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα έπιπλο μπορεί να τιμολογηθεί από 5.000 δρχ. ως και 150.000 δρχ. αν πρόκειται για αντίκα, ενώ όσον αφορά τα ηλεκτρονικά, π.χ. μια τηλεόραση, από 5.000 δρχ. ως 50.000 δρχ. Στα ασημικά είδη η τιμολόγηση αλλάζει, διότι τα υπολογίζουν με το κιλό, το οποίο κυμαίνεται από 30.000 δρχ. και μπορεί να φθάσει ως και τις 70.000 δρχ. αν είναι κάτι λεπτεπίλεπτο και εύχρηστο, όπως αναφέρει ο κ. Βασιλείου. Ο τρόπος πληρωμής είναι πάντα τοις μετρητοίς και συνήθως, όπως τονίζουν οι περισσότεροι παλαιοπώλες, για να σας επισκεφθούν, οι συναλλαγές πρέπει να ξεπερνούν τις 10.000-20.000 δρχ.


Η δεύτερη υπηρεσία δεν διαφέρει πολύ από την προαναφερόμενη καθώς αφορά το «άδειασμα κατοικιών», ήτοι την αγορά όλων των παλαιών αντικειμένων που μπορεί να βρίσκονται σε ένα σπίτι. Συνήθως πρόκειται για κατοικίες που έχουν κληρονομήσει άτομα και προκειμένου να τις εκμεταλλευθούν επιθυμούν ένα ξεκαθάρισμα. Και σε αυτή την περίπτωση οι προαναφερόμενοι παράγοντες καθορίζουν την τιμή, αν και τις περισσότερες φορές τα αντικείμενα τιμολογούνται ιδιαίτερα φθηνά, εφόσον είναι άχρηστα και καταλήγουν στη χωματερή. Οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται από 20.000 δρχ. ως 80.000 δρχ. αν δεν διαθέτετε κάτι πολύτιμο.


Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος, η κατάληξη των αντικειμένων σας. Ολοι οι παλαιοπώλες συγκεντρώνονται κάθε Κυριακή στο γνωστό Μοναστηράκι πουλώντας σε υψηλότερες φυσικά τιμές, μεταξύ άλλων, τα πρώην υπάρχοντά σας. Στην πλατεία Αβησσυνίας και στα πέριξ στενά, κάνοντας μια βόλτα, μπορεί να ανακαλύψετε διάφορα αντικείμενα, από μπαούλα ως παλαιά βιβλία, τα οποία σε άλλους ήταν άχρηστα ενώ για εσάς μπορεί να είναι η ευκαιρία που ψάχνατε. Βέβαια μπορεί να είναι γραφική και κερδοφόρα η επίσκεψη του παλαιοπώλη, υπάρχει όμως περίπτωση να αποβεί δυσάρεστη, αν δεν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οπως συμβουλεύει ο γενικός γραμματέας της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Ηλίας Κοκουγιάννης, οι καταναλωτές δεν πρέπει να είναι ευκολόπιστοι διότι εγκυμονεί κίνδυνος για την ασφάλεια και το πορτοφόλι τους. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον πρώτο παράγοντα, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι δεν αποτελεί «έξυπνη» κίνηση να ανοίξετε τις πόρτες του σπιτιού σας σε οποιονδήποτε παριστάνει τον παλαιοπώλη, ιδίως τις ημέρες μας, εφόσον μπορεί να «επαγγέλλεται» κάτι τελείως διαφορετικό και να επιθυμεί να κάνει καταγραφή της οικίας σας για άλλους λόγους.


Εφόσον έχετε εξασφαλίσει τον παράγοντα ασφάλεια, ακολουθεί η οικονομική προστασία σας. Σε περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε ασημικά ή έπιπλα αντίκες, θα ήταν ωφέλιμο για σας να διαπιστώσετε πόσο ακριβώς τιμολογείται προκειμένου να μη δώσετε αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας για ένα μικρό οικονομικό αντίτιμο. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Ενωσης Καταναλωτών, έχουν λάβει γνώση για περιστατικά τέτοιου είδους που έχουν συμβεί στην επαρχία. Οσον αφορά τις παλαιές ηλεκτρικές συσκευές, κυρίως πλυντήρια και ψυγεία, αν ο μοναδικός λόγος που θέλετε να τα πουλήσετε είναι επειδή υπέστησαν μια βλάβη, θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε αρχικά έναν τεχνίτη για το κατά πόσο σας συμφέρει να το επισκευάσετε. Διότι, ως γνωστόν, οι παλαιές ηλεκτρικές συσκευές ήταν μεγάλης αντοχής και ενδεχομένως, αν η βλάβη είναι μικρή, η λύση της επισκευής είναι κατά πολύ οικονομικότερη από την αγορά μιας καινούργιας συσκευής.