Διαρκή προβληματισμό σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σε υπευθύνους της αγοράς δημιουργεί το σημαντικό κενό που αναμένεται να παρατηρηθεί τους επόμενους μήνες στον τρόπο ελέγχου της παραγωγής και της διάθεσης τροφίμων στο καταναλωτικό κοινό. Το σημαντικό έλλειμμα ελέγχου θα δημιουργηθεί μετά την κατάργηση (από την 1η Ιανουαρίου 2000) των υπηρεσιών Αγορανομίας της Αστυνομίας, εν όψει της ίδρυσης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Ενώ όμως η μία υπηρεσία καταργείται, η «αντικαταστάτριά» της δεν… υφίσταται! Θα αρχίσει να λειτουργεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Εμπορίου, σε πέντε-οκτώ μήνες. Παράλληλα αστυνομικοί της Αγορανομίας με επιστολή τους που απέστειλαν στο «Βήμα» καταγγέλλουν ότι «με την ενέργεια αυτή αφήνεται κυριολεκτικά απροστάτευτος ο πολίτης που σιτίζεται με μολυσμένα και ακατάλληλα προς βρώσιν τρόφιμα και νοθευμένα προϊόντα»!


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την κοινή απόφαση με το υπουργείο Εμπορίου στις 24.12.1999. μετά τη διάλυση των υπηρεσιών Αγορανομίας οι αστυνομικοί που στελέχωναν τις υπηρεσίες αυτές θα κατανεμηθούν σε τμήματα της Αττικής, προκειμένου να πραγματοποιούν ελέγχους στις τοπικές αγορές με μη ειδικευμένους αστυνομικούς. Οπως όμως εκτιμούν αξιωματικοί που γνωρίζουν τα μυστικά της αγοράς αλλά και τον τρόπο διασποράς των αστυνομικών, αυτός ο τρόπος ελέγχου θα είναι ατελέσφορος. Αφενός γιατί οι πρώην αστυνομικοί της Αγορανομίας ­ περίπου 30 άτομα ­ είναι λιγότεροι από τα 65 τμήματα της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει καμία προεργασία στα τμήματα για τη λειτουργία αυτών των κλιμακίων ελέγχων. Ετσι στο 60% των τμημάτων δεν θα υπάρχει ειδικευμένος αστυνομικός αλλά και όπου υπάρχει οι έλεγχοι δεν θα είναι επαρκείς…


«Οι αστυκτηνίατροι της Υπηρεσίας με την άμεση επέμβασή τους και τη δικαιοδοσία που διέθεταν να εξακριβώνουν και να βεβαιώνουν την καταλληλότητα ή μη των τροφίμων και να γνωμοδοτούν ανάλογα για την καταστροφή ή την κατάσχεση των ύποπτων τροφίμων, συνέβαλαν στον περιορισμό κατά το δυνατόν της διάθεσης ακατάλληλων προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό. Ετσι λοιπόν σαφέστατη είναι για άλλη μία φορά η χαρακτηριστική αδιαφορία του κράτους για τον πολίτη που πάσχει καθημερινά. Σε αντίθεση με την έμμεση φροντίδα που παρέχει στους επιτήδειους επαγγελματίες που τροφοδοτούν την αγορά και τον καταναλωτή με τα προβληματικά προϊόντα τους για να συνεχίσουν να αισχροκερδούν σε βάρος των ανύποπτων καταναλωτών» επισημαίνουν στην επιστολή που απέστειλαν στο «Βήμα» αστυνομικοί της Αγορανομίας.


Από την άλλη πλευρά, επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και του υπουργείου Εμπορίου διατυπώνουν την άποψη ότι δεν θα υπάρξει κενό στον έλεγχο της αγοράς, αφού θα εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιών αλλά και οι επόπτες Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο η απάντηση από υπευθύνους αστυνομικούς είναι ότι οι πολυετείς έλεγχοι των υπηρεσιών Αγορανομίας καταδεικνύουν ότι «αλλιώς μετρά για τον παρανομούντα έμπορο η παρουσία ενός ελεγκτή αστυνομικού». Τέλος, η πρόεδρος του ΕΦΕΤ κυρία Χριστίνα Παπανικολάου υπογράμμισε ότι υπάρχει περαιτέρω συμφωνία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την απορρόφηση των αστυκτηνιάτρων της ΕΛ.ΑΣ. στον νέο φορέα ελέγχου των τροφίμων.