Το δίκτυο των «συνδέσμων» στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, αλλά και στην Κρήτη του 44χρονου, μέλους της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» και καταζητούμενου επί 18 έτη Αβραάμ Λεσπέρογλου διερευνά τις τελευταίες ώρες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ηδη σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Λεσπέρογλου, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη το απόγευμα στον ανατολικό αερολιμένα, φέρεται ότι διατηρούσε στενή συνεργασία στην Ολλανδία με τον κακοποιό Χ. Τεμπερεκίδη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7.2.1999 σε μάχη με τα ΕΚΑΜ στην ορεινή Κορινθία. Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας του Λεσπέρογλου με γνωστούς ποινικούς οι οποίοι είχαν καταφύγει τα τελευταία χρόνια στην Ολλανδία, όπως τα μέλη του «συνδικάτου του εγκλήματος» Κώστας και Βασίλης Ανδρεάδης! Παράλληλα πραγματοποιείται έρευνα των αστυνομικών στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης προκειμένου να εντοπισθεί το διαμέρισμα-«γιάφκα» του Λεσπέρογλου, καθώς και οι άλλες κρυψώνες του στο νησί, όπου διέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Λεσπέρογλου φέρεται μάλιστα κατά την πολύωρη ανάκρισή του τα ξημερώματα της Παρασκευής από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με την παρουσία του εισαγγελέα κ. Ι. Διώτη να παραδέχθηκε την εμπλοκή του σε ενέργειες της «Αντικρατικής Πάλης». Παράλληλα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πιθανολογείται η διασύνδεσή του με μέλη της οργάνωσης-φαντάσματος «17 Νοέμβρη», η οποία συνεχίζει τις επιθέσεις της επί 25 χρόνια.


Ο Λεσπέρογλου έφθασε την Πέμπτη στις 6 μ.μ. στο Ελληνικό με την πτήση 1832 της Air France από το Αμστερνταμ Ολλανδίας μέσω Παρισιού. Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα πλαστό διαβατήριο με το όνομα «Εμμανουήλ Α. Μπριτζολάκης, 36 ετών» καθώς επίσης και ένα δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και ένα εκλογικό βιβλιάριο με τα ίδια στοιχεία. Οι αστυνομικοί παρετήρησαν τη διαφορά των φωτογραφιών στην ταυτότητα και στα ταξιδιωτικά έγγραφα του Λεσπέρογλου, ο οποίος μετά από δέκα λεπτά ομολόγησε την πραγματική του ταυτότητα. Οι αστυνομικοί βρήκαν στις αποσκευές του τέσσερις μήτρες σφραγίδων του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης και της ΔΟΥ Αθηνών. Σημειώνεται ότι ο Εμμ. Μπριτζολάκης ­ που είναι υπαρκτό πρόσωπο ­ είχε δηλώσει το 1983 την απώλεια της ταυτότητάς του. Οπως είπε στους αστυνομικούς ο Λεσπέρογλου, βρήκε συμπτωματικά αυτά τα έγγραφα.


Ο 44χρονος Αβραάμ Λεσπέρογλου θεωρείται από την Αστυνομία μέλος της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη», στην οποία, σύμφωνα με το περιεχόμενο των φακέλων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, φέρεται να συμμετείχαν ακόμη οι Χρ. Τσουτσουβής, Γ. Μπαλάφας, Μ. Πρέκας, Χρ. Μαρίνος και άλλα μικρότερης εμβελείας στελέχη. Η οργάνωση αυτή έχει ουσιαστικά τερματίσει τη δράση της από το 1986, όταν βρέθηκαν και οι τρεις γιάφκες της ομάδας στις οδούς Αντιόπης, Λυδίας και Καλαμά. Τα μοναδικά εν ζωή μέλη της φέρεται να είναι σύμφωνα με την Αστυνομία ο Γ. Μπαλάφας, ο οποίος συνελήφθη στις 30 Ιουλίου 1992 στη Λαμπρινή, και ο Λεσπέρογλου, ο οποίος κατεζητείτο από το 1982. Ο «ιθύνων νους» της οργάνωσης Χρ. Τσουτσουβής, που είχε δραστηριοποιηθεί αρχικά στο Γκρατς της Αυστρίας, σκοτώθηκε στη συμπλοκή του Γκύζη στις 6.5.1985, ο Μ. Πρέκας από πυρά των αστυνομικών τον Οκτώβριο του 1986 στην Καλογρέζα, ενώ ο Χρ. Μαρίνος φέρεται να αυτοκτόνησε στο φέρι μπόουτ «Πήγασος» τον Ιούλιο του 1997. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφαλείας, η «Αντικρατική Πάλη» ήταν οργάνωση-παράρτημα του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ), με τον οποίο διατηρούσε στενές ιδεολογικές αλλά και «επιχειρησιακές» σχέσεις. Αντιθέτως, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., είναι περιορισμένες οι πιθανότητες στενών σχέσεων της «Αντικρατικής Πάλης» με τη «17 Νοέμβρη». Τις τελευταίες ώρες όμως οι αξιωματικοί της Ασφαλείας εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της θεωρίας των «συγκοινωνούντων δοχείων», σύμφωνα με την οποία οι εν Ελλάδι τρομοκρατικές ομάδες έχουν κοινή δράση. Τη θεωρία αυτή φέρεται να επαληθεύει η ανεύρεση, τον Νοέμβριο του 1986, ενός κλειδιού αυτοκινήτου μάρκας Simca σε κρησφύγετο του Γ. Μπαλάφα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια. Το αυτοκίνητο αυτό θεωρείται ότι είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη επίθεση της «17 Νοέμβρη» στις 23.12.1975, με την εκτέλεση του τότε σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς.


Ο Λεσπέρογλου μετά τη διάλυση της «Αντικρατικής Πάλης» εκινείτο μεταξύ Κρήτης και Ολλανδίας, ενώ, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες των αστυνομικών, σπανίως ερχόταν στην Αθήνα. Για να επιβιώσει έκανε διάφορες δουλειές, όπως οικοδόμος, ελαιοχρωματιστής κ.ά. Στην Ολλανδία φαίνεται πως είχε επαφές με διάφορους φυγόδικους από την Ελλάδα, για τους οποίους ανελάμβανε την κατασκευή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Πάντως αναφέρεται ότι με επιστολές το 1989 και το 1997 ο Λεσπέρογλου είχε εκφράσει την επιθυμία να παραδοθεί αλλά και τη συμπαράστασή του στον Γ. Μπαλάφα.


Εναντίον του Λεσπέρογλου έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης για εγκληματικές ενέργειες που συνδέονται είτε με προσωπική δράση είτε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της «Αντικρατικής Πάλης». Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 1982 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του από τον Ανακριτή του Ε’ Ειδικού Τμήματος Αθηνών για σύσταση και συμμορία, απόπειρα κλοπής, απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, οπλοκατοχή, οπλοχρησία και οπλοφορία. Το ένταλμα αυτό αφορούσε την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του αρχιφύλακα Γιώργου Ψαρουδάκη στις 24.4.1982 στην οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια. Τότε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Λεσπέρογλου και συνεργοί του προσπάθησαν να διαρρήξουν δικηγορικό γραφείο αλλά έγιναν αντιληπτοί από τον αρχιφύλακα, τον οποίο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανεγνώρισαν τον Λεσπέρογλου ως τον οργανωτή της εγκληματικής ενέργειας. Το δεύτερο ένταλμα αναφέρεται στη δολοφονία του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου την 1.4.1985 από την οργάνωση «Αντικρατική Πάλη» και στη δολοφονία των Γ. Πανταζόπουλου και Μ. Τσιμπούρη στις 6.5.1985 κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας χρηματαποστολής στο σουπερμάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Γαλάτσι. Το ίδιο ένταλμα αναφέρεται και στη συμπλοκή στου Γκύζη στις 15.5.1985, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν οι αστυνομικοί Γεώργιος Δουγένης, Βασίλειος Μπούρας και Γιώργος Γεώργου, αλλά και ο Χρ. Τσουτσουβής. Ηταν η περίοδος όπου η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να διατηρούσε επαφές με χώρους ποινικών, αλλά και να επιχειρούσε ληστρικές επιθέσεις για εξοικονόμηση πόρων. Το τρίτο ένταλμα σύλληψής του έχει εκδοθεί στις 24.4.1986 από το Α’ Τμήμα Διαρκούς Στρατοδικείου Ιωαννίνων για ανυποταξία. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί. Πιθανώς εντός των επομένων ωρών να ανακριθεί εκ νέου από αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.