Επειτα από κυοφορία και παλινωδίες μηνών η Εθνική Σχολή Δικαστών αποκτά νέο διευθυντή. Στο λυκαυγές του αιώνα που έρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει ποιος θα ηγηθεί της Σχολής η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει το βαρύ και δύσκολο έργο της εκπαίδευσης των νέων που στελεχώνουν το δικαστικό σώμα σε όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης, από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως και τις εισαγγελικές αρχές.


Τα μέλη της κυβερνήσεως, μετά από εισήγηση του αρμοδίου υπουργού της Δικαιοσύνης κ. Ευ. Γιαννόπουλου, θα κληθούν να αποφανθούν για τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό που θα αναλάβει τα ηνία της Σχολής και θα διαδεχθεί τον κ. Κ. Μενουδάκο, σύμβουλο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος είχε τη διεύθυνση της Σχολής τελευταία αλλά παραλλήλως υπηρετεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού και εκτελεί και τα καθήκοντά του ως δικαστής στο ΣτΕ.


Η επιλογή του κ. Μενουδάκου για τη νομική υπηρεσία του Πρωθυπουργού πέραν των δικαστικών του καθηκόντων ουσιαστικώς σήμαινε αδυναμία να ανταποκριθεί και στο απαιτητικό έργο της διεύθυνσης της Σχολής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που ο ανώτατος δικαστικός κατέβαλε προσπαθώντας, απεγνωσμένα, επί ένα και πλέον έτος να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί την τριπλή απασχόλησή του, να κρατήσει δηλαδή τρία καρπούζια σε μία μασχάλη… Ωστόσο τα «βάσανα» του κ. Μενουδάκου πραγματικά τελειώνουν, μια και το Ανώτατο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου συνεδρίασε και μετά από σχετικό ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης γνωμοδότησε (όπως ο νόμος απαιτεί) για το ποιος ανώτατος δικαστικός λειτουργός της τακτικής δικαιοσύνης αυτή τη φορά θα ηγηθεί της Σχολής.


Συγκεκριμένα, το ανώτατο όργανο διοίκησης της δικαιοσύνης ομοφώνως αποφάσισε την επιλογή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κ. Κρουσταλάκη ως νέου διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ενώ αναλόγως για τη θέση του διευθυντή Σπουδών της Σχολής επελέγη ο κ. Ν. Σκλίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Με τη γνωμοδότηση περί του κ. Κρουσταλάκη συμφωνεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο περί της επιλογής του.


Ο κ. Κρουσταλάκης, αντιπρόεδρος σήμερα στον Αρειο Πάγο, θεωρείται από τους πλέον αξιόλογους δικαστές, με νομομάθεια και φρόνημα ανεξαρτησίας το οποίο έχει αποδείξει κατά την πολύχρονη δικαστική του καριέρα. Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει αμέσως μετά τις γιορτές ενώ ουσιαστικώς καθήκοντα ο νέος διευθυντής θα αναλάβει μέσα στον Ιανουάριο.


Και ενώ ο έχων τη γενική διεύθυνση της Εθνικής Σχολής Δικαστών και ο διευθυντής Σπουδών είναι νέοι, ο κ. Γ. Κούρτης από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής διευθυντής Σπουδών. Νέο αίμα στην Εθνική Σχολή Δικαστών και νέες προσδοκίες.