Ο κανόνας «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» θα μπορούσε να είναι το «μότο» της διαιτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι έλληνες διαιτητές έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν ποιο ψάρι «πάχυνε» και ποιο έχει «αδυνατίσει» τη συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο. Ο Παναθηναϊκός ήταν η… φάλαινα της δεκαετίας του ’80 και μέρους αυτής του ’90. Η ΑΕΚ είχε δύο «χοντρές» χρονιές επί παρουσίας του κ. Δ. Μελισσανίδη. Ο Ολυμπιακός από εκεί που επί μία εννεαετία ήταν μαρίδα έγινε προ τριετίας κήτος. Οι «ιχθυολόγοι» με τις σφυρίχτρες αμέσως διέκριναν την αλλαγή βάρους. Και σφύριζαν ανάλογα, συνοδεύοντας το φάγωμα των μικρών, ή των μικρότερων.


Καθώς μάλιστα οι ημέρες (μετά τα παρατράγουδα στο ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός) το… ευνοούν, «Το Βήμα» κάνει μια αναδρομή σε στιγμές της τελευταίας δεκαετίας, που οι τρεις μεγάλοι του κέντρου αποδείχθηκαν μεγάλα… ψάρια, τρώγοντας ακόμη και (τα άλλα) μεγάλα ψάρια. Και αυτά, όπως και να τα κάνουμε, είναι που τελικώς δεν χωνεύονται εύκολα και προκαλούν τον μεγαλύτερο θόρυβο… ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ο Κουκούλας, ο Παπουτσέλης και το «τώρα τρέχουμε» στην Τούμπα


Οταν με την πρόσληψη του κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη μεγάλη προσπάθεια κατάκτησης της κορυφής στην Ελλάδα, ήξερε ότι δεν θα έφθανε ποτέ εκεί φτιάχνοντας απλώς μια καλή ομάδα. Θρυλείται, λοιπόν, ότι ο πολυμήχανος κ. Θωμάς Μητρόπουλος ανέλαβε να ανατρέψει την Πράσινη κυριαρχία στον χώρο της διαιτησίας και των θεσμικών οργάνων. Και τα κατάφερε, φτιάχνοντας παράλληλα έναν μύθο γύρω από το όνομά του καθώς χρεωνόταν οποιαδήποτε κακή διαιτησία υπήρχε στο Πρωτάθλημα. Κάποια στιγμή ο κ. Θ. Μητρόπουλος σταμάτησε να ενεργεί για λογαριασμό των ερυθρολεύκων, οι οποίοι ­ με τη δύναμη και την επιρροή που πλέον έχουν κυρίως στην ΕΠΟ ­ μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ότι τουλάχιστον οι διαιτητές τούς σέβονται.


* 6/3/1988 ΠΑΟ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1: Στο 21′ ο τότε «ερυθρόλευκος» Αποστολάκης ανατρέπει στην περιοχή τον ταχύτατα κινούμενο Σαραβάκο. Ο πάγκος του Παναθηναϊκού τινάζεται σαν ελατήριο και ζητάει πέναλτι, το οποίο αρνείται να καταλογίσει ο διαιτητής κ. Δημητριάδης. Δύο λεπτά νωρίτερα, στο 19′, ο Παναθηναϊκός φώναξε και για άλλο πέναλτι στον Σαραβάκο, το οποίο ο κ. Δημητριάδης μετέτρεψε σε φάουλ έξω από την περιοχή. Στο 60′ ακύρωσε γκολ του Δημόπουλου καταλογίζοντας οφσάιντ. «Μας έκαψε» φώναζαν οι Πράσινοι αναφερόμενοι στον διαιτητή.





* 10/3/1991,
ΠΑΟ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1: Στο 85′ ο τερματοφύλακας Ράντος ανατρέπει τον Σαραβάκο, αλλά ο διαιτητής κ. Χρ. Κολοκυθάς δεν καταλογίζει πέναλτι. «Ο «πεναλτάκιας» Κολοκυθάς εγκλημάτησε σε βάρος του ποδοσφαίρου και δεν σφύριξε την εσχάτη των ποινών υπέρ του Παναθηναϊκού», σύμφωνα με τους ανθρώπους του Τριφυλλιού.


* 8/4/1992, ΠΑΟ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1 (ημιτελικός Κυπέλλου): «Κυβερνητική εντολή να χάσει ο Παναθηναϊκός» γράφει την επόμενη ημέρα του αγώνα αθλητική εφημερίδα προσκείμενη στον Παναθηναϊκό. Ο διαιτητής κ. Κουκούλας στο 93′ σφυρίζει πέναλτι σε «τζαρτζάρισμα» του Καραγεωργίου επί του Τσαλουχίδη. Ο Παναθηναϊκός προηγείται ήδη 1-0, ο Προτάσοφ ευστοχεί στο πέναλτι και στέλνει τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου (πρώτος ημιτελικός 0-0). Το ξύλο που έφαγε ο κ. Κουκούλας από εξαγριωμένους οπαδούς του ΠΑΟ εκείνη την ημέρα θα το θυμάται για όλη του τη ζωή.


* 19/1/1996, ΚΑΒΑΛΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2: Στο 80′ και ενώ το σκορ είναι 1-1, ο Αλεξανδρής προσπαθεί να βρει την μπάλα με ανάποδο ψαλίδι, «βρίσκει» τον αμυντικό Μίτεφ, πέφτει κάτω και τρία χρόνια αργότερα παραδέχεται ότι το πέναλτι που είχε καταλογίσει ο κ. Γ. Κασναφέρης, χαρίζοντας την ευκαιρία για τη νίκη στον Ολυμπιακό, ουδέποτε έγινε.


* 8/12/1996, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟ 1-0: Το πρώτο μεγάλο μήνυμα για την αλλαγή του στάτους κβο στη διαιτησία, στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» επί Μπάγεβιτς. Ο εκ Λέσβου (όπως και ο κ. Κουκούλας) κ. Στράτος Παπουτσέλης καταλογίζει πέναλτι σε ανατροπή του Ιβιτς από τον Καλιτζάκη στο 52′ ένα μέτρο έξω από τη μεγάλη περιοχή του Βάντσικ. Εκτελεί το πέναλτι ο Τζόρτζεβιτς και ο Ολυμπιακός κερδίζει τον αιώνιο αντίπαλό του.


* 9/2/1997, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ 2-1: Ο Γεωργάτος βάζει νωρίς μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό. Ο Στ. Μπορμπόκης ισοφαρίζει αμέσως για τον Ηρακλή και ο αγώνας κυλάει ισόπαλος. Η μπάλα μέσα δεν μπαίνει και στο δεύτερο ημίχρονο σε αντεπίθεση του Ηρακλή ο Μαρινάκης με στυλ «Ρομπέρτο Κάρλος» αποκρούει την μπάλα με το χέρι πάνω από τη γραμμή του τέρματος. Αν και κοντά, ο διαιτητής κ. Πούφλης δεν… βλέπει τίποτε και στο 81′ ο Αλεξανδρής δίνει τη νίκη στον Ολυμπιακό.


* 11/5/1997, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 2-0: Στο 23′ ο Καραπιάλης βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Ατματζίδη και αντί να πλασάρει την μπάλα στα δίχτυα προτίμησε να εκβιάσει το πέναλτι. Ο λαρισαίος μέσος έπεσε μόνος του. Ο κ. Γιώργος Μποροβήλος έδειξε πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον γκολκίπερ της ΑΕΚ. Το παιχνίδι διακόπηκε περίπου για δύο λεπτά, αφού ο Ατματζίδης θύμιζε «ταύρο εν υαλοπωλείω», ενώ οι Β. Μπορμπόκης, Μαλαδένης απωθούσαν βίαια τον διαιτητή.





* 28/9/1997,
ΟΦΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3: Ο επόπτης κ. Τζαχαλής δέχεται επίθεση στο τέλος του αγώνα από παίκτες του ΟΦΗ και γρονθοκοπείται από τον Παπαδόπουλο. Ο διαιτητής κ. Χατζησταυρίδης δέχεται επίθεση στην καταπακτή του γηπέδου και ο κ. Γκέραρντ δηλώνει: «Είχα πει ότι ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πάρει το παιχνίδι και το πήρε με ένα ψεύτικο πέναλτι και ένα γκολ από θέση οφσάιντ. Δηλώνω λοιπόν ότι και φέτος θα πάρει το Πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός».


* 23/11/1997, ΙΩΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1: Η διαιτησία του κ. Παπαχίντζιου κρίνεται ανεπαρκής, ενώ πολλά λάθη κάνει και ο επόπτης κ. Μητσογιάννης. Το γκολ του Ολυμπιακού μπαίνει τελικώς με σκόρερ τον Ιβιτς. Εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί του Ιωνικού, ακολουθεί πανδαιμόνιο και συμπλοκές μεταξύ παικτών Ολυμπιακού και παικτών και οπαδών του Ιωνικού.


* 30/11/1997, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟ 3-1: Ο διαιτητής κ. Τεβεκέλης χάνει τον πειθαρχικό έλεγχο, κάνει λάθος σε δύο καθοριστικές φάσεις και αποβάλλει τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού. Το Ολυμπιακό στάδιο μοιάζει βομβαρδισμένο αφού οι οπαδοί των δύο ομάδων ανταλλάσσουν φωτοβολίδες και… καθίσματα. Η διοίκηση του Τριφυλλιού φωνάζει για στημένη διαιτησία.


* 1/11/1998, ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2: Το σκορ είναι 1-1 και στο 81′ ο διαιτητής κ. Παπαπέτρου σφυρίζει πέναλτι σε ανατροπή του Γκόγκιτς από τον Κατσιαμπή. Η μπάλα στα δίχτυα και 1-2. Αμέσως μετά (στο 83′) ο ΠΑΟΚ σημειώνει γκολ με τον Τάκολα που ακυρώνεται σαν χέρι και κάπου εκεί γίνεται εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Ο επόπτης κ. Φεσσόπουλος ξυλοκοπείται και ο παρατηρητής του αγώνα κ. Γενεράλης λέει την περίφημη φράση στον κ. Παπαπέτρου: «Και τώρα τρέχουμε». Το ματς διακόπηκε εκεί και σειρά πήραν τα λαϊκά δικαστήρια και οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.


* 14/12/1998, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ 2-0: Ο Τζόρτζεβιτς εκτελεί πέναλτι και αστοχεί. Στο άγχος που κυριεύει τους γηπεδούχους δίνει λύση ο διαιτητής κ. Ηλιάδης, ο οποίος σφυρίζει ανύπαρκτο πέναλτι επί του Γκόγκιτς και ο Ολυμπιακός ανοίγει το σκορ.