Οι καθυστερήσεις, οι τεχνοκράτες και η αθλητική πλευρά του 2004


Ισως είναι ο μόνος γενικός γραμματέας Αθλητισμού ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση έπειτα από προϋπηρεσία σε όλες τις βαθμίδες του αθλητισμού. Ο κ. Γιάννης Σγουρός γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε την αθλητική καριέρα του το 1964 παίζοντας μπάσκετ στον Εσπερο Θεσσαλονίκης. Ο θάνατος του πατέρα του το 1970 τον οδηγεί στην Αθήνα, όπου προσλαμβάνεται ως κλητήρας στην Alpha Τράπεζα Πίστεως, για να εξελιχθεί σήμερα σε υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου. Παράλληλα συνεχίζει να παίζει μπάσκετ στην ομάδα του Μίλωνα από το 1971 ως το 1980, στο πρωτάθλημα της Α2, ενώ υπήρξε προπονητής από το 1972 ως το 1982 στις ομάδες παίδων και εφήβων και την περίοδο 1981-1982 στην ανδρική ομάδα του συλλόγου. Το 1983 αναλαμβάνει την προεδρία του Μίλωνα, όπου παρέμεινε ως το 1996. Το 1984 εξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (ΕΟΑΒ), θέση την οποία κατείχε ως τις 23 Οκτωβρίου του 1996, οπότε επελέγη ως γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Από το 1987 είναι πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών ενώ την αντίστοιχη θέση κατέλαβε ένα χρόνο αργότερα και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. Και τις δύο αυτές θέσεις τις κατέχει ως σήμερα. Υπήρξε μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τώρα είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων. Η μεγάλη του αγάπη είναι η άρση βαρών και το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επιτυχίες του αθλήματος τα τελευταία χρόνια.





­ Σας αποκαλούν «ήρεμη δύναμη» στην αθλητική ηγεσία.
Είναι δυνατή η συνύπαρξη ηρεμίας και δύναμης και αν ναι ποια είναι η συνισταμένη η οποία κάνει δυνατό αυτό τον συνδυασμό;


«Πιστεύω ότι ο συνδεκτικός «κρίκος» που ενώνει την ηρεμία με τη δύναμη είναι η επιδίωξη του αποτελέσματος, η προσπάθεια για δημιουργία, για εξέλιξη, για πρόοδο. Από την ηλικία των 10 ετών έμαθα να προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις, να παλεύω με πίστη και επιμονή για να πετύχω τους στόχους μου, ως αθλητής, ως προπονητής και στη συνέχεια συμμετέχοντας στη διοίκηση του αθλητισμού, με τις ιδιότητες του προέδρου επί 14 χρόνια στον ΑΟΝΣ Μίλων, 13 χρόνια στην ΕΟΑΒ, καθώς επίσης στον χώρο της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, όπου περνώντας διαδοχικά από όλες τις βαθμίδες υπηρετώ σήμερα από τις θέσεις του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.


Θέλω να σημειώσω ότι σε όλη αυτή την πολύχρονη διαδρομή προσπάθησα να συνδυάζω τα καθήκοντά μου στον χώρο του αθλητισμού με την επαγγελματική απασχόληση στην Τράπεζα Πίστεως, η οποία μου έδωσε τα εφόδια και τη δυνατότητα να αντεπεξέρχομαι στις αθλητικές υποχρεώσεις μου.


Μέσα από την 35χρονη σχέση μου με τον αθλητισμό έμαθα ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζονται προσήλωση, δύναμη και ασφαλώς ήρεμη προσέγγιση και ανάλυση τόσο του στόχου όσο και του αποτελέσματος. Και για όλα αυτά ασφαλώς χρειάζεται να διαθέσεις ατελείωτο χρόνο».


* Η αποτίμηση του έργου


­ Βρίσκεστε στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού για τρία χρόνια. Είστε ένας από τους μακροβιότερους στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Εχετε κάνει μια αποτίμηση του ως τώρα έργου σας και αν ναι ποια είναι αυτή;


«Σήμερα θα αρκεστώ να πω ότι σχεδόν καθημερινά κάνω αποτίμηση αυτών που έχουν γίνει. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η ΓΓΑ έχει ιδιαίτερα διευρυμένο πεδίο δράσης που ξεκινάει από τον χώρο του μαζικού και ειδικού αθλητισμού και φθάνει στον χώρο του υψηλού αθλητισμού. Πιο συγκεκριμένα, η ΓΓΑ επιβλέπει τη λειτουργία και την οργάνωση 38 αθλητικών ομοσπονδιών, 330 ΕΑΚ και 8.000 αθλητικών σωματείων. Ταυτόχρονα συντονίζει, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αθλητικές ομοσπονδίες, τα προγράμματα μαζικού και αναπτυξιακού αθλητισμού. Τέλος, προγραμματίζει και επιβλέπει την εκτέλεση αθλητικών έργων σε όλη τη χώρα. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι όλη αυτή η λειτουργία στηρίζεται και επιδοτείται σε όλα τα επίπεδα και στον υψηλότερο βαθμό από την κυβέρνηση, γεγονός που έχει οδηγήσει τον ελληνικό αθλητισμό τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά στις πρώτες θέσεις στον χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού.


Το έργο της ΓΓΑ, κρίνεται καθημερινά από τους ανθρώπους του αθλητισμού, οι οποίοι ξέρουν να επικροτούν αλλά και αν χρειασθεί θα αμφισβητήσουν».


­ Αν ο εαυτός σας ρωτούσε «Γιάννη, τι κάναμε;» θα τον ικανοποιούσατε με τις απαντήσεις που θα του δίνατε ή κάποια ερωτήματα θα έμεναν αναπάντητα και ποια θα ήταν αυτά;


«Δεν θέλω να πω ότι κάναμε πολλά αλλά ότι προσπαθήσαμε και προσπαθούμε κάθε μέρα να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες και περισσότερο αισιόδοξες προοπτικές μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ο ελληνικός αθλητισμός έχει προχωρήσει αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Και αυτό γιατί οι παγκόσμιες «πρωτιές» στις οποίες μας συνήθισαν πλέον οι αθλητές και οι αθλήτριές μας δεν πρέπει απλώς να διατηρηθούν αλλά να πολλαπλασιασθούν.


Πιστεύω ότι όσο και να προσπαθήσουμε στο τέλος θα μείνουν πράγματα τα οποία δεν καταφέραμε ή δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε. Ενα από αυτά είναι ότι υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας που έχουν ζωτική ανάγκη από αθλητικά έργα, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν αμέσως. Ενας άλλος τομέας είναι η αποδοτικότητα των αθλητικών οργανισμών, η οποία είναι ανάγκη να ανεβεί και να περάσουμε σε πιο σύγχρονες και αποδοτικές λειτουργίες.


Επίσης τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, που έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής του πολίτη, να αγκαλιάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες».


* Η σχέση με τον κ. Φούρα





­ Ποια η σχέση σας με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ.
Φούρα; Πολλά λέγονται και γράφονται κατά καιρούς.


«Η ως σήμερα αποτελεσματική λειτουργία στο υφυπουργείο Αθλητισμού και στη ΓΓΑ δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα εποικοδομητικής συνεργασίας, στην οποία ασφαλώς περιλαμβάνονται και διαφωνίες, οι οποίες όμως είναι πάντα προς την κατεύθυνση να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».


­ Επί χρόνια υπήρξατε πρόεδρος συλλόγου και πρόεδρος ομοσπονδίας. Με αυτές τις ιδιότητες συνήθως απαιτούσατε από την εκάστοτε αθλητική ηγεσία. Στους τέως ομολόγους σας, οι οποίοι διατυπώνουν ανάλογα αιτήματα, τι απαντάτε τώρα από τη θέση του γενικού γραμματέα;


«Να συνεχίσουν να τα προβάλλουν γιατί πολλά από αυτά είναι δικαιολογημένα και προέρχονται από πραγματικές και πολλές φορές επείγουσες ανάγκες. Από την πλευρά της, η αθλητική ηγεσία κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες σωματείων, ομοσπονδιών και αθλητικών φορέων, με βάση πάντα τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες».


* Δύο τάσεις στην οργανωτική επιτροπή


­ Υπήρξατε μέλος της επιτροπής διεκδίκησης και τώρα μέλος της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004». Υπέρ και κατά στα πεπραγμένα.


«Η επιτυχία της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν αποτέλεσμα σωστών επιλογών, της υποδομής του αθλητισμού στη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και συνδέθηκε με την ανάπτυξη του αθλητικού μας κινήματος, και ταυτόχρονα της θέλησης του κόσμου να διοργανώσει η χώρα μας τους Ολυμπιακούς του 2004. Σε αυτή την προσπάθεια είναι πολλά τα υπέρ και ασφαλώς όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα όλες οι τυχόν αδυναμίες παραμερίζονται. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα επηρεάσουν θετικά και δημιουργικά όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».


­ Πολλοί μιλούν για καθυστερήσεις, για χαμένο χρόνο, ακόμη και για παραγκωνισμό των μελών της επιτροπής από το ηγετικό επιτελείο. Πού βρίσκεται η αλήθεια;


«Στην ως σήμερα λειτουργία υπάρχουν δύο τάσεις: η μία υπαγορεύει την αυστηρή τεχνοκρατική λειτουργία σε επίπεδο ανώνυμης εταιρείας, που είναι ως ένα σημείο επιβεβλημένη, ενώ η άλλη είναι η προσπάθεια να μην απομακρυνθούμε από την αθλητική μας βάση, η οποία μην ξεχνάμε ότι είναι αυτή που δημιούργησε τη σημερινή άνοιξη του ελληνικού αθλητισμού.


Αυτή ακριβώς η συνάντηση των δύο αντιλήψεων δημιουργεί προβλήματα, τα οποία όμως ξεπερνιούνται. Από την πλευρά μου, πιστεύω ότι το τεχνοκρατικό πρόσωπο πρέπει να εμπλουτισθεί από τις ιδιαιτερότητες του αθλητισμού, που σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την επικοινωνία και το πλησίασμα της αθλητικής μας βάσης, η οποία έχει οδηγήσει τον ελληνικό αθλητισμό στις μεγάλες αγωνιστικές και οργανωτικές επιτυχίες.


Οσον αφορά την κριτική για καθυστερήσεις και για χαμένο χρόνο, πιστεύω ότι παρά τις όποιες επί μέρους καθυστερήσεις είμαστε συνεπείς στο συνολικό χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιασθεί. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι από την αρχή ως το τέλος θα υπάρχει ένα ατελείωτο κυνήγι με τον χρόνο, στο οποίο οπωσδήποτε πρέπει να βγούμε νικητές».


­ Η Αθήνα θα είναι συνεπής στις 13 Αυγούστου του 2004;


«Η χώρα μας θα είναι έτοιμη να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η νεότερη αθλητική ιστορία μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 ως σήμερα έχει αποδείξει ότι η χώρα μας ανταποκρίνεται στον υψηλότερο βαθμό στις υποχρεώσεις που απαιτούνται για την οργάνωση μεγάλων αθλητικών αγώνων. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου «Αθήνα ’97», το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ το ’98 αλλά και όλες οι μεγάλες διοργανώσεις που έχουν γίνει με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας αποτελούν άλλη μία επιβεβαίωση ότι υπάρχουν και η γνώση και η δυνατότητα.


Ο βασικός παράγοντας που εγγυάται την επιτυχή οργάνωση των αγώνων είναι αυτός της συνεχούς εποικοδομητικής συνεργασίας, επικοινωνίας και ανταλλαγής προτάσεων μεταξύ όλων των φορέων ­ ΓΓΑ, Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, οργανωτικής επιτροπής του αγώνων του 2004, αθλητικών ομοσπονδιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης ­ καθώς και με όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην οργάνωση του αγώνα».


­ Γενικός διευθυντής αθλημάτων. Από πολλούς θεωρείστε ο καταλληλότερος. Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά για αυτή τη θέση;


«Η επιλογή θα πρέπει να στηρίζεται στα ηγετικά προσόντα και στη δυνατότητα επηρεασμού τόσο της βάσης όσο και της κορυφής της πυραμίδας του ελληνικού αθλητισμού, με στόχο να συνδυασθούν, να συνταυτισθούν, οι προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην επιτυχία. Είναι μια θέση με μεγάλη δυναμική. Πιστεύω ότι στη χώρα μας υπάρχουν αξιόλογα στελέχη που μπορούν να προσφέρουν απ’ αυτή την κρίσιμη θέση, το περιεχόμενο της οποίας θεωρώ ότι συνδέεται κυρίως με ηγετικές και επικοινωνιακές ικανότητες τόσο στον ελληνικό όσο και στον παγκόσμιο χώρο του αθλητισμού».


* Οι προσωπικές φιλοδοξίες


­ Υπήρξατε αθλητής, προπονητής, πρόεδρος συλλόγου και ομοσπονδίας, είστε γενικός γραμματέας Αθλητισμού, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι φιλοδοξίες του Γιάννη Σγουρού πού σταματούν;


«Πρώτα απ’ όλα θέλω να σημειώσω ότι η ως σήμερα πορεία μου στον αθλητισμό στηρίχθηκε στην αγάπη και στην αλληλοεκτίμηση των ανθρώπων με τους οποίους συνδέθηκα, συνεργάστηκα και προχώρησα, και προσπαθώ να είμαι αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έχουν δείξει.


Οσον αφορά τις προσωπικές μου φιλοδοξίες, θέλω να δηλώσω ότι βρίσκονται στον χώρο του αθλητισμού και ασφαλώς δεν έχουν σχέση με την κατάκτηση θέσεων και αξιωμάτων αλλά με την παραγωγή αθλητικού έργου. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο αθλητισμός δίνει δυνατότητες και διεξόδους που μπορούν να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες ανθρώπων που έχουν αποδεδειγμένα τη διάθεση και την ικανότητα να προσφέρουν».


Η αγωνία του για την άρση βαρών





­ Να περάσουμε στην επίσημη ερωμένη σας,
στην άρση βαρών. Πώς βλέπετε τη σχέση σας έπειτα από τόσα χρόνια δεσμό;


«Είναι μια σχέση που διαρκεί και έχει αφετηρία την εποχή που το άθλημα δεν είχε το σημερινό λαμπερό χρώμα των ολυμπιακών διακρίσεων. Ηταν περίοδος με πολλές δυσκολίες και η άρση βαρών ήταν σχεδόν στο περιθώριο. Οι προσπάθειες και το όραμα των μελών της διοίκησης και των ανθρώπων του αθλήματος ήταν να δημιουργήσουν μια νέα εποχή στην άρση βαρών. Σήμερα, μετά τη Βαρκελώνη, την Ατλάντα και όλες τις μεγάλες αγωνιστικές διακρίσεις και την παγκόσμια καταξίωση του αθλήματος, πιστεύω ότι ο στόχος, η υποχρέωση, όλων μας εξακολουθεί να είναι κρίσιμος, αφού συνδέεται με τη διαφύλαξη του έργου που έχει γίνει αλλά και με την προσπάθεια η ελληνική άρση βαρών να βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις».


­ Σήμερα ο Δήμας, ο Καχιασβίλι, ο Σαμπάνης, ο Λεωνίδης, ο Κόκκας, ο Μήτρου, ο Τζελίλης, αύριο ποιοι; Και ποια η πρόβλεψή σας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας;


«Το θέμα της ανανέωσης της ομάδας είναι ένα ζήτημα στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα. Ηδη υπάρχουν αθλητές στις κατηγορίες εφήβων και παίδων που δείχνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο μέλλον στην εθνική ομάδα. Απόδειξη της προσπάθειας για ανανέωση της Εθνικής μας είναι ότι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ο πρώτος αναπληρωματικός είναι ένας 18χρονος νέος αθλητής, ο Κώστας Γκαρίπης.


Εδώ θέλω να σημειώσω ότι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αθλήματος υπήρξε η έλλειψη υποδομής και κυρίως η έλλειψη του αγωνιστικού χώρου της άρσης βαρών, η κατασκευή του οποίου εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ενα από τα ευεργετικά αποτελέσματα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ότι το 2004 όλα τα αθλήματα θα αποκτήσουν τους δικούς τους αγωνιστικούς χώρους.


Στόχος της εθνικής μας ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι να καταλάβει μια θέση μέσα στις έξι πρώτες, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία και θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή μας στο Σίδνεϊ με πλήρη ομάδα».