Επί χρόνια οι προσκυνητές του Αγίου Ορους κατά τις ολονύκτιες συζητήσεις τους με τους γέροντες και τους μοναχούς της Αθωνικής Πολιτείας άκουγαν εκστασιασμένοι τις γλαφυρές αφηγήσεις για τη λαμπρή ιστορία της πάλαι ποτέ Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Ηταν τότε που το Βατοπαίδι, εν αντιθέσει προς τις άλλες μονές, εμφάνιζε εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 τα ηνία της Μονής Βατοπαιδίου αναλαμβάνει ο κυπριακής καταγωγής μοναχός Εφραίμ χάρη στην εύνοια του τότε διοικητή του Αγίου Ορους κ. Κ.Λούλη και τη στήριξη της ισχυρής ομάδας κυπρίων μοναχών που είχαν βρει απάγκιο στο Βατοπαίδι. Ευθύς αμέσως ο ηγούμενος της μονής, με την επιστημονική υποστήριξη που του παρείχαν νεαροί κύπριοι μοναχοί, απόφοιτοι γνωστών πανεπιστημίων της Βρετανίας, θέτει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης του Βατοπαιδίου το οποίο θα ζήλευαν ακόμη και οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του κόσμου. Ιθύνων νους του επιχειρηματικού σχεδίου ήταν το Νο 2 της μονής, ο μοναχός Αρσένιος. Χρόνο με τον χρόνο στα ταμεία του Βατοπαιδίου έρρεαν από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων, τα οποία διοχετεύθηκαν στην ανοικοδόμηση της καταρρέουσας μονής και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Παραλλήλως ο χαρισματικός ηγούμενος διεκδικεί για πρώτη φορά από το ελληνικό Δημόσιο εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων επικαλούμενος βυζαντινούς τίτλους ιδιοκτησίας, οι παλαιότεροι εκ των οποίων χρονολογούνται από το 1080 με τον «χρυσόβουλο λόγο του αυτοκράτορος του Βυζαντίου Νικηφόρου Βοτανειάτη»!

Περί τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 στη Μονή Βατοπαιδίου άρχισαν να καταφθάνουν επώνυμοι προσκυνητές της ημεδαπής και της αλλοδαπής- από τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο ως τον τέως πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη. Προνομιακή σχέση είχε ο Εφραίμ και με την κυρία Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου – η μεταφορά της Αγίας Ζώνης στην κλίνη του ασθενούντος Ανδρέα Παπανδρέου είχε αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης-, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Τα χρόνια πέρασαν. Στη θέση των επώνυμων προσκυνητών της Μονής Βατοπαιδίου βρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, με προεξάρχοντα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θ. Ρουσόπουλο, αλλά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ. Οι συνεχείς διεκδικήσεις του πολυπράγμονος ηγουμένου έπιασαν τόπο. Κάτω από άκρα μυστικότητα το 2005 η κυβέρνηση συμφώνησε να ανταλλάξει διεκδικούμενη έκταση 25.000 στρεμμάτων στη λίμνη Βιστωνίδα με άλλες προνομιούχες εκτάσεις της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Αττικής, συνολικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις από πλευράς Βατοπαιδίου υπέγραψε η σύζυγος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κυρία Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη, ενώ νομικός εκπρόσωπος της Μονής ήταν ο αδελφός της κ. Δ. Πελέκης. Στο πλαίσιο αυτών των… ανταλλαγών μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου, όπως έγινε προσφάτως γνωστό, περιήλθε στην κυριότητα της εν λόγω μονής κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες, το οποίο εν συνεχεία πουλήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία έναντι συνολικού τιμήματος 40 εκατ. ευρώ.