ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ


* Σε ειδυλλιακό περιβάλλον τροπικού νησιού μια γραμματέας έρχεται να ταράξει τις ισορροπίες οικογένειας που μοιάζει τέλεια· στο μυαλό της υπάρχει μόνον ο φόνος. Στο θρίλερ Αβυσσος του Τομ Σάβατς (μετάφραση Μαρία Σακκή, εκδόσεις Ωκεανίδα).


ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ


* Παραινέσεις για όσους θέλουν να γίνουν πιο επιτυχημένοι στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή τους, να γίνουν εκπρόσωποι ομάδων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Στο βοήθημα Η τέχνη της ηγεσίας – Διαχρονικές αρχές για ολική ποιότητα του Γιώργου Μαυρουδή (εκδόσεις Leader Books, τηλέφωνο 6452825).


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


* Οι εμπειρίες του πολιτικού που επί μια τετραετία συνεργάστηκε με τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και σκέψεις για δημοκρατικότητα των ίδιων των μέσων. Στο βιβλίο Πρόσωπο με πρόσωπο με τα μαζικά μέσα ενημέρωσης του Δημήτρη Π. Ρέππα (εκδόσεις Καστανιώτη).


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


* Οι δημιουργικές δραστηριότητες στα σχολεία, το ανέτοιμο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και προτάσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον τόμο Η συνθετική δημιουργική εργασία στο σχολικό πρόγραμμα – Θεωρία και πράξη, που περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις συνεδρίου που έγινε το 1995 (έκδοση των Εκπαιδευτηρίων Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, τηλέφωνο 6776010).


ΚΕΙΜΕΝΑ


* Περήφανος επαναστάτης απέναντι στην ανώτερη εξουσία. Στην τραγωδία Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (μετάφραση Στέλλα Μπαζάκου-Μαραγκουδάκη, εκδόσεις Dian Books, τηλέφωνο 8072214).


ΚΟΙΝΩΝΙΑ


* Η γραφειοκρατία, ο συνδικαλισμός, ο ρόλος της Αριστεράς στις νέες συνθήκες και τα αδιέξοδα της κοινωνικής κρίσης. Στο βιβλίο Αύριο, μια αλληλέγγυα κοινωνία του Γιώργου Απ. Ραυτόπουλου (εκδόσεις Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνη).


ΠΑΙΔΙΚΑ


* Για τα παιδάκια που έχουν πει κακές λέξεις και έχουν κάνει την πρώτη αταξία. Το βιβλίο Πώς να γίνεις το τέλειο γουρουνάκι του Nick Ward (μετάφραση Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).


* Κλασική ελληνική λογοτεχνία, εικονογραφημένη και προσαρμοσμένη για παιδιά. Στην ιστορία Γουτού Γουπατού που βασίζεται σε διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (διασκευή Κώστας Πούλος, εικονογράφηση Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδόσεις Παπαδόπουλος).


ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ (ελληνική)


* Η αλληλεπίδραση φύσης – ανθρώπου, η οντότητα των αντικειμένων, η ενότητα και η πάλη των αντιθέσεων. Στα διηγήματα της συλλογής Η καλή συντρόφισσα του Νίκου Νικολαΐδη του Κυπρίου (εκδόσεις Κέδρος).


* Ζώα σε μια νέα κιβωτό, μερικές χιλιάδες χρόνια στο μέλλον. Στο μυθιστόρημα Προληπτικός πυρηνικός πόλεμος ­ Το όραμα του αιδεσιμότατου του Γιάννη Βατζιά (εκδόσεις Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνη).


* Σάγκα του Ιονίου, με παιδική αθυροστομία, χιούμορ και έμφαση στον ρόλο της κοινωνίας στην ατομική επιλογή. Στο μυθιστόρημα Νήλιος της Σοφίας Φιλίππου-Δαράκου (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).


ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ (ξένη)


* Ο έρωτας δύο άτυχων νέων. Στο μυθιστόρημα Κάθε χρόνο το Μάη της Εμιλυ Γκρέησον (μετάφραση Βίκυ Σταματάκη, Εμπειρία Εκδοτική).


* Η περιπέτεια του καπετάνιου που γνώρισε τη θάλασσα από πολύ μικρή ηλικία, ξεκινώντας από τη Βραζιλία και γνωρίζοντας τις τρικυμίες, τα στοιχειωμένα καράβια, τα ναυάγια. Στο μυθιστόρημα Ο καπετάνιος των Ωκεανών του Jose Sarvey (μετάφραση Κατερίνα Βλαχάκη, εκδόσεις Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνη).


* Γεννητικά όργανα αποκτούν φωνή και λένε τον πόνο τους. Στο βιβλίο Αιδοία! ­ 54 ιστορίες για 54 αιδοία του Χουάν Μανουέλ Δε Πράδα (μετάφραση Κατερίνα Τζωρτζίδου, εκδόσεις Καστανιώτη).


* Το 1700 τρεις ευγενείς νέοι κατηφορίζουν από τον Βορρά προς τη Νάπολη για να συναντήσουν τις δύο πανέμορφες αλλά ανυπόφορα αμίλητες κόρες ενός γαντοποιού. Στο μυθιστόρημα Η πικραμένη καρδερίνα της Αννα-Μαρία Ορτέζε (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, εκδόσεις Καστανιώτη).


* Δύο γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν απόγονο γίνονται φίλες σε κλινική όπου προσπαθούν να συλλάβουν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Στο μυθιστόρημα Για την αγάπη της Ελλα της Ρέιτσελ Μόρις (μετάφραση Ρένα Χατχούτ, εκδόσεις Καστανιώτη).


* Οι μικρομάνες, τα τσαντόρ και η δυσκολία των γυναικών να επιβιώσουν σε ανδρικούς κόσμους. Στο μυθιστόρημα Οι νύφες της Περσίας της Ισραηλινής Dorit Rabinyan (μετάφραση Μαρία Παππά, εκδόσεις Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνη).


* Η απόλυση υψηλόβαθμου στελέχους κρατικής υπηρεσίας γίνεται αφορμή για ενδοσκοπήσεις, απολογισμό της ζωής και αυτοκριτική. Στο μυθιστόρημα Βλάκας, νεκρός, μπάσταρδος κι αόρατος του Ισπανού Χουάν Χοσέ Μίγιας (μετάφραση Κατερίνα Τζωρτζίδου, εκδόσεις Καστανιώτη).


* Νεαρός Ιρλανδός αφήνει την πατρίδα του για να αναζητήσει την τύχη του στο Λονδίνο, όπου ευελπιστεί να κερδίσει πολλά χρήματα ώστε να πείσει την αγαπημένη του να τον παντρευτεί. Στο μυθιστόρημα Θα κλάψει κανείς για τον Μάικελ του Πάτρικ Ο’Κόνερ (μετάφραση Πέρσα Κουμούτση, Εμπειρία Εκδοτική).


ΠΟΙΗΣΗ


* «Ανεμίζανε οι βάρκες των ηρώων στη μοναξιά του/ κενού. / Κι όλοι είδαν το άσπρο πανί και παραδόθηκαν». Από την ποιητική συλλογή Το μαύρο χιόνι του Γιώργου Δάγλα (εκδόσεις Ελλέβορος, Αργος, τηλέφωνο 0751-67594).


* «Μέχρι πότε το σώμα/ Θά ‘ναι υποταγμένο στο άσπρο γιασεμί/ Οταν τα σκουλήκια το διεκδικούν/ Μέχρι πότε θα αντιστέκεσαι/ Οταν ξέρεις πως δεν ωφελεί». Από την ποιητική συλλογή Το κακό σπυρί του Γιάννη Ρηγόπουλου (εκδόσεις Ελλέβορος).


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ



Ενας τόπος όπου η ευμάρεια και η υψηλή αισθητική συμβάδισαν επί δεκαετίες. Κάνοντας μια βόλτα στη Σύρο και παρατηρώντας τα σημάδια που έχει αφήσει η αστική τάξη μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί η πνευματική ζωή άνθησε σε αυτό το νησί των Κυκλάδων. Το βιβλίο «Ερμούπολη Σύρος / Ιστορικό Οδοιπορικό» των εκδόσεων Ολκός / Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης της Ερμούπολης δεν είναι ένας ακόμη τουριστικός οδηγός. Πρόκειται για εμπεριστατωμένη μελέτη εύχρηστη και χρήσιμη και για τον μη ειδικό αναγνώστη.


Τα κείμενα έγραψαν η Χριστίνα Αγριαντώνη και η Αγγελική Φενερλή, τα αρχιτεκτονικά σχόλια υπογράφει ο Ιωακείμ Καρακουλίδης και υπάρχουν συνεργασίες από τον Μάνο Ελευθερίου και από τον Χρήστο Λούκο. Στον τόμο υπάρχουν κεφάλαια: «Αρχιτεκτονική», «Στο λιμάνι», «Στην αγορά», «Στα εργοστάσια», «Στην Ανω Σύρο», «Στις εξοχές».


* «Η λέξη» (τεύχος 152). Για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Αφιέρωμα στον Κώστα Μόντη. Δημοσιεύονται 16 ανέκδοτα ποιήματά του και άρθρα από τους: Μιχάλη Γκανά Μακρύ υστερόγραφο σε μια ανάγνωση, Τίτο Πατρίκιο Το αρχιπέλαγος του Κώστα Μόντη, Ροζέ Μιλιέξ Ενα προνόμιο: μια βραδιά με τον Κ. Μόντη, Μίμη Σουλιώτη Μόντης, φανατικός της επανάληψης, Μ. Γ. Μερακλή Ανάμεσα στη γνωμική ποίηση και την ηρωική ελεγεία, Νίκη Λοϊζίδη Ενας ποιητής αθώος από ιστορία, Αλέξη Ζήρα Οψεις της άμεσης ζωής στην πεζογραφία του Κ. Μόντη.


* «Οδός Πανός» (τεύχος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου). Αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό. Γράφουν οι Διονύσης Στεργιούλας, Αλέξανδρος Ασωνίτης Σολωμός, Κάλβος, Καβάφης/Τρεις Ελληνες στον Αδη ανταμώσαν ένα βράδυ, Γιώργος Μπαλούρδος Ως πολίτης του Ονείρου, η αλληλογραφία του Διονυσίου Σολωμού, Δημήτρης Καράμβαλης Σκέψεις πάνω στα σχεδιάσματα των Ελεύθερων Πολιορκημένων, Χρήστος Μαρκίδης Μια αιωνιότητα και μια μέρα.


* «Ιστορία» (Σεπτέμβριος 1999). Δημοσιεύονται θέματα: Σεπτέμβριος 1955/Η τραγωδία του Ελληνισμού της Πόλης της Τζίνας Καλυβιώτη, Τα κοσμήματα του Βυζαντίου και το αντάλλαγμα: η Τένεδος της Φένιας Σοφούλη, Ο Ερωτόκριτος του λαού του Νίκου Αγγελή, Παναγία η Αθηνιώτισσα του Μιχάλη Κ. Τσώλη, Ελ Γκρέκο: Το ταξίδι της επιστροφής της Τόνιας Μάκρα, Ιωνάθαν Σουίφτ του Ανδρέα Σταυρόπουλου.


* «Μετά τις εξετάσεις» (καλοκαίρι 1999). Περιοδικό για τους μαθητές και αποφοίτους του λυκείου (τηλέφωνο 8222.529). Αφιέρωμα: Ο,τι πρέπει να ξέρετε μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Θέματα: Φροντιστήρια δευτεροβάθμιας, Συμβουλευτική και προσανατολισμός.


* «Περίπλους Ναυτικής Ιστορίας» (καλοκαίρι 1999). Τριμηνιαία έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας. Δημοσιεύονται θέματα: Η πραγματικότητα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον εξοπλισμό τους, Προστασία της ναυτικής κληρονομιάς μέσω της υφιστάμενης νομοθεσίας. Στα βιβλιοπωλεία του κόσμου


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ


* Ι. Bernard Cohen, Howard Aiken. Portrait of a Computer Pioneer, εικονογραφημένο, εκδόσεις The ΜΙΤ Press, σελ. 329, τιμή 34,95 δολάρια ΗΠΑ. Για δύο λόγους μπορεί να μείνει στην Ιστορία ο Χάουαρντ Εϊκεν, είτε ως ο πατέρας της πληροφορικής είτε ως ο άσπονδος εχθρός της ΙΒΜ. Η ουσία είναι ότι το 1938 η συμφωνία μεταξύ των επιστημόνων του Χάρβαρντ και της εταιρείας ΙΒΜ οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή, μια εργασία που διακόπηκε λόγω του πολέμου και παρουσιάστηκε πανηγυρικώς μετά τον πόλεμο, τον Αύγουστο του 1944. Τότε ο Εϊκεν αναγνωρίστηκε από το Χάρβαρντ ως ο εφευρέτης του πρώτου κομπιούτερ, οι εφημερίδες ανά τον κόσμο τον χαιρέτισαν ως τον «μεγαλύτερο μαθηματικό υπολογιστή του κόσμου», οι «New York Times» τον αποκάλεσαν «τέλειο επιστήμονα», το «Time» τον είχε εξώφυλλο. Ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες της παραγκωνισθείσης ΙΒΜ και όλοι ξέρουμε ποιος επικράτησε. Ο Εϊκεν ξεχάστηκε και μετά βίας αναφερόταν μαζί με τους δύο άλλους διάσημους πιονέρους, τον Τζον φον Νόυμαν και τον Αλαν Τούρινγκ. Τώρα ο παλιός γνωστός του, Μπερνάρ Κοέν, έρχεται να αποκαλύψει ποιος ήταν ο Εϊκεν, ένας τιτάνας της πληροφορικής που δεν στερείτο σκοτεινών όψεων.


ΛΕΥΚΩΜΑ



* R.W.Β. Lewis, Nancy Lewis, American Characters: Selections from the National Portrait Gallery, Accompanied by Literary Portraits, εκδόσεις Yale University, σελ. 432, τιμή 45 δολάρια ΗΠΑ. Μορφές του πολύχρωμου αμερικανικού έθνους, άντρες και γυναίκες που «έκαναν τη διαφορά» στην αμερικανική Ιστορία: 160 διάσημες φιγούρες, από την Ποκαχόντα ως τον Λούις Αρμστρονγκ, είτε είναι ζωγραφιές, είτε γλυπτά, είτε κόμικς, είτε λογοτεχνικές μορφές. Απέναντι στην εικόνα του καθενός στοιχίζεται μια σελίδα σχολιασμού από τους εκδότες ή από επώνυμους συγγραφείς με ένθετη, σε μορφή κάψουλας, τη βιογραφία του προσώπου. Ο σχολιασμός συχνά είναι πικρόχολος ή έρχεται να διασκεδάσει όσα δείχνει η εικόνα του βιογραφούμενου ­ ένας αγέλαστος Βενιαμίν Φραγκλίνος απέναντι στην περιγραφή του ανδρός και στην «τέχνη τού ζην» που εξάσκησε στο Παρίσι.


ΜΕΛΕΤΗ


* James Gleick, Faster. The Acceleration of Just About Everything, εκδόσεις Pantheon Books, σελ. 324, τιμή 24 δολάρια ΗΠΑ. Σπουδή στην ταχύτητα. Ο Γκλάικ, του οποίου το εμπνευσμένο «Χάος» έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, προσφέρει τώρα ένα άκρως διασκεδαστικό πανόραμα της εποχής της ταχύτητας, όπου κανείς δεν έχει χρόνο για χάσιμο: ακόμη και τα κουμπιά στο ασανσέρ που δίνουν το σήμα «άνοιξε πόρτα» – «κλείσε πόρτα», λέει ο Γκλάικ, είναι εικονικά φάρμακα για ψυχολογικούς λόγους: ούτως ή άλλως η πόρτα ανοίγει και κλείνει μόνη της σε δεδομένο χρόνο. Φυσικά, το βιβλίο του Γκλάικ κυλάει γρήγορα.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ


* Amy Knight, Who Killed Kirov? The Kremlin’s Greatest Mystery, εικονογραφημένο, εκδόσεις Hill & Wang, σελ. 331, τιμή 26 δολάρια ΗΠΑ. Η απάντηση στην ερώτηση που θέτει ο τίτλος, ποιος δηλαδή σκότωσε τον Κίροφ, ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος του Λένινγκραντ το 1934, θα μπορούσε να είναι με δυο κουβέντες «ο Στάλιν αυτοπροσώπως». Οπως στις περιπτώσεις Τζον Κένεντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, η δολοφονία του Κίροφ αποδόθηκε αρχικά σε έναν δυσαρεστημένο νεαρό κομμουνιστή ονόματι Λεονίντ Νικολάγεφ, που συνελήφθη επί τόπου, δικάστηκε και εκτελέστηκε. Μετά η σοβιετική μυστική αστυνομία υποπτεύθηκε ότι ο Νικολάγεφ δεν ήταν ένας μοναχικός δολοφόνος αλλά όργανο συνωμοσίας, συνελήφθησαν δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, δικάστηκαν και εκτελέστηκαν. Μήπως όμως η δολοφονία είχε παραγγελθεί από το Κρεμλίνο;