Αν θέλετε να ανακαινίσετε οικονομικά τις κρεβατοκάμαρες της κατοικίας σας, αντί να περιμένετε τις εκπτώσεις ή να ψάχνετε για προσφορές στα καταστήματα επίπλων, μπορείτε να αναλάβετε εσείς το έργο. Αν έχετε μεράκι, με μικρό σχετικά οικονομικό αντίτιμο μπορείτε να κατασκευάσετε με εύκολο τρόπο τη δική σας κρεβατοκάμαρα. Το διακοσμητικό και κατασκευαστικό γραφείο «Anino Design και Συνεργάτες» σάς προτείνει ιδέες και δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για τις τιμές, τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής διαφόρων πρωτότυπων και οικονομικών κρεβατιών και κομοδίνων για το παιδικό δωμάτιο αλλά και την κρεβατοκάμαρα.




Πρόκειται για μια ανανέωση που θα δώσει ένα μοντέρνο στυλ στο παιδικό δωμάτιο αλλά συγχρόνως και μια αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Αν χρησιμοποιήσετε τα παλιά στρώματα, η μόνη αρμοδιότητά σας αφορά την κατασκευή του δεύτερου επιπέδου επάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν τα στρώματα και το έπιπλο που θα παίζει τον ρόλο του κομοδίνου. Αυτή η λύση έχει καλύτερο αποτέλεσμα στα παραλληλόγραμμα δωμάτια και τα υλικά που περιλαμβάνει είναι αλφάμπλοκ, MDF, μοκέτα και μελαμίνη για το κομοδίνο.



Οσον αφορά την κατασκευή του βάθρου-επιπέδου που θα καλύψει μια επιφάνεια 3Χ2,5 μ., θα χρησιμοποιήσετε για τη βάση του γύρω στα 20 αλφάμπλοκ με διαστάσεις 30Χ60 εκ. το καθένα. Το κάθε τεμάχιο κοστίζει περίπου 1.000-1.800 δρχ. και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τις μάντρες οικοδομικών υλικών. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο (τα κολλάτε μεταξύ τους με κόλλα πλακιδίων, όχι όμως και στο πάτωμα για να μην προκαλέσετε φθορές) δημιουργώντας ένα τετράγωνο περιμετρικά του τοίχου και ενδιαμέσως, ανά 80 πόντους, βάζετε άλλη μια σειρά η οποία θα χρησιμεύσει ως αντηρίδα.


Στη συνέχεια ακουμπάτε πάνω στις σειρές αλφάμπλοκ της βάσης λουρίδες μοκέτας (περίπου 1.000 δρχ. το τ.μ.) αλειμμένες και από τις δύο πλευρές με μαγνητική βενζινόκολλα. Αυτή η διεργασία βοηθά στην τοποθέτηση του MDF, διότι το συνθετικό ξύλο δεν κολλάει απευθείας στο αλφάμπλοκ. Το MDF, η θέση του οποίου είναι ανάμεσα στη βάση και στη μοκέτα που θα ντύσει το βάθρο, έχει πάχος 12 χιλιοστά και οι διαστάσεις του πρέπει να είναι ανάλογες του επιπέδου, δηλ. 3Χ2,5 μ. Μπορείτε να το αγοράσετε από αποθήκες ξυλείας στην τιμή περίπου των 3.000-5.000 δρχ. το τ.μ., ανάλογα με την ποιότητα και το πάχος του.


Τοποθετείτε περιμετρικά στο MDF μονωτική ταινία διπλής όψης και ενδιαμέσως ανά 60 εκ. λουρίδες προκειμένου να αρχίσετε τη διαδικασία τοποθέτησης της μοκέτας. Γι’ αυτό το υλικό θα πληρώσετε γύρω στις 45.000 δρχ. συνολικά, αν λάβετε υπόψη σας ότι μια μέση τιμή κυμαίνεται περίπου στις 5.000 δρχ. το τ.μ. Οι διαστάσεις της μοκέτας είναι 3Χ3 μ. διότι πρέπει να καλύψετε και τα δύο σκαλοπάτια που βρίσκονται μπροστά από το επίπεδο. Τα σκαλοπάτια αποτελούνται από ένα αλφάμπλοκ έκαστο, τα οποία θα μπουν ξαπλωτά και θα ντυθούν με μοκέτα, χωρίς τη χρήση του MDF.


Εφόσον έχετε ολοκληρώσει το επίπεδο, ρίχνετε στις δύο άκρες του τα δύο παλαιά στρώματα προκειμένου να κάνετε οικονομία. Αν έχετε όμως την οικονομική δυνατότητα, έχετε υπόψη σας ότι ένα μονό στρώμα μπορεί να κοστίσει από 25.000 δρχ. Μετά ακολουθούν οι εργασίες για την κατασκευή του κοινού κομοδίνου και για τα δύο παιδιά σας το οποίο μπορεί να φτιαχτεί από μελαμίνη ανιγκρέ (δηλ. με νερά ξύλου). Στην αποθήκη ξυλείας θα ζητήσετε δύο κομμάτια του ενός μέτρου που χρησιμεύουν για βάση και καπάκι και τρία κομμάτια που θα τοποθετηθούν όρθια (δύο στις πλαϊνές βάσεις και ένα στη μέση ύψους 40 εκ.).


Αφού τα τρυπήσετε, τα ενώνετε μεταξύ τους με βίδες προκειμένου να δημιουργήσετε δύο θέσεις που θα είναι ανοιχτές από την μπροστινή πλευρά. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και πορτάκια από το ίδιο υλικό, τα οποία θα βιδώσετε με μηχανισμούς για μεντεσέδες. Το έπιπλο θα σας κοστίσει από 15.000 δρχ. ως 20.000 δρχ. αν επιλέξετε και την πρόταση με τις πόρτες.


Συνολικά γι’ αυτή την πρόταση θα πληρώσετε περίπου 150.000 δρχ. Για να δώσετε ένα ευχάριστο ύφος, προσθέστε στα στρώματα πολλά μαξιλάρια με διάφορα χρώματα. Σε περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει το κόστος και δεν έχετε τον χρόνο να το κατασκευάσετε μόνοι σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν μαραγκό ζητώντας να είναι το βάθρο ξύλινο με τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος.


Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός διπλού κρεβατιού με κεφαλάρι – κομοδίνο στην πάνω πλευρά και ένα έπιπλο ως τουαλέτα. Με 80.000 δρχ. που θα σας κοστίσουν και τα τρία έπιπλα θα δημιουργήσετε μια ανανεωμένη, νεανική ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρά σας. Αρχικά ψάχνετε να βρείτε ποια γωνία του δωματίου σάς επιτρέπει να τοποθετήσετε το κεφαλάρι διαστάσεων 1,5 μ. Χ 80 εκ. και στη συνέχεια να μπορεί να αναπτυχθεί μπροστά το κρεβάτι, το μήκος του οποίου θα είναι 2 μ.



Αφού βρείτε τον κατάλληλο χώρο, αρχίζετε την κατασκευή του κρεβατιού που αποτελείται από τέσσερις τάβλες σουηδικού ξύλου (με ύψος 30 εκ. και πάχος 5 εκ.). Οι τάβλες θα μπουν περιμετρικά, δύο (2 μ. το μήκος) στα πλαϊνά του κρεβατιού και άλλες δύο (1,5 μ. το μήκος) στην πάνω και κάτω βάση. Στις δύο μεγάλες πλευρές τοποθετούμε σε απόσταση των 5 εκ. από το τελείωμα των σανίδων αντίστοιχα δύο δοκαράκια (5×5 εκ. το πάχος επί 1,90 μ. το μήκος), τα βιδώνουμε και ακουμπάμε πάνω τους σανίδες που θα αποτελέσουν τη βάση για το στρώμα. Στο εμπόριο θα βρείτε τέτοιες σανίδες.


Η τιμή των 12 είναι περίπου 12.000 δρχ. Αφού έχετε βάλει τα δοκάρια, βιδώνετε τις τέσσερις σανίδες που δημιουργούν ένα παραλληλόγραμμο και τις λουστράρετε με απλό βερνίκι ξύλου, για το οποίο θα πληρώσετε γύρω στις 5.000 δρχ. (ένα κουτί καλής ποιότητας του ενός κιλού).


Για να φτιάξετε το τρίγωνο κομοδίνο χρειάζεστε για την πλευρά που θα χρησιμεύσει ως κεφαλάρι ένα κομμάτι ξύλου (1,5 μ. Χ 80 εκ.), ενώ οι άλλες πλευρές θα καλυφθούν από τον τοίχο. Οπως και στην προηγούμενη περίπτωση θα κόψετε ένα δοκάρι και θα το βιδώσετε (οριζόντια) σε απόσταση 5 εκ. κάτω από το τελείωμα της σανίδας, πάνω στο οποίο θα ακουμπήσετε (θα βιδώσετε) το καπάκι του κομοδίνου.


Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνετε και την τουαλέτα, σε κάποια άλλη γωνία. Συνολικά τα ξύλα και για τις τρεις κατασκευές θα σας κοστίσουν περίπου 60.000 δρχ.


Εκτός από τις προαναφερόμενες προτάσεις, υπάρχουν και οικονομικότερες λύσεις για την ανανέωση του κρεβατιού σας χρησιμοποιώντας το παλιό σας στρώμα και απλώς προσθέτοντας πρωτότυπες και φθηνές ιδέες για προσκεφάλι. «Μια ιδέα είναι να αγοράσετε από το Μοναστηράκι μια παλαιά καγκελόπορτα, να τη βάψετε με σπρέι περλέ (2.500-3.000 δρχ.) και να την καρφώσετε στον τοίχο. Ακόμη μπορείτε να κάνετε μια τοιχογραφία, κοινώς γκραφίτι, με απλό σπρέι (1.000-1.500 δρχ.) σε όλο το μήκος του τοίχου πάνω από το κρεβάτι. Επίσης μπορείτε να ανακαλύψετε στο μπαούλο σας ένα κιλίμι και να το καρφώσετε ή ακόμη και να προμηθευτείτε μια κουνουπιέρα που θα κρεμαστεί από την οροφή» αναφέρει η διακοσμήτρια, μορφολόγος κυρία Ντίνα Μιχαλοπούλου.