ΠανευρωπαΪκό δίκτυο εταιρειών οι οποίες διοχετεύουν τα κέρδη τους σε μια αλυσίδα επιχειρήσεων γενικότερου εμπορικού ενδιαφέροντος ­ που λειτουργεί ως «βιτρίνα» ­ κινεί, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, τα νήματα των διαφόρων σχημάτων «πυραμίδας» που στήνονται στις χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας.


Κρίκους στην αλυσίδα της απάτης αποτελούν, όπως εκτιμούν οι αρχές Ασφαλείας, εταιρείες μικρού βεληνεκούς που συστήνονται με νόμιμο τρόπο και με κύρια δραστηριότητα την πώληση καταναλωτικών προϊόντων. Θιασώτες ακόμη της διοργάνωσης αυτού του παιχνιδιού παλαιότερα ήταν κυρίως φοιτητές θετικών σχολών σε επαρχιακές πόλεις, που «άνοιξαν» το παιχνίδι και είχαν τεράστια κέρδη…


Εταιρείες «πυραμιδοειδών» επιδιώξεων με τις ίδιες επωνυμίες που κατά καιρούς εμφανίστηκαν στην Ελλάδα λειτουργούν νόμιμα κυρίως στην Ελβετία και στην Αμερική. Τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση των αξιωματικών του Τμήματος Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής. Οι απαντήσεις όμως που έχουν δοθεί στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες ζήτησαν τη βοήθεια της Ιντερπόλ προκειμένου να διαλευκανθεί η νομιμότητα της δραστηριότητας αυτών των εταιρειών, είναι αρνητικές. Οι εταιρείες δεν «απασχολούν» γιατί θεωρούνται… «νόμιμες».


Στην Ελλάδα όμως, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης (11/1196), η κατασκευή «πυραμίδας» θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά. Και ο λόγος προσδιορισμού της απάτης απλός: αφού η είσπραξη των ωφελημάτων προϋποθέτει τη διεύρυνση της πυραμίδας κατά γεωμετρική πρόοδο (ο ένας προσκαλεί τέσσερις και αυτοί 16, και αυτοί 64 κ.ο.κ.) και επειδή οι υποψήφιοι συμμετέχοντες στο παιχνίδι είναι… πεπερασμένου αριθμού, τότε με μαθηματική ακρίβεια κάποιοι θα χάσουν και θα εξαπατηθούν. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, πυραμιδικά παιχνίδια εμφανίστηκαν δειλά δειλά το 1985, κυρίως σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, και απευθύνονταν σε φοιτητές.


Το πρώτο επίσημο κρούσμα «πυραμίδας» εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 1995 με «εγκέφαλο» τον επιχειρηματία Κ. Αμαξόπουλο, ο οποίος είχε την έδρα του στις Σέρρες. Είχε μεγαλύτερη απήχηση και απευθυνόταν σε εμπόρους αλλά και σε αγρότες.


Στις αρχές του 1997 με την εμφάνιση του Λόττο παρουσιάστηκε μια άλλη μορφή «πυραμίδας», με εγκέφαλο τον επιχειρηματία Β. Ζούμη, ο οποίος είχε την εταιρεία του στην οδό Κοδριγκτώνος 10 και «πάντρευε» τα επίσημα κρατικά παιχνίδια τύχης με τη γεωμετρική πρόοδο στην οποία στηρίζεται η πυραμίδα.


Βασιζόταν σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο μαθηματικό σύστημα και σχετιζόταν με τις πιθανότητες κέρδους που δίνουν τα ανάλογα συστήματα του Λόττο. Είχε σχεδιαστεί από άτομα με γνώσεις μαθηματικών και απευθυνόταν σε ένα ευρύ κοινό πολιτών. Οι συμμετέχοντες έβαζαν χρήματα για μεγαλύτερα «πονταρίσματα» στο Λόττο ελπίζοντας σε αντίστοιχα ποσοστά των κερδών, όταν ο… «φαραώ» της «πυραμίδας» θα κέρδιζε το 6άρι…


Το 1997 μια νέα πυραμίδα, που λειτούργησε για έξι μήνες, εμφανίστηκε πίσω από την επωνυμία της εταιρείας Astra Business Club Greece ΕΠΕ με έδρα την οδό Κύπρου 70 στη Γλυφάδα. Εγκέφαλος του κυκλώματος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ήταν ο Ηλίας Λαμπρούσης 27 χρόνων. Τα κέρδη από τη συγκεκριμένη πυραμίδα ξεπερνούσαν τα 100.000.000 δραχμές.


Με την ίδια σχεδόν σύνθεση αλλά με νέα εταιρεία (Energen Worldwide Hellas epe) που οργάνωσε εκ νέου ο Λαμπρούσης στήθηκε μια καινούργια πυραμίδα, η οποία όμως απευθυνόταν σε αλλοδαπούς και κυρίως Αλβανούς. Που θυμούνται ίσως τα «τραγικά»… μεγαλεία των μοιραίων «πυραμίδων» της πατρίδας τους…


Πώς λειτουργούν


Το «τρυκ» και η δομή της πυραμίδας είναι απλά. Βασίζεται στην ψευδαίσθηση του επικείμενου κέρδους από το «παιχνίδι των αριθμών»: πίσω από τη νόμιμη «βιτρίνα» υπάρχουν «ειδικά» στελέχη του μάρκετινγκ που αποσκοπούν στο γρήγορο και εύκολο κέρδος και οργανώνουν τα πυραμιδικά παιχνίδια.


Δημιουργούν έναν αρχικό κύκλο συμμετεχόντων που καΖταβάλλει ένα σεβαστό ποσό από 280.000 ως 400.000 δρχ. προκειμένου να αποκομίσουν ­ σύμφωνα με τις υποσχέσεις ­ πολλαπλάσια κέρδη. Αυτό θα συμβεί αν «προσηλυτίσουν» έναν προκαθορισμένο αριθμό νέων μελών και αυτοί με τη σειρά τους άλλους, που καταβάλλουν βέβαια το ίδιο αντίτιμο. Προαπαιτούμενο δηλαδή για την είσπραξη των ποσών είναι η ένταξη στην «πυραμίδα», με φροντίδα του παίκτη ή των συνεργατών του, περίπου 15-20 νέων μελών. Και ακολουθούν δεξιώσεις σε ξενοδοχεία και συνεστιάσεις για να διευρυνθεί ο κύκλος των «παικτών».