Από τη συνομιλία με τον κούρδο δικηγόρο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ­ οποίος έχει και αυτός στην πλάτη του τέσσερα χρόνια φυλακές και βασανιστήρια ­ γίνεται φανερό ότι για τον Απο ο χρόνος έχει κολλήσει στις 15 Φεβρουαρίου 1999. Με το μυαλό θολό από τα ψυχοφάρμακα, μιλούσε στον συνήγορό του συνεχώς για τα όσα έγιναν στο Ναϊρόμπι. Του έλεγε ότι ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ Χαράλαμπος Σταυρακάκης ενσυνείδητα τον παρέδωσε στην Τουρκία, ότι ο έλληνας πρεσβευτής Γ. Κωστούλας λίγα έκανε για να τον βοηθήσει, ότι η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δεν τον προστάτευσε όσο και όπως περίμενε.


Περιορισμένος ασφυκτικά σε ένα στενό κελί δύο δωματίων, μοναδικός έγκλειστος στη Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας του νησιού Ιμραλί στον Βόσπορο, ο Οτσαλάν φαινόταν να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τι του έχει συμβεί. Δεν ρωτούσε τον συνήγορό του για την επερχόμενη δίκη, παρά μόνο αν του έλεγε κάτι εκείνος. Ούτε γνώριζε το παραμικρό για τη διεθνή χιονοστιβάδα που προκάλεσε η σύλληψή του. Παραμένει στην απομόνωση, χωρίς εφημερίδες, ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Μοναδική διέξοδος για το βλέμμα του είναι ένας σκοτεινός εσωτερικός διάδρομος. Μοναδική επαφή του με ανθρώπους είναι με τους ανακριτές και τους πράκτορες. Ο άνθρωπος που επί 14 χρόνια γονάτισε στα πεδία των μαχών πολλούς «πανίσχυρους» τούρκους στρατηγούς οδηγείται στην τελευταία πράξη ενός δράματος. Και είναι ­ τουλάχιστον σήμερα ­ πλήρης συγχύσεως και αγνοίας…





­ Κύριε Οκτσούογλου,
θα γνωρίζετε ότι στην Ευρώπη υπήρξε έντονη φημολογία ότι ο Οτσαλάν είναι πολύ άσχημα στην υγεία του, ότι έπαθε καρδιακή προσβολή ή ακόμη και ότι είχε πεθάνει. Εσείς τον συναντήσατε ξανά. Πόσο χρονικό διάστημα μείνατε μαζί του και πώς ήταν η κατάστασή του;


«Συναντηθήκαμε περίπου 45 λεπτά την Πέμπτη. Για να είμαι ειλικρινής, όταν άκουσα αυτές τις φήμες φοβήθηκα και πήγα στο νησί πανικόβλητος. «Πώς είναι η υγεία σας;» ήταν η πρώτη ερώτηση που του έκανα. «Είμαι καλά» μου απάντησε. «Στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα υπάρχουν φήμες ότι πεθάνατε» τον πληροφόρησα. Και μου είπε: «Δεν έχω καμία ενόχληση στην καρδιά μου. Μόνο στο αναπνευστικό μου σύστημα έχω κάποιο πρόβλημα από παλιά». Τον είδα σε καλύτερη κατάσταση από την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε. Τότε δεν μπορούσε να με κοιτάξει. Ενώ τώρα εκείνος συνέχεια με κοίταγε μέσα στα μάτια και εγώ προσπαθούσα να αποφύγω το βλέμμα του».


­ Πήγατε μόνος στη συνάντηση;


«Ναι, πήγα μόνος. Είχαν έρθει μαζί μου και άλλοι φίλοι, όμως εκείνοι έμειναν στα Μουδανιά».


­ Είχατε την ευκαιρία να τα πείτε μόνοι σας;


«Οχι, και πάλι δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα. Σε δύο μέτρα απόσταση βρισκόταν ο διευθυντής ασφαλείας της περιοχής και άκουγε τι λέγαμε. Φυσικά βρισκόμασταν σε ένα μικρό δωμάτιο».


­ Αυτό ήταν το κελί του ή κάποιο άλλο δωμάτιο;


«Κρατείται σε δύο ενωμένα δωμάτια που βγάζουν σε ένα διαδρομάκι. Εμείς καθήσαμε στο πρώτο δωμάτιο. Ακριβώς δίπλα ήταν η κρεβατοκάμαρα του Οτσαλάν».


­ Τι σας είπε;


«Μου εξηγούσε και πάλι το γεγονός της παράδοσής του στην Τουρκία. «Με σταύρωσαν. Το πρώτο καρφί μού το κάρφωσαν στη Ρωσία, το δεύτερο στην Ιταλία, το τρίτο στην Ελλάδα και το τέταρτο στο Ναϊρόμπι. Εκεί με σταύρωσαν και με πέταξαν στην αγκαλιά της Τουρκίας» μου έλεγε».


­ Αναφέρθηκε καθόλου στην ελληνική κυβέρνηση; Οπως ξέρετε, με την υπόθεση αυτή παραιτήθηκαν μέλη της κυβέρνησης, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.


«Δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Πάγκαλο. Τώρα δεν έχω μπροστά μου τις σημειώσεις μου, απ’ όσο θυμάμαι όμως έριξε ευθύνες στον… πώς τον έλεγαν; Μπάμπη; Νομίζω πως είναι ψευδώνυμο του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών. Μου είπε και για κάποιον πράκτορα Σάββα. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του Σημίτη αλλά μου είπε: «Ο αρχηγός των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με έστειλε από την Αθήνα στο Ναϊρόμπι με σκοπό να με παραδώσει»».


­ Τι άλλο σας είπε για το τι έγινε στην Κένυα;


«Ο Οτσαλάν μιλούσε πολύ για όσα έγιναν στο Ναϊρόμπι. «Ο έλληνας πρέσβης δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει» μου έλεγε. «Εγώ του έδωσα μια αίτηση για πολιτικό άσυλο. Σκέφτηκα ότι λογικά οι Ελληνες θα έπρεπε πρώτα να αποφασίσουν για την αίτησή μου και μετά να σκεφτούν τι θα με κάνουν. Χωρίς όμως να γίνει τίποτε από αυτά, με παρέδωσαν στους Κενυάτες»».


­ Εχει επαφή με τον έξω κόσμο; Μπορεί να βλέπει τηλεόραση ή να διαβάζει εφημερίδες; Κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ακούει ραδιόφωνο.


«Οχι, δεν έχει καμία επαφή. Δεν ξέρει τίποτε για το τι συμβαίνει. Οσα ξέρει είναι από την περίληψη τη δική μου».


­ Σας είπε αν φοβάται για τη ζωή του;


«Οχι».


­ Εσείς φοβάστε για τη ζωή του;


«Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν καλύτερο να μη μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα. Διότι θα προκαλούσα πανικό. Ο ίδιος βλέπει ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση».


­ Σας είπε μήπως αν κατά την απαγωγή τού έδωσαν ψυχοφάρμακα;


«Οχι. Ωστόσο με αυτή τη δεύτερη συνάντησή μας ενισχύθηκαν οι δικές μου υποψίες ότι βρίσκεται υπό την επήρεια φαρμάκων. Διότι ψυχολογικά ήταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση. Οταν τον είχα πρωτοδεί, ήταν πολύ σταθερός και ήρεμος. Ενώ τώρα είχε πολύ άγχος, η ένταση της φωνής του ανεβοκατέβαινε συνεχώς. Ηταν αγχωμένος, αλλά τουλάχιστον πιο φυσιολογικός. «Βρίσκομαι σε ψυχολογική πίεση» μου είπε, χωρίς να μου δώσει άλλες διευκρινίσεις».


­ Τις πρώτες ημέρες της σύλληψής του η εφημερίδα «Χουριέτ» είχε γράψει ότι ο Οτσαλάν είχε παραδεχθεί: «Τώρα βλέπω ότι κυνηγούσαμε άδεια όνειρα, ότι προχωρούσαμε σε ένα αδιέξοδο». Εσείς από την συζήτηση μαζί του καταλάβατε πράγματι ότι έχει μετανιώσει για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια;


«Οχι, όχι. Μου διευκρίνισε ότι εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούσε να περάσει από τον πόλεμο στην ειρήνη. «Τώρα πια η υπόθεσή μας πρέπει να τελειώσει με ειρηνικά μέσα. Εχω δώσει εντολή στους άνδρες μου να αμύνονται και να μην καταστρώνουν τακτικές επιθέσεις» μου είπε. Κι εγώ αισθανόμουν ότι μιλούσα με έναν άνθρωπο δημοκράτη και ειρηνοποιό».


­ Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να γίνει δίκαιη δίκη. Τα όσα έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα σας πείθουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό;


«Είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μία προϋπόθεση για δίκαιη δίκη».


­ Εσείς πιστεύετε ότι ο Απο θα εκτελεστεί; Πιστεύετε ότι υπάρχουν κύκλοι εξουσίας στην Τουρκία που προτιμούν έναν Απο νεκρό παρά έναν Απο όμηρο;


«Και τα δύο μπορούν να γίνουν… Και τα δύο ενδεχόμενα τους συμφέρουν».


­ Κύριε Οκτσούογλου, ίσως αυτή τη στιγμή κάποιοι να παρακολουθούν την τηλεφωνική συνομιλία μας. Εχετε κάποιο μήνυμα να τους στείλετε;


«Ας μας ακούν. Θέλω να τους πω ότι το βέλος έχει φύγει από το τόξο, ότι το Κουρδικό περιμένει τη λύση του. Είναι μια υπόθεση της ανθρωπότητας. Και κάτι άλλο: ότι όλοι χρωστάνε πάρα πολλά στους Κούρδους. Ας τα ξεπληρώσουν».


Με σταύρωσαν! Δήλωση του κούρδου ηγέτη





«
Με σταύρωσαν. Τέσσερα καρφιά με τρύπησαν. Ενα καρφί στη Ρωσία, το δεύτερο στην Ιταλία, το τρίτο στην Ελλάδα και το τελευταίο στην Κένυα». Λόγια του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσα από τη φυλακή. Τα μεταφέρει, μιλώντας αποκλειστικά προς «Το Βήμα», ο δικηγόρος Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου, ο συνήγορος υπεράσπισης του ηγέτη του ΡΚΚ. Ο κ. Οκτσούογλου είδε για δεύτερη φορά μέσα σε 25 ημέρες τον πελάτη του το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Μίλησαν επί 45 λεπτά αλλά δεν έμειναν μόνοι τους ούτε στιγμή. Κουκουλοφόροι ανθρωποφύλακες βρίσκονταν παντού και ένας ασφαλίτης άκουγε τα πάντα.