Δύο έμβρυα που βρέθηκαν θαμμένα μαζί με τον Τουταγχαμών θεωρείται πιθανό να ήταν οι δίδυμες κόρες του. Ο καθηγητής Ρόμπερτ Κόνολι, ιατρός ανατόμος που συνεργάζεται με τις αιγυπτιακές Αρχές για την εξέταση του τάφου του αιγυπτίου φαραώ, λέει ότι οι προκαταρκτικές εξετάσεις στα μουμιοποιημένα λείψανα των δύο μωρών που γεννήθηκαν νεκρά υποδεικνύουν πως ο Τουταγχαμών μπορεί να ήταν πατέρας και των δύο. Ο κ. Κόνολι παρουσίασε χθες τα ευρήματά του στο συνέδριο για τη Φαρμακευτική και Ιατρική στην Αρχαία Αίγυπτο, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο καθηγητής, που άρχισε να μελετά τα λείψανα του Τουταγχαμών τη δεκαετία του 1960, είπε: «Τα δύο έμβρυα στον τάφο του Τουταγχαμών θα μπορούσαν να είναι δίδυμα παρά το πολύ διαφορετικό μέγεθός τους και να προέκυψαν από μία εγκυμοσύνη της νεαρής συζύγου (Ανκχεσεναμούν). Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να ήταν παιδιά του Τουταγχαμών» .

«Μελέτησα ένα από τα δύο έμβρυα-μούμιες, το μεγαλύτερο, το 1979, διαπίστωσα τα στοιχεία της ομάδας αίματός του και τα συνέκρινα με τις αναλύσεις αίματος που είχα κάνει το 1969 στον ίδιο τον Τουταγχαμών. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι το μεγαλύτερο έμβρυο θα μπορούσε να είναι κόρη του Τουταγχαμών.Τώρα όμως πιστεύουμε ότι είναι δίδυμα και ότι ήταν και τα δύο παιδιά του».

Τα μουμιοποιημένα έμβρυα βρίσκονται φυλαγμένα στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή του Καΐρου από την εποχή που ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ τα ανακάλυψε μέσα στον τάφο του έφηβου φαραώ, το 1922. Οι αιγυπτιολόγοι έχουν διαφωνήσει πολλές φορές σχετικά με την πατρότητα των εμβρύων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τοποθετήθηκαν μέσα στον τάφο ώστε να δώσουν στους φαραώ τη συμβολική δυνατότητα να ζήσουν ως νεογέννητα στην επόμενη ζωή. Το μικρότερο έμβρυο υπολογίζεται πέντε μηνών και το μεγαλύτερο μεταξύ επτά και εννέα μηνών. Και τα δύο θα υποβληθούν σε εξετάσεις DΝΑ προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανές ασθένειες καθώς και ο βαθμός συγγένειάς τους με τον Τουταγχαμών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.

© Τhe Τimes, 2008