ΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝ σήμα τους προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την ατομική ενέργεια από τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν ότι υπάρχει «εξαιρετικά περιορισμένη» πιθανότητα να κυκλοφορεί στην Ελλάδα όπως και σε μερικές ακόμη χώρες, όπου γίνονται δεκτά προϊόντα της τουρκικής χαλυβουργίας, μολυσμένος με ραδιενέργεια τουρκικός σίδηρος μπετόν!


Στην Ελλάδα εισάγονται και χρησιμοποιούνται στις κατασκευές ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για το έτος 1998, περίπου 200.000 τόνοι τουρκικού σιδήρου μπετόν. Οι εισαγωγές αυτές τουρκικού χάλυβα γίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και με αμφιλεγόμενες διαδικασίες σε ό,τι αφορά την ποιοτική πιστοποίηση, γεγονός που, όπως προκύπτει από σχετική απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ σε πρόσφατη ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή κ. Κ. Αλαβάνου, ήδη απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


* Περιορισμένες πιθανότητες


Σύμφωνα με «συμβουλευτικό ενημερωτικό σημείωμα» της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 1999, στην Τουρκία και συγκεκριμένα σε περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, στις αρχές του έτους σημειώθηκε ατύχημα και απώλεια ραδιενεργού υλικού που ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή τελικών χαλυβουργικών προϊόντων μέσω του παλαιοσιδήρου, που αποτελεί την πρώτη ύλη.


Η τουρκική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αν και υποτίθεται ότι διενεργούνται σχετικοί έλεγχοι για τη ραδιενέργεια από την ίδια την υπό κατάρρευση σήμερα λόγω τεραστίων οφειλών τουρκική χαλυβουργία, θεώρησε αναγκαίο, όπως επισημαίνεται στο σημείωμα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας και τριών ακόμη χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες γίνεται δεκτός τουρκικός χάλυβας καθώς και χωρών γειτονικών προς την Τουρκία, για τον σχετικό κίνδυνο. «Η πιθανότητα το ραδιενεργό υλικό να έχει λιώσει και μαζί με παλαιοσίδηρο να έχει ενσωματωθεί σε μεταποιημένα προϊόντα σιδήρου-χάλυβα, τα οποία στη συνέχεια εξήχθησαν, είναι εξαιρετικά περιορισμένη αλλά δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να αποκλεισθεί», σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή.


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Ι. Καμαρινόπουλος, απαντώντας την περασμένη Παρασκευή σε σχετικό ερώτημα του «Βήματος», άφησε να εννοηθεί ότι ακολούθησαν έλεγχοι οι οποίοι, όμως, αφορούσαν αποκλειστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκε τουρκική πρώτη ύλη στην παραγωγή σιδήρου μπετόν από ελληνικές χαλυβουργίες και όχι το ενδεχόμενο ραδιενεργού μόλυνσης των τελικών χαλυβουργικών προϊόντων που εισήχθησαν εν τω μεταξύ από την Τουρκία. Επίσης η Επιτροπή επέστησε γενικώς την προσοχή των ελληνικών εταιρειών χάλυβα.


* Οι εισαγωγές τουρκικού χάλυβα


Εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας, η οποία έχει εξελιχθεί σε εισαγωγέα-έμπορο πολλών χιλιάδων τόνων τουρκικού σιδήρου μπετόν, ανέφερε ότι οι εισαγόμενες από την Τουρκία ποσότητες συνοδεύονται από πιστοποιήσεις ελέγχου της πρώτης ύλης για ραδιενέργεια. Αντίθετες είναι όμως οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις άλλων ­ ανταγωνιστικών ­ ελληνικών εταιρειών χάλυβα, που κάνουν λόγο για «μία πλήρως αποδιοργανωμένη και ευρισκόμενη σε άθλια οικονομική κατάσταση» τουρκική χαλυβουργία.