Ποιες είναι οι κατηγορίες των αναπηρικών συντάξεων και ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησής τους


Από το ΙΚΑ χορηγούνται οι εξής κατηγορίες αναπηρικών συντάξεων:


* Σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο.


* Σύνταξη αναπηρίας από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια.


* Σύνταξη αναπηρίας από ατύχημα εκτός εργασίας.


Προϋποθέσεις χορήγησης


* Να μην παίρνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο ή από ΝΠΔΔ ή από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).


* Να κριθούν από τις υγειονομικές επιτροπές του ιδρύματος με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (50% και άνω).


* Να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ τα εξής ημερομίσθια:


για σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο


­ 4.500 ημέρες εργασίας (ΗΕ) ή 10.000 ΗΕ, ή


­ 300 ΗΕ εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας. Οι ημέρες αυτές αυξάνονται προοδευτικά σε 4.200 με προσθήκη ανά 120 ΗΕ για κάθε έτος ως τη συμπλήρωση του 21ου έτους (ακολουθεί σχετικός πίνακας). Από τις ημέρες αυτές, οι 300 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία πέντε έτη από εκείνο που έγινε ανάπηρος ο ασφαλισμένος, ή


* 1.500 ΗΕ, από τις οποίες 600 τουλάχιστον τα τελευταία πέντε έτη από εκείνο που έγινε ανάπηρος ο ασφαλισμένος.


για σύνταξη αναπηρίας από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια


­ Αρκεί και μία ημέρα εργασίας του ασφαλισμένου στην ασφάλιση του ΙΚΑ.


για σύνταξη αναπηρίας από ατύχημα εκτός εργασίας


­ Το μισό (½) των ημερών εργασίας που απαιτούνται για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο.


Ποσό σύνταξης αναπηρίας


* Ο ασφαλισμένος που κρίνεται βαριά ανάπηρος (ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω) δικαιούται πλήρες ποσό σύνταξης.


* Ο ασφαλισμένος που κρίνεται ανάπηρος (ποσοστό αναπηρίας 67%-79,9%) δικαιούται 75% του πλήρους ποσού σύνταξης εκτός αν έχει πραγματοποιήσει 6.000 ημέρες εργασίας ή η αναπηρία του οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ψυχιατρικές παθήσεις, οπότε δικαιούται το πλήρες ποσό της σύνταξης.


* Ο ασφαλισμένος που κρίνεται μερικά ανάπηρος (ποσοστό αναπηρίας 50%-66,9%) δικαιούται το 50% του πλήρους ποσού της σύνταξης, εκτός αν η αναπηρία του οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ψυχιατρικές παθήσεις, οπότε δικαιούται το 75% του πλήρους ποσού.


Μονιμοποίηση των συντάξεων αναπηρίας


Οι συνταξιούχοι αναπηρίας δεν χρειάζεται να περάσουν ξανά από υγειονομική επιτροπή στις παρακάτω περιπτώσεις:


* Εχουν συμπληρώσει οι άνδρες το 60ό έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 55ο έτος, έχουν συνεχή συνταξιοδότηση για πέντε χρόνια και έχουν εξεταστεί από τις υγειονομικές επιτροπές (ΥΕ) τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.


* Εχουν συμπληρώσει οι άνδρες το 55ο έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 50ό έτος, έχουν συνεχή συνταξιοδότηση για επτά χρόνια και έχουν εξεταστεί από τις ΥΕ τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.


* Ανεξάρτητα από όριο ηλικίας εφόσον έχουν συνεχή συνταξιοδότηση για 12 χρόνια.


* Ανεξάρτητα από όριο ηλικίας αν συνταξιοδοτούνται για 20 χρόνια διαρκώς ή διακεκομμένα.


Δικαιολογητικά


* Εντυπη αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου για την ατομική και οικογενειακή του κατάσταση (χορηγείται από το ΙΚΑ).


* Ασφαλιστικά βιβλιάρια του ασφαλισμένου.


* Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του ασφαλισμένου.


* Εντυπη υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για διακοπή ή συνέχιση της εργασίας (χορηγείται από το ΙΚΑ).


* Ληξιαρχική πράξη γάμου εφόσον η σύζυγος δεν εργάζεται και δεν συνταξιοδοτείται.


* Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας των παιδιών κάτω των 18 ετών ή ληξιαρχικές πράξεις γέννησής τους. Για παιδιά ως 24 ετών που σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού σπουδών.


* Σε περίπτωση χορήγησης σύνταξης σε επαγγελματίες οδηγούς αυτοκινήτων απαιτείται η κατάθεση του επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης.


ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ΕΑΑ)


Το ποσό της καταβαλλόμενης βασικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου προσαυξάνεται κατά 50% εφόσον ο συνταξιούχος βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου (σχετικώς γνωματεύουν οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ). Την ανωτέρω προσαύξηση δικαιούνται και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος εφόσον είναι τυφλοί.


ΠΡΟΣΟΧΗ:


* Για τη χορήγηση του ΕΑΑ απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης από τον συνταξιούχο (έντυπο χορηγείται από το ΙΚΑ).


* Στους συνταξιούχους που παίρνουν δύο συντάξεις από το ΙΚΑ, το ΕΑΑ χορηγείται μόνο στη σύνταξη εκείνη που το ποσό της είναι συμφορότερο για τον συνταξιούχο.


ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ


Δικαιούχοι – Προϋποθέσεις:


* Οι συνταξιούχοι και τα μέλη της οικογενείας τους εφόσον πάσχουν από παραπληγία-τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67%.


* Οι ασφαλισμένοι εφόσον πάσχουν από παραπληγία-τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και έχουν πραγματοποιήσει 350 ΗΕ τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα αμέσως προηγούμενα της υποβολής της αίτησης, από τις οποίες οι 50 να έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15ήμερο ή 1.000 ΗΕ οποτεδήποτε.


* Τα μέλη της οικογενείας του ασφαλισμένου εφόσον πάσχουν από παραπληγία-τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις παραπάνω χρονικές προϋποθέσεις.


ΠΡΟΣΟΧΗ:


* Το επίδομα παρα-τετραπληγίας δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από διπληγία ή τριπληγία ή παραπάρεση ή τετραπάρεση.


* Η καταβολή του παρα-τετραπληγικού επιδόματος αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος νοσηλεύεται σε ίδρυμα ασυλιακής μορφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών (αντιθέτως δεν αναστέλλεται όταν ο δικαιούχος εργάζεται).