Η «ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ» του Ευγένιου Τριβιζά και η «Κόκα-Κόλα» βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη για δεύτερη φορά… ενώπιος ενωπίω. Η γνωστή πολυεθνική εταιρεία διεκδίκησε και πάλι τη χρήση του ομώνυμου τίτλου της γνωστής παιδικής τηλεοπτικής εκπομπής αλλά και σειράς παραμυθιών «Φρουτοπία» ως εμπορικού σήματος μη οινοπνευματωδών ποτών.


Πριν από έναν χρόνο περίπου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1997, η Διοικητική Επιτροπή Σημάτων του υπουργείου Εμπορίου προεδρεύοντος του κ. Παναγιώτη Σπανού, παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αποφάσισε: «Η λέξη «Φρουτοπία» είναι πρωτότυπη δημιουργία του Ευγένιου Τριβιζά και έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη κυρίως στα νεαρά άτομα, τα οποία αποτελούν μεγάλη κατηγορία του καταναλωτικού κοινού. Επίσης η λέξη «Φρουτοπία» συνδέεται άμεσα με τον δημιουργό της και το πνευματικό του έργο και η κατάθεσή της από την «Κόκα-Κόλα» ως σήματος προς διάκριση προϊόντων της αντίκειται στην καλή πίστη και προσβάλλει προγενέστερα δικαιώματα της προσωπικότητας του Ευγένιου Τριβιζά και έγινε με σκοπό να σφετεριστεί ανεπίτρεπτα η εταιρεία τη φήμη του ανήκοντος εις τον συγγραφέα έργου».


Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν η κατάθεση του σήματος «Φρουτοπία» από την «Κόκα-Κόλα» απορρίφθηκε από τη Διοικητική Επιτροπή Σημάτων.


Την περασμένη Τετάρτη όμως η εταιρεία «Κόκα-Κόλα» άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης αυτής, η οποία εκδικάστηκε στο Πολυμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. «Οι λέξεις δεν αποτελούν δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας» υποστήριξε ο συνήγορος της «Κόκα-Κόλα» στην Ελλάδα, για να συμπληρώσει ότι «η λέξη «Φρουτοπία» δεν είναι άλλωστε πρωτότυπη, ώστε να μπορεί να προστατευθεί». Σε αυτό απάντησε η δικηγόρος υπεράσπισης… της «Φρουτοπίας» (Τριβιζάς και εκδόσεις Πατάκη): «Ο τίτλος ενός έργου μπορεί να είναι μία ή και περισσότερες λέξεις. Ο τίτλος προστατεύεται όπως όλα τα πνευματικά δικαιώματα».


Ο δημιουργός της ονειρεμένης Φρουτοπίας συγγραφέας κ. Ευγένιος Τριβιζάς ανέφερε σχετικά: «Από την «Κόκα-Κόλα» ζητώ να σεβαστεί τα πνευματικά δικαιώματα ενός συγγραφέα. Σε έρευνα που είχε κάνει παλαιότερα η εν λόγω εταιρεία ανακάλυψε άλλες δύο επιχειρήσεις με την επωνυμία «Φρουτοπία». Μία στην Καλιφόρνια και μία στην Ιαπωνία. Για να αποφύγει πιθανόν κυρώσεις από τους αμερικανικούς νόμους έσπευσε να αγοράσει την πρώτη. Σίγουρα λοιπόν δεν πρόκειται για μια κοινή λέξη. Χωρίς αυτό όμως να μου επιτρέπει τη δέσμευσή της. Αλλά έχω την απαίτηση η «Φρουτοπία» να προστατευτεί από την εμπορική εκμετάλλευση».


Το Πολυμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο αναμένεται να αποφασίσει για… την τύχη της Φρουτοπίας στις αρχές του νέου έτους. Ως τότε οι «κάτοικοί» της θα βρίσκονται σε αναμονή…


Κολοκυθάκι εναντίον Λεμονοστίφεν



ΑΝΑΣΤΑΤΩΜΕΝΟΙ είναι οι κάτοικοι της Φρουτοπίας από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία εκδικάστηκε η προσφυγή της πολυεθνικής εταιρείας Κόκα-Κόλα στο Πολυμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να αποφασισθεί αν το όνομα της πόλης τους είναι πρωτότυπο ή όχι. Με καθημερινές κινητοποιήσεις τους έξω από το μανάβικο του Μανώλη εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του τόπου τους με τον δικό τους τρόπο. Ενδεικτική είναι η συζήτηση που ακολουθεί.


Πίκος Απίκος: Τι γνώμη έχεις για την υπόθεση «Κόκα-Κόλα κατά Τριβιζά»;


Θάνος το Κολοκυθάκι: Ελπίζω ότι θα επαναληφθεί η ιστορία.


Π.Α.: Ποια ιστορία;


Θ.Κ.: Οπως ξέρετε, στον πρώτο κύκλο του έπους της Φρουτοπίας εγώ ο ίδιος, ένα ασήμαντο κολοκυθάκι, κατάφερα να δείρω έναν μανάβη. Επίσης τα φρούτα της Φρουτοπίας αντιμετώπισαν με επιτυχία δύο ακόμη πολυεθνικές εταιρείες, τη Λεμονοστίφεν και την Κομποστάλ.


Π.Α.: Τι σκοπούς είχαν η Λεμονοστίφεν και η Κομποστάλ;


Θ.Κ.: Να μας κάνουν φρουτοχυμούς και κομπόστες. Καταφέραμε όμως να τις κατατροπώσουμε, όπως είχαμε κατατροπώσει στο παρελθόν και τους μανάβηδες.


Π.Α.: Πώς είχατε κατατροπώσει τους μανάβηδες;


Θ.Κ.: Με τη βοήθεια του Φρουκτήνους.


Π.Α.: Τι είναι το Φρουκτήνος;


Θ.Κ.: Ενα μηχάνημα που αφαιρεί από τους μανάβηδες το μανα- και τους κάνει βίδες.


Π.Α.: Η Κόκα-Κόλα υποστήριξε ότι η λέξη «Φρουτοπία» δεν είναι πρωτότυπη και ότι προέρχεται από τη λέξη «Φρουτοποιός». Ποιος λες να της το είπε αυτό;


Θ.Κ.: Μάλλον ο Βλάσης το βλίτο.


Π.Α.: Τι σημασία έχει για σένα προσωπικά η έκβαση της δίκης;


Θ.Κ.: Ελπίζω να επιβεβαιωθεί για μία ακόμη φορά το φινάλε του τραγουδιού της Φρουτοπίας: «Είναι μία, μόνο μία η ονειρεμένη Φρουτοπία».