Δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η χθεσινή συνεδρίαση της οποίας διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Ως προς την απόφαση του υπουργείου να μην απαιτείται η αιτιολόγηση αποχής των μαθητών από την παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος, έπειτα από σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διαδοχικές γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αρκετοί ιεράρχες αμφισβήτησαν έντονα την αρμοδιότητα του Συνηγόρου να αποφαίνεται επί σχετικών θεμάτων. «Καμία Αρχή δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος» τόνιζαν χαρακτηριστικά, ενώ ορισμένοι άλλοι σημείωναν ότι τίθεται θέμα ευθύτατης ανατροπής του άρθρου 16 για τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Συνόδου, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, χαρακτήρισε μάλιστα τις κατά καιρούς γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου «εσφαλμένες και εκτός των ορίων της αρμοδιότητάς του,που άπτονται άλλων ζητημάτων και θεμάτων που ταλαιπωρούν τον απλό πολίτη ή καταναλωτή». Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου θα κοινοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την υποσημείωση ότι η Ιεραρχία συνεχίζει να αναγνωρίζει την ισχύ μόνο της προγενέστερης εγκυκλίου, η οποία είχε εκδοθεί επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου , σύμφωνα με την οποία απαιτούνταν παράθεση των λόγων για τους οποίους ζητούσε κάποιος μαθητής απαλλαγή από την παρακολούθηση του μαθήματος. Παράλληλα, οι ιεράρχες ζητούν την έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα τονίζεται η υποχρεωτικότητα του μαθήματος. «Δεν μας ικανοποιούν οι ως τώρα διευκρινίσεις του υπουργείου, που αφήνουν μετέωρο και ουσιαστικά ορίζουν το μάθημα ως προαιρετικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανθιμος.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωνε χθες τους τρόπους απασχόλησης όσων μαθητών δεν θα παρακολουθούν τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Ουσιαστικά καθιερώνει σύστημα ενισχυτικής διδασκαλίας άλλων διδακτικών αντικειμένων, όπως για παράδειγμα η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς μαθητές, ενώ για τους ημεδαπούς προβλέπει τη διαμόρφωση ειδικού προγράμματος ανάλογα με τις μαθησιακές ανάγκες τους, έπειτα από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων κάθε σχολείου. Η Σύνοδος ασχολήθηκε και με την υπόθεση των καταγγελιών του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου για εκβιασμό από πρόσωπα φιλικά διακείμενα προς τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο την περίοδο της εκλογής Αρχιεπισκόπου, τον περασμένο Ιανουάριο. Η Σύνοδος αποφάσισε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του κ. Ευσταθίου, ο οποίος σε σειρά επιστολών του ζητούσε τη δημόσια «συγγνώμη» του Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Ταυτόχρονα η Σύνοδος ανακοίνωσε το αίτημα εννέα μητροπολιτών να υπάρξει τοποθέτηση βοηθού επισκόπου στις μητροπόλεις τους. Ανάμεσα στους αιτούντες είναι και ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων, για την περίπτωση του οποίου θα αποσταλεί έγγραφο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφορικά με τη δυνατότητα εκλογής βοηθού επισκόπου. Το Πατριαρχείο πάντως στο πρόσφατο παρελθόν έχει κρατήσει αρνητική στάση σε ανάλογα αιτήματα μητροπολιτών των Νέων Χωρών, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει διαφοροποίηση αυτή τη φορά.