Ο Κώστας Νικολόπουλος, πρώην εκδότης της εφημερίδας «Εθνος» και πρόεδρος των Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου, πέθανε την Πέμπτη ξαφνικά, στη διάρκεια δεξίωσης που δινόταν στα Χανιά προς τιμήν όσων είχαν λάβει μέρος στο Ράλι Αντίκα. Ο Κ. Νικολόπουλος υπέστη οξύ έμφραγμα στις 6.30 το απόγευμα και μεταφέρθηκε με περιπολικό στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο εκλιπών γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1922, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε συνιδιοκτήτης της ιστορικής εφημερίδας «Εθνος» (1913-1970), υποστηρικτής της Ενωσης Κέντρου και του Ανένδοτου και φίλος του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου. Ολοκλήρωσε αναγκαστικά την πορεία του στον χώρο του Τύπου όταν φυλακίστηκε το 1970 από τη δικτατορία αφού το «Εθνος» καταδικάστηκε και ανεστάλη η έκδοσή του από το καθεστώς των συνταγματαρχών. Οι συνθήκες κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού ήταν και η αιτία των πρώτων σοβαρών προβλημάτων υγείας για τον Κ. Νικολόπουλο.


Εκτός από τον Τύπο, δύο ήταν οι μεγάλες αγάπες του: το Κολλέγιο Αθηνών και το αυτοκίνητο. Οι τελευταίες στιγμές του άλλωστε τον βρήκαν λίγο μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου Ράλι Παλαιού Αυτοκινήτου της ΦΙΛΠΑ, της οποίας ήταν πρόεδρος, καθώς και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου Αντίκα (ΦΙΒΑ), της οποίας ήταν αντιπρόεδρος. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Με μολύβια, μπογιές και λέξεις εκφράζουν τα παιδιά τις ιδέες, τα όνειρα και τα σχέδιά τους για την Ενωμένη Ευρώπη. Οι επισκέπτες της υπαίθριας έκθεσης με τίτλο «Τα παιδιά σχεδιάζουν την Ευρώπη», που φιλοξενείται στο 27ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως (18/9-4/10), θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ζωγραφικά έργα αλλά και τα ποιήματα των παιδιών και να μάθουν τον προβληματισμό και τα οράματά τους σχετικά με το πώς φαντάζονται το μέλλον τους μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Παιδιά ηλικίας 9-16 ετών από όλη την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης για τέταρτη συνεχή χρονιά. Τρεις χιλιάδες παιδιά θύματα τροχαίων Ενας στους τέσσερις μαθητές της Α’ Δημοτικού δεν γνωρίζει τη σημασία του «κόκκινου»


Περισσότερα από 3.000 παιδιά και νεαρά άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία, το διάστημα 1990-1995, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τη διετία 1995-1997, σκοτώθηκαν 614 άτομα ηλικίας ως 20 ετών. Κύρια αίτια του προβλήματος, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα με θέμα «Το παιδικό τροχαίο ατύχημα και η πρόληψή του», που διοργάνωσε το σωματείο «Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής» του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», είναι η άγνοια των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής, για την οποία ευθύνονται πρωτίστως οι γονείς και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων, που δεν φροντίζει να τα ενημερώνει. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο μεταφέρονται στα νοσοκομεία περίπου 600 παιδιά που έχουν τραυματισθεί σε τροχαία, με το 70% από αυτά να παραμένουν για νοσηλεία. Από αυτά τα παιδιά, το 3% πεθαίνει, το 10%-15% υφίσταται μόνιμες βλάβες και το 3% νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε 400 παιδιά από διάφορα σχολεία της Αθήνας, ένα στα τέσσερα παιδιά της Α’ Δημοτικού δεν γνωρίζει τη σημασία του «κόκκινου» και του «πράσινου» για τους πεζούς, ενώ έξι στα δέκα παιδιά της ίδιας ηλικίας και τρία στα δέκα της Γ’ Δημοτικού δεν ελέγχουν τον δρόμο όταν τον διασχίζουν. Οπως τόνισαν οι ομιλητές, έξι στα δέκα παιδιά πέφτουν θύματα τροχαίου ακριβώς τη στιγμή που προσπαθούν να διασχίσουν ένα δρόμο, τον οποίο δεν έχουν ελέγξει, ενώ τρία στα δέκα παιδιά σκοτώνονται σε διασταυρώσεις. Ο κ. Αναστάσιος και το «πραξικόπημα» Τι απαντά ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων στον Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα


Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, με αφορμή δηλώσεις του μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος, μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «εκκλησιαστικό πραξικόπημα» τη συγκρότηση της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της γειτονικής χώρας, επισημαίνει την ανάγκη της «μη ανάμειξης» σε θέματα, τα οποία αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία μιας άλλης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Η συγκρότηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας με πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο και μέλη τον μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη, τον μητροπολίτη Βερατίου κ. Ιγνάτιο και τον βοηθό επίσκοπο κ. Κοσμά ήταν αποτέλεσμα εντόνων και πολυετών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην αλβανική κυβέρνηση, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Αλβανίας.


«Είναι παράξενο», τόνισε ο κ. Αναστάσιος, ότι ο Σεβασμιότατος συνεχίζει ­ ως κηδεμόνας και κριτής ­ να αποφαίνεται δημοσίως για ευαίσθητα και πολύπτυχα θέματα άλλης Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, τα οποία επιφανειακώς γνωρίζει». Επιπλέον, ο κ. Αναστάσιος καλεί τον κ. Ανδρέα «αντί να σπεύδει σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς, βαρείς υπαινιγμούς και ανυπόστατες καταγγγελίες βασιζόμενος σε ανεύθυνες πληροφορίες και φαντασιώσεις, θα ήταν σοβαρότερο να ζητήσει να ενημερωθεί αρμοδίως για ένα λεπτότατο εκκλησιαστικό ­ και όχι μόνο ­ θέμα από την ορθόδοξη πνευματική ηγεσία, την οποία σε κάθε θεία λειτουργία καθηκόντως μνημονεύει». ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΡΝ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη ανακοινώνει ότι ο κ. Γιάννης Παντελή Χορν, ήδη επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, κληροδοτεί εις το Ιδρυμα, με τη διαθήκη του, ποσόν 450.000.000 δραχμών. Τους ετήσιους τόκους του ποσού αυτού θα διαχειρίζεται το Ιδρυμα Μελετών από τούδε, σύμφωνα με τη ρητή επιθυμία του κ. Γιάννη Χορν.


Το κληροδότημα αυτό θα παραμένει πάντοτε σε λογαριασμό του Ιδρύματος, οι δε τόκοι του παραπάνω κεφαλαίου θα διατίθενται για συνδρομή προς διακεκριμένες προσωπικότητες του θεάτρου, της τέχνης και των επιστημών, για στήριξη ιστορικών εκδόσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και για συμβολή στη δημιουργία, ανύπαρκτου σήμερα στην Ελλάδα, βιντεογραφικού αρχείου για το θέατρο.


Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος ευχαρίστως απεδέχθη το κληροδότημα και ομόφωνα απεφάσισε να αναφέρεται ανελλιπώς η προέλευση των προαναφερόμενων ενισχύσεων από το κεφάλαιο της δωρεάς «Δημήτρη και Γιάννη Χορν». Ηδη ο κ. Γιάννης Χορν, πέραν του κεφαλαίου αυτού, προσέφερε το ποσόν των 50.000.000 δραχμών εις τη νέα τραγωδό κυρία Λυδία Κονιόρδου τιμώντας έτσι την ως τούδε λαμπρή σταδιοδρομία της. Οι «κυρίες με τα κόκκινα» πάνε παραλία





Ο θρύλος της είναι τόσο μεγάλος που επαρκεί για να γεμίσει το βιβλίο της ιστορίας του αυτοκινήτου. Ακόμη και ο πλέον αδιάφορος για τα επιτεύγματα της αυτοκίνησης θα εντυπωσιασθεί από μια Φεράρι, όταν αυτή «παρελάσει» μπροστά του. Από χθες, Σάββατο, 60 απαστράπτουσες «κυρίες» βρίσκονται στη χώρα μας, στα πλαίσια περιοδείας με την επονομασία «Φεράρι -Φθινόπωρο Αθήνα ’98» Τα κόκκινα αυτοκίνητα πραγματοποίησαν χθες αγώνες δεξιοτεχνίας στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων, όπου απονεμήθηκαν και βραβεία στους νικητές των δύο κατηγοριών: στην πρώτη, των Φεράρι V8 (οχτακύλινδρες) και στη δεύτερη, των Φεράρι V12 (12κύλινδρες). Σήμερα το βράδυ, αναμένεται να προκαλέσουν κυκλοφοριακή… συμφόρηση με την κάθοδό τους στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος.