Θερινές εκδηλώσεις για διαφορετικά γούστα Τι θα δείτε, πού και με ποιους, τους τρεις προσεχείς μήνες στα φεστιβάλ της χώρας



Με τις θεατρικές παραστάσεις να κυριαρχούν και αυτό το καλοκαίρι στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των κατά τόπους φεστιβάλ, οι τρεις προσεχείς μήνες διαθέτουν λίγο από όλα. Κλασική μουσική και χορό, ρεσιτάλ αλλά και συναυλίες ελληνικού τραγουδιού. Ακόμη και εκθέσεις. Η ποικιλία και όχι η πρωτοτυπία χαρακτηρίζει τα όσα μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε εντός και εκτός Αθηνών, ενώ η συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής είναι περιορισμένη. Ποσοτικά οι εκδηλώσεις φαίνονται πολλές, επί της ουσίας όμως δεν είναι, καθώς οι περισσότερες από αυτές περιοδεύουν από φεστιβάλ σε φεστιβάλ και απλώς επαναλαμβάνονται.


Η συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς, τον Σεπτέμβριο, στο Ολυμπιακό Στάδιο, 31 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, σίγουρα κατέχει μια από τις σημαντικότερες θέσεις στα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα.


Με κυρίαρχη την αττική κωμωδία και απόντα τον Αισχύλο, η Επίδαυρος έχει να παρουσιάσει πέντε κωμωδίες του Αριστοφάνη (η πρώτη ήδη παίχτηκε την περασμένη εβδομάδα), δύο τραγωδίες του Σοφοκλή σε τρεις παραστάσεις (αφού θα ανεβεί η «Ηλέκτρα» από δύο θιάσους) και μία του Ευριπίδη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ανέβασμα του «Οιδίποδος επί Κολωνώ» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ να ερμηνεύει τον σοφόκλειο ήρωα, εννέα χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση του Αλέξη Μινωτή. Εξίσου ξεχωριστά αναμένονται το διπλό ανέβασμα της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Διπλό Ερωτα, με την Αμαλία Μουτούση στον επώνυμο ρόλο και εκείνο του Δημήτρη Μαυρίκιου με το Εθνικό Θέατρο και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, δεύτερη «Ηλέκτρα» του καλοκαιριού. Οι παρουσίες του Θανάση Βέγγου (η παράσταση του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη παίχτηκε ήδη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά οι «Αχαρνής» θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα), του Σωτήρη Μουστάκα (με την «Ειρήνη» και τον ΘΟΚ) αλλά και των Γιάννη Μπέζου και Πέτρου Φιλιππίδη έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Τέλος οι προτάσεις του Αμφι-Θεάτρου του Σπύρου Ευαγγελάτου με τη Λήδα Τασοπούλου στον ρόλο της Πραξαγόρας στις «Εκκλησιάζουσες», του ΚΘΒΕ με τις «Νεφέλες» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά και του Θεάτρου Τέχνης με τον Γιώργο Κιμούλη στον ρόλο του Ορέστη, στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, έρχονται να ολοκληρώσουν το σκηνικό. Για όσους πάντως δεν προλάβουν να δουν τις παραστάσεις αρχαίου δράματος στον «φυσικό» τους χώρο, δηλαδή στην Επίδαυρο, μπορούν να τις παρακολουθήσουν στα φεστιβάλ της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.



Στη Μικρή Επίδαυρο και φέτος ο «Μουσικός Ιούλιος» προτείνει μελωδικά Σαββατοκύριακα. Η «Ιστορία του στρατιώτη» του Ιγκόρ Στραβίνσκι σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, δύο ρεσιτάλ του καναδού πιανίστα Αλέν Λεφέβρ και το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη είναι οι φετινές ξεχωριστές βραδιές.


Η παγκόσμια πρώτη της σύνθεσης του Zbiegniew Preisner «Ρέκβιεμ για ένα φίλο» που είναι αφιερωμένη στον Κριστόφ Κισλόφσκι με την παράλληλη παρουσία της Σοφίας Λόρεν, η οποία και θα προλογίσει την εκδήλωση, η Μαρκέλα Χατζιάνο που θα τραγουδήσει, ο Δημήτρης Σγούρος που θα παίξει με την Ορχήστρα Δωματίου του Ισραήλ και η παρουσίαση όπερας του Αστορ Πιατσόλα είναι από τα γεγονότα που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του Ηρωδείου.


Στον Λυκαβηττό ξεχωριστή θέση κατέχουν οι εμφανίσεις του Τίτο Πουέντε, του Στιβ Γουίνγουντ, του Αρτούρο Σαντοβάλ και του Ρίτσι Μπλάκμορ καθώς και των Μακ Κόι Τάινερ, Ντάνα Γκιλέσπι και Γκιβ Αγκς. Τον Σεπτέμβριο ενδιαφέρον θα έχει η συναυλία του Λούτσιο Ντάλα αλλά και του Διονύση Σαββόπουλου.


Τα φεστιβάλ στον Υμηττό και στον Βύρωνα, στην Πεντέλη και στο Χαλάνδρι, στη Νίκαια, στην Πετρούπολη και στο Αιγάλεω καθώς και στην Ελευσίνα ή στον Πειραιά, διαθέτουν, όπως κάθε χρόνο, ένα πρόγραμμα γεμάτο από τραγούδια και θεατρικές παραστάσεις. Ξεχωρίζουν οι συναυλίες με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Διονύση Σαββόπουλο, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Γιώργο Νταλάρα, τη Μαρινέλλα, τη Χαρούλα Αλεξίου αλλά και εκείνη του Γρηγόρη Μπιθικώτση για τα 50 χρόνια της προσφοράς του στο τραγούδι (τον Σεπτέμβριο στη Νίκαια). Από θεατρικής πλευράς παραστάσεις θα δώσουν οι περισσότεροι θίασοι που κατέβηκαν στην Επίδαυρο καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.


Από τα όσα θα συμβούν εκτός Αττικής ξεχωριστή θέση έχουν οι εκδηλώσεις στον Βόλο (με το καθιερωμένο φεστιβάλ κιθάρας), στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρειο Ελλάδα με τα φεστιβάλ του Δίου, της Κασσάνδρας αλλά και του Διδυμοτείχου, των Γρεβενών και του Ολύμπου, της Θάσου και της Σάνης, όπου θα εκθέσει τη δουλειά του ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός. Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον «Ζορμπά» του, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, η Μίλβα, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, καθώς και όλοι οι άλλοι τραγουδιστές που θα εμφανισθούν και στην Αττική, θα δώσουν το παρών τους στη Βόρειο Ελλάδα. Αντίστοιχο είναι και το πρόγραμμα των φεστιβάλ των νησιών και του νότου της χώρας, με την Πάτρα, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σάμο και την Αμοργό να προτείνουν θέατρο και τραγούδι, χορό και παραδοσιακά μουσικά προγράμματα.


Και φέτος τα ελληνικά φεστιβάλ διαθέτουν εκδηλώσεις για όλους. Η επιλογή είναι απλώς θέμα γούστου. Ακόμη και αν τα θεάματα δεν είναι πρωτότυπα, καλύπτουν ωστόσο μια ευρύτατη γκάμα και συνδυάζουν την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση, ενώ οι χώροι που τα φιλοξενούν παρέχουν πραγματικά συνθήκες για όμορφες ελληνικές βραδιές, με ή χωρίς φεγγάρι.