Στην τελική ευθεία για την απόφαση βρίσκεται η δίκη του επιχειρηματία Ιωσήφ Βαγιωνή στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Οσο περνούν οι ημέρες, η αίθουσα 206 του δευτέρου ορόφου γεμίζει ασφυκτικά από περιέγους, που καταφθάνουν για να ακούσουν από κοντά τις αγορεύσεις των συνηγόρων κατηγορίας αλλά και υπεράσπισης.


Την Τετάρτη 10 Ιουνίου, δέκατη ημέρα της δίκης, ολοκλήρωσαν τις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής. Μιλώντας εν ονόματι της οικογενείας Πίσχου ζήτησαν την καταδίκη του επιχειρηματία. Συγκεκριμένα ο κ. Αλ. Κατσαντώνης πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση έστω με ενδεχόμενο δόλο χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό· πρόταση που μεταφράζεται σε ισόβια κάθειρξη.


Στη συνέχεια της αγόρευσής του ο κ. Αλ. Κατσαντώνης έκανε λόγο για σκηνοθετημένη προσπάθεια του κατηγορουμένου να εμφανίσει τον θάνατο της Ελένης Πίσχου ως αυτοκτονία. «Κατά την άποψή μου ο Βαγιωνής δεν πήγε στο νοσοκομείο, όπως ισχυρίζεται, αλλά έμεινε στο γραφείο του για να εξαφανίσει το μαχαίρι με το οποίο την έπληξε. Και όταν έφτασε στον ανακριτή ανακάλυψε για πρώτη φορά το αλκοόλ. Πρόκειται για εξοργιστική ψευδολογία. Μάρτυρες δεν υπήρχαν. Και αυτό είναι το πλεονέκτημά του, που τον βοηθά να σκηνοθετεί κατά το δοκούν. Επιπλέον, ενώ στην έκθεση αυτοψίας δεν αναφέρεται τίποτα για το άδειο μπουκάλι με το τζιν, αυτό παρουσιάζεται στην ανάκριση από τον αδελφό τού Βαγιωνή, Παύλο, 18 ημέρες αργότερα. Ο κατηγορούμενος είναι επώνυμος και αφόρητα πλούσιος» επισήμανε στους ενόρκους ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, προκαλώντας την αντίδραση του κατηγορουμένου.


«Ολοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπως και ενώπιον του Θεού. Είναι γυμνοί όταν φτάνουν εδώ μπροστά σας. Και φορούν μόνο το ένδυμα του κατηγορουμένου» τόνισε ο κ. Χρ. Αργυρόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του επιχειρηματία, για να συμπληρώσει: «Ο Ιωσήφ Βαγιωνής πρέπει να κριθεί μόνο για την πράξη του και όχι για αυτό που είναι».


Το ειρωνικό μένος του κ. Σ. Κεχαγιόγλου, του δεύτερου συνηγόρου υπεράσπισης, στράφηκε προς τον κ. Αλ. Κατσαντώνη και τη γερμανική παροιμία που επικαλέστηκε κατά την αγόρευσή του: «Κανείς δεν κρεμάστηκε με λεφτά στην τσέπη». Κλείνοντας την αγόρευσή του ο κ. Σ. Κεχαγιόγλου ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο τρία ελαφρυντικά· αυτό του προτέρου εντίμου βίου, της ειλικρινούς μεταμελείας και της άψογης συμπεριφοράς του για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη του. Ωστόσο τον κήρυξε ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια.