Τον ρόλο προσώπων, ακόμη και κάποιων που δεν βρίσκονται στη φάση αυτή στο προσκήνιο, τα οποία διατηρούσαν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, όσο και σε τυχόν «φάμπρικα αποφυλακίσεων» με… αναπηρικό άλλοθι, διερευνά –σύμφωνα με πληροφορίες –η Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την Ελένη Τουλουπάκη.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν σημειώνουν ότι «η έρευνα θα αποδώσει ενδιαφέροντες καρπούς αν οι εισαγγελείς καταφέρουν να αγγίξουν μεσάζοντες, που η εμπειρία –σε άλλες, παρεμφερείς περιπτώσεις –έχει καταδείξει ότι αναλαμβάνουν να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά», με τις απαραίτητες συνεννοήσεις ανάμεσα στους ενδιαφερομένους και τους πάσης φύσεως υπευθύνους. Ακόμη και στην υπόθεση Φλώρου, άλλωστε, το πλαστό πιστοποιητικό του Ευαγγελισμού μοιάζει να έχει… ξεφυτρώσει, αφού δεν υπάρχει στο αρχείο του ΕΦΚΑ».
Οι εξελίξεις πάντως θα είναι ραγδαίες, καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να έχει ολοκληρώσει εντός των προσεχών 10 ημερών την προκαταρκτική εξέτασή της, καλώντας ασφαλώς για εξηγήσεις και τον βασικό «αντιήρωα» της ιστορίας αυτής, τον Αριστείδη Φλώρο.
Τα έγγραφα που συλλέγουν οι εισαγγελικές αρχές στην παρούσα φάση –πιστοποιητικά από νοσοκομεία φέρ’ ειπείν, ενώ έχει ήδη κατασχεθεί ο φάκελος Φλώρου από το ΚΕΠΑ –αυξάνουν εντυπωσιακά τον αριθμό των εμπλεκομένων που τίθενται στο μικροσκόπιο. Γιατροί, δικηγόροι, μέλη επιτροπών ανήκουν σε αυτούς που θα ελεγχθούν ώστε να διαπιστωθεί αν συνέβαλαν στην απελευθέρωση Φλώρου –και δευτερευόντως σε λειτουργία τυχόν βιομηχανίας έκδοσης πιστοποιητικών.
Στο πλαίσιο αυτό, έγκυρη πηγή σημειώνει ότι οι πιέσεις σε γιατρούς για την έκδοση των πιστοποιητικών αυτών είναι ενίοτε μεγάλες, τονίζοντας την ύπαρξη περιστατικού κατά το οποίο γιατρός που δεν ενέδωσε «τιμωρήθηκε» με εμπρησμό του αυτοκινήτου του, και μάλιστα –όπως λέει –η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά ήδη τη συσχέτισή του με ύπαρξη «φάμπρικας».
Τι άλλο όμως εκτός από τη δωροληψία θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την πλαστογράφηση ενός ιατρικού πιστοποιητικού; Ο γιατρός που έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα στην υπόθεση Φλώρου παραδέχθηκε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών (στις οποίες προσήλθε αυτοβούλως, με βεβαία την προοπτική του να κληθεί από αυτές και τις επόμενες ημέρες) ότι διέπραξε το αδίκημα, αρνήθηκε ωστόσο ότι έχει δωροδοκηθεί.
Ωθηση στην έρευνα εκτιμάται ότι θα δώσουν τα στοιχεία που βρίσκονται ήδη στα χέρια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από φυλακές όλης της χώρας, τα οποία μετρούν 353 αποφυλακίσεις κατά την εφαρμογή της επίμαχης διάταξης (περί αναπηρίας άνω του 67%) του νόμου Παρασκευόπουλου, από το 2015 ως και το 2018. Τα στοιχεία στα οποία εκτιμάται ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι αυτά που σχετίζονται με το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, τα οποία εδώ και χρόνια θεωρούνται «επικίνδυνη σφηκοφωλιά», καταφύγιο «προνομιούχων» κρατουμένων, βασική επιδίωξη των οποίων ήταν και είναι η αποφυλάκιση με κάθε τρόπο. «Η καθυστέρηση ένταξής τους στο ΕΣΥ (η οποία έγινε τελικά προσφάτως) έκανε την κατάσταση ακόμη πιο άναρχη και τριτοκοσμική, ιδίως σε ζητήματα διαφθοράς» λέει υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Είναι πάντως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο αριθμός των αποφυλακίσεων έχει γνωρίσει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια, αφού το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο ήταν εξαιρετικά «σφιχτό», αναγνωρίζοντας δυνατότητα αποφυλάκισης μόνο σε εξαιρετικά βαριές περιπτώσεις.
«Η κατάσταση παρεκτράπη μετά το 2015, βάζοντας στο ίδιο καζάνι κρατουμένους που ασθενούν βαριά με πολλούς που απλώς διαθέτουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς, ικανούς να διογκώσουν το όποιο πρόβλημά τους» τονίζει πηγή που έχει γνώση του σωφρονιστικού συστήματος.

«Ο νόμος πριν από το 2015 έλεγε «η απόλυση υπό όρο χορηγείται ανεξαρτήτως της συνδρομής των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και 106, εφόσον ο κατάδικος νοσεί από σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ή από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε τακτική αιμοκάθαρση ή από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικός ή έχει υποστεί μεταμόσχευση ήπατος, μυελού και καρδιάς ή πάσχει από κακοήθη νεοπλάσματα τελικού σταδίου ή από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή από γεροντική άνοια έχοντας
υπερβεί το ογδοηκοστό (80ό) έτος της ηλικίας» προσθέτει η ίδια πηγή.
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς θα χειριστεί τον νόμο Παρασκευόπουλου στο άμεσο μέλλον ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να έχει και επισήμως ζητήσει την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης μετά τον θόρυβο από την αποφυλάκιση Φλώρου. Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις αναμένονται μετά τη ΔΕΘ, ίσως και αφού έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η εμπλοκή δικηγόρων

Η είδηση, βάσει πληροφοριών από τις εισαγγελικές αρχές, ότι διερευνάται και ο ρόλος δικηγόρων στην υπόθεση Φλώρου έχει προκαλέσει αίσθηση στον νομικό κόσμο. «Είναι άλλο το να συνεννοείται ο γιατρός με τον δικηγόρο και άλλο το να προσκομίζονται τα όποια ιατρικά πιστοποιητικά, έτοιμα, στο δικηγορικό του γραφείο» σημειώνει ηχηρό όνομα του επαγγέλματος, διευκρινίζοντας ότι ο δικηγόρος έχει άλλη δουλειά στην εκάστοτε υπόθεση, όχι το να ελέγχει την εγκυρότητα των πιστοποιητικών που εσωκλείει ο φάκελος του πελάτη του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ