Σε τουλάχιστον πέντε «εφόδους» σε γραφεία και σπίτια εν ενεργεία και πρώην δικαστών, όπως και δικηγόρων και άλλων προσώπων στην Αθήνα αλλά και σε περιοχή της Φθιώτιδας, προχώρησε προ μερικών ημερών η ΕΛ.ΑΣ.!
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος για ενδεχόμενο νέο «παραδικαστικό κύκλωμα» που εξετάζεται με προσοχή από τη δικαστική λειτουργό κυρία Πόπη Παπανδρέου ενώ υπάρχει συνεχής ενημέρωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Πρόκειται για τον φάκελο που είχε συνταχθεί την τελευταία διετία σε συνεργασία της ΕΥΠ με τις δικαστικές αρχές και είχε αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής» στις 8 Ιουλίου 2018. Μάλιστα η συγκεκριμένη έρευνα φέρεται να επηρέασε τμήμα των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. προ δύο ετών. Ομως τώρα φαίνεται, μετά και από τις κατ’ οίκον έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., να εισέρχεται στην τελευταία φάση της και ίσως να υπάρξει κύκλος διώξεων. Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι αλλά και αναφερόμενοι στη δικογραφία εκφράζουν αμφιβολίες για την πληρότητα των στοιχείων – κυρίως απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες – που έχουν συγκεντρωθεί.

Συνομιλίες με δικαστικούς

Η έρευνα της ΕΥΠ φέρεται να ξεκίνησε προ διετίας. Αρχικά εξετάστηκαν οι επαφές και οι συνομιλίες δικηγόρου της Αθήνας που ασχολείται κυρίως με αστικές υποθέσεις, ήταν σύμβουλος υπουργού και είχε διεκδικήσει παλαιότερα κυβερνητικές θέσεις. Σύμφωνα με ερευνητές της υπόθεσης, από την παρακολούθησή του προέκυψαν ορισμένες «επίμαχες» συνομιλίες του με πρώην ή νυν δικαστικούς λειτουργούς. Μία εξ αυτών είναι συνταξιούχος εφέτης ενώ στις συνομιλίες μνημονεύεται το όνομα ανώτατου δικαστή που θεωρείται εξαιρετικής εμπειρίας – κυρίως σε δικαστικές υπηρεσίες της Πελοποννήσου – και γενικής αποδοχής.
Στους τουλάχιστον 110 ψηφιακούς δίσκους της ΕΥΠ καταγράφονται επίσης συνομιλίες με ιδιώτες, ένας από τους οποίους ήταν συνεργάτης πολιτικού στις Κυκλάδες, είχε κατηγορηθεί αλλά απηλλάγη για υπόθεση αμφιλεγόμενης «επένδυσης» σε τουριστικό νησί. Ο άνθρωπος αυτός φαίνεται να είχε επαφές με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και βουλευτές διαφόρων κομμάτων. Μία από τις συνομιλίες αυτού του ιδιώτη φαίνεται να στάθηκε «μοιραία» για ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. με σημαντικό έργο σε κρίσιμα πόστα. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ακούγεται σε μια επίμαχη συνομιλία τους να γίνεται αποδέκτης πρότασης για συνάντηση σε διαμέρισμα, όπου πιθανόν να υπάρχουν και «θύματα κυκλώματος σωματεμπορίας». Κάτι που θεωρήθηκε ότι μπορεί να αφορά «συνέργεια ή προσπάθεια συγκάλυψης σε κύκλωμα μαστροπών».

Εκτός Αστυνομίας

Επιπλέον, στον ίδιο φάκελο φαίνεται να υπάρχουν και άλλες επίμαχες συνομιλίες που αφορούν κρατικούς αξιωματούχους και αστυνομικούς. Οι συνομιλίες αυτές φέρεται να οδήγησαν την ηγεσία της ΕΥΠ να ζητήσει, προ πολλών μηνών, από τους επιτελείς της Κατεχάκη να κρίνει δυσμενώς τους εν λόγω αξιωματικούς, ορισμένοι από τους οποίους οδηγήθηκαν εκτός Αστυνομίας. Χωρίς όμως τότε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να γνωρίζει περί τίνος ακριβώς επρόκειτο και ποια είναι τα «επιβαρυντικά» στοιχεία της ΕΥΠ.
«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε τις τελευταίες ημέρες με ορισμένους από τους αναφερομένους στη δικαστική έρευνα. Ο ένας εξ αυτών επεσήμανε ότι υπήρξε έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στην κατοικία του και σε ένα γραφείο αλλά αρνήθηκε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια ή σε παράτυπη συνεννόησή του με δικαστή. Αποδέχθηκε γνωριμίες με πρώην δικαστές αλλά στο πλαίσιο των προσωπικών και κοινωνικών επαφών του. Από την άλλη πλευρά, ο ιδιώτης για τον οποίο εξετάζεται αν είχε ρόλο μεσάζοντα σημείωσε ότι «δεν προχώρησε σε καμιά παράνομη ενέργεια, ότι δεν έχει καμιά καταδίκη και ότι γνωρίζει αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να έχει δοσοληψίες μαζί τους».