Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον διαδικτυακό τζόγο επιχειρεί να βάλει μια τάξη στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε με ένα ιδιότυπο μεταβατικό καθεστώς, που όμως είχε καταστεί μόνιμο.
Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαβούλευση και ήδη έχει επισημανθεί μια περίεργη διάταξη που ενδεχομένως να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, όλες οι πληρωμές των παικτών θα γίνονται μέσα από Ιδρύματα Ηλεκτρονικών Πληρωμών και τα τελευταία θα ενημερώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις κινήσεις των παικτών.
Οταν, για παράδειγμα, ο παίκτης Γιώργος Παπαδόπουλος ποντάρει 1.000 ευρώ για ένα στοίχημα, αμέσως θα ειδοποιείται η ΑΑΔΕ. Προσέξτε: δεν θα ενημερωθεί η ΑΑΔΕ για το αν ο παίκτης κατέβαλε φόρο, εφόσον προέβλεψε σωστά σε κάποιο κουπόνι του στοιχήματος και κέρδισε, αλλά γενικότερα για την κίνηση του λογαριασμού του.
Πρόκειται για μια πρακτική που δεν συναντάται σε άλλα κράτη και έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό ακόμη και σε κύκλους του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό γιατί η γνωστοποίηση της δραστηριότητας του παίκτη είναι πολύ πιθανό να τον οδηγήσει στον παράνομο τζόγο. Εκεί όπου οι αποδόσεις είναι ακόμη καλύτερες και δεν πληρώνει και φόρο.
Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) έχει «κατεβάσει» πάνω από 2.000 παράνομα sites, αλλά ακόμη υπάρχουν πλατφόρμες χωρίς άδεια που προσελκύουν κόσμο  με «δόλωμα» την ανωνυμία και το αφορολόγητο κέρδος. Ακόμη και στην περίπτωση που ένας παίκτης επιθυμεί να φύγει από ένα παράνομο σάιτ και είναι διατεθειμένος να πληρώσει τον αναλογούντα φόρο εφόσον κερδίσει, η διάταξη αυτή – να αποκαλύπτεται η κίνηση του λογαριασμού του στην Εφορία – θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Ο νόμιμος αδειοδοτημένος ηλεκτρονικός τζόγος στην Ελλάδα το 2017 είχε τζίρο 5,3 δισ. ευρώ και ύστερα από τη διανομή των κερδών στους νικητές το καθαρό έσοδο ήταν 282 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 35% ήταν ο φόρος που πήρε το κράτος.
Τα νούμερα είναι μεγάλα και με το άνοιγμα της αγοράς που επιχειρεί το σχέδιο νόμου θα μεγαλώσουν και άλλο, με το Δημόσιο να αυξάνει το έσοδό του. Απλώς οι αυστηρές ρυθμίσεις μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.