Στις 5 Μαΐου 1935 οι «Times» της Νέας Υόρκης δημοσιεύουν επιστολή του Αλβέρτου Αϊνστάιν με αφορμή τον θάνατο της Εμι Νέτερ (Emmy Noether) στις 14 Απριλίου. Ο κορυφαίος φυσικός σημειώνει: «Κατά την κρίση των πιο επιφανών εν ζωή μαθηματικών, η Φροϊλάιν Νέτερ ήταν η πλέον δημιουργική μαθηματική ευφυΐα που παρήχθη από τότε που άρχισε η ανώτατη εκπαίδευση των γυναικών. Στο πεδίο της άλγεβρας, με το οποίο έχουν καταπιαστεί οι πιο προικισμένοι μαθηματικοί εδώ και αιώνες, ανακάλυψε μεθόδους που αποδείχθηκαν τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη των σημερινών νεότερων γενιών μαθηματικών. Τα αφηρημένα μαθηματικά είναι, με τον τρόπο τους, η ποίηση των λογικών ιδεών… Σε αυτή την προσπάθεια για μια λογική ομορφιά ανακαλύπτονται εξισώσεις απαραίτητες για τη βαθύτερη διείσδυση στους νόμους της φύσης».
Ο Αϊνστάιν ήξερε καλά για ποιο πράγμα μιλούσε: έχοντας δημοσιεύσει τον Μάρτιο του 1916 τη γενική θεωρία της σχετικότητας, ο μεγάλος επιστήμονας δυσκολευόταν να αντιληφθεί πώς η ενέργεια εμπλεκόταν στις εξισώσεις του. Με το πρόβλημα αυτό καταπιάνονταν και οι κορυφαίοι μαθηματικοί Ντάβιντ Χίλμπερτ (David Hilbert, 1862-1943) και Φέλιξ Κλάιν (Felix Klein, 1849-1925). Ο Χίλμπερτ, ο οποίος είχε δώσει μάχη για να μπορέσει η Νέτερ να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, ζήτησε τη βοήθειά της. Η εμπειρία της Νέτερ στη μελέτη της συμμετρίας την οδήγησε, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, στη διατύπωση του θεωρήματος που φέρει το όνομά της. Σύμφωνα με αυτό «σε κάθε συμμετρία της φύσης αντιστοιχεί και μια αρχή διατήρησης ενός φυσικού μεγέθους», όπως παραδείγματος χάριν η ενέργεια.
Η επίλυση του προβλήματος της ενέργειας στη θεωρία της σχετικότητας ήταν μόνο η αρχή. Το θεώρημα της Νέτερ αποτέλεσε οδηγό για την ανακάλυψη νέων φυσικών νόμων και στην πραγματικότητα οι επιστήμονες που συνέθεσαν το Καθιερωμένο Πρότυπο της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων και όσοι σήμερα εργάζονται πάνω σε αυτό σκέφτονται με βάση τις συμμετρίες της Νέτερ. Μιας γυναίκας η οποία δεν αποδέχθηκε ποτέ το «όχι» ως απάντηση. Γεννημένη στο  Ερλάνγκεν της Γερμανίας τον Μάρτιο του 1882 αρνείται να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να γίνει μαθηματικός όπως ο πατέρας της. Σπουδάζει μαθηματικά και από το 1915 διδάσκει στο Ερλάνγκεν και δωρεάν στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, μέχρι ο Χίλμπερτ να αναφωνήσει την ιστορική πια φράση «Κύριοι, μιλάμε για μια θέση σε πανεπιστήμιο, όχι σε δημόσια λουτρά. Το φύλο του αιτούντος δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο». Και ενώ η Νέτερ αποδέχεται βεβαίως έναν μισθό κατώτερο των ανδρών συναδέλφων της προκειμένου να ασχολείται με τα μαθηματικά που αγαπά, η άνοδος του φασισμού ανατρέπει τα πάντα: το 1933 εκδιώκεται από το πανεπιστήμιο ως Εβραία. Βρίσκει καταφύγιο στις ΗΠΑ και στο κολέγιο Μπριν Μορ στην Πενσιλβάνια, όπου πεθαίνει δύο χρόνια αργότερα. Ηταν μόνο 53 ετών.