Η ομιλία του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών, είχε απ’ όλα: κολακευτικά λόγια για τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, επιβράβευση της στάσης της κυβέρνησης, καθώς και «δώρα» προς τον Αλ. Τσίπρα, όπως οι διαβεβαιώσεις του, παρά την ηχηρή αντίθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο και ότι η τρόικα δεν θα ξανάρθει. Ωστόσο, κατέστησε σαφές αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά το «βαφτίζουν» με διαφορετικά λόγια: ότι η εποπτεία θα υπάρχει και θα είναι ενισχυμένη -αν και είπε ότι είναι σαν αυτή που ίσχυσε και σε άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο, κάτι που θεωρήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανακουφιστικό.

«Η διαδικασία στην Ελλάδα ήταν πιο χρονοβόρα απ’ ότι σε άλλες χώρες και το χρέος σας παραμένει πιο υψηλό. Γι’ αυτό αποφασίσαμε από κοινού για μεταμνημονιακή εποπτεία. Το κάνουμε για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές. Δεν είναι τέταρτο μνημόνιο και τέταρτο πρόγραμμα. Δεν θα ξαναέρθει η τρόικα εδώ», είπε χαρακτηριστικά, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι άκουσαν αυτό που ήθελαν, αν και ο κ. Μοσκοβισί φρόντισε να επισημάνει ότι «υπάρχει απόσταση να καλυφθεί». «Σας καλώ να είστε σώφρονες και επιφυλακτικοί, όχι γιατί έχουμε φετίχ με την λιτότητα αλλά για να αποφύγουμε να παραστρατήσει και πάλι η Ελλάδα», διευκρίνισε.

Όσον αφορά την απόφαση του Eurogroup για το χρέος, είπε ότι «στάθηκε στο ύψος των φιλοδοξιών και των αναγκών» και ότι πλέον η Ελλάδα «μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες». «Είναι απαραίτητη η συμφωνία για να καθησυχαστούν οι αγορές. Η συμφωνία περιλαμβάνει δυο μέτρα σημαντικά: 10ετή περίοδο χάριτος και παράταση μέχρι 2033 της υποχρέωσης για πληρωμή των τόκων. Τα μέτρα θα κάνουν εξοικονόμηση 42 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια. Επιστρέφουν στα ταμεία τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες είχαν από το ελληνικό χρέος. Τα έσοδα από το ελληνικό χρέος θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό. Είναι επίδειξη αλληλεγγύης», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Όλοι πλην Βαρουφάκη

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε προκληθείς από τον κ. Χατζηδάκη και στο θέμα της περικοπή των συντάξεων και το ενδεχόμενο που διακινεί η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία αναστολής του μέτρου αυτού. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, απάντησε ο επίτροπος: «Pacta sunt servanda. Αλλά το Pacta sunt servanda είναι μια πολυσχιδής έννοια. Με την Ελλάδα θα εξετάζουμε κάθε εξάμηνο τον προϋπολογισμό της και μαζί θα βλέπουμε πώς τηρούνται οι δεσμεύσεις». Φράση, η οποία εξελήφθη από βουλευτές της πλειοψηφίας και ως «ανοιχτό παράθυρο» για να μην προχωρήσει η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στα πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε. Όπως είπε μάλιστα, η επιτυχία του τέλους των μνημονίων ανήκει σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Συνεργάστηκα καλά με όλους τους πρωθυπουργούς και υπουργούς οικονομικών. Συνεργάστηκα πολύ καλά με Σαμαρά, Χαρδούβελη, Τσίπρα και Τσακαλώτο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον κ. Βαρουφάκη. Σήμερα είναι πολλή σημαντική ημέρα για την Ελλάδα. Γυρνά μια νέα σελίδα. Να έχετε εμπιστοσύνη στην συμφωνία. Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα βγει με δυνατότητες στις αγορές. Αναφέρθηκε δε

Ενώ αναφερθείς στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην αίθουσα της Γερουσίας όταν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, σχολίασε: «Άκουσα χειροκροτήματα και αντιδράσεις όταν είπα ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Το εννοώ. Δεν ήξερα ότι είναι ζήτημα εσωτερικής αντιπαλότητας. Δεν θα είναι τέταρτο Μνημόνιο, γιατί δεν έχουμε τρόικα. Μπορεί να είναι πιο ενισχυμένη εποπτεία γιατί είναι πιο περίπλοκη η κατάσταση, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι τέταρτο μνημόνιο».

Αιχμές Χατζηδάκη

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Χατζηδάκη ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός: «Η συμφωνία αυτή δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολόγητου και υψηλά πλεονάσματα. Σε αντάλλαγμα έχουμε το “μαξιλάρι” για την έξοδο στις αγορές. Από την μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο. Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή. Οι πολίτες όμως ξέρουν ότι είναι τέταρτο μνημόνιο». Ενώ δεν δίστασε να καλέσει τον κ. Μοσκοβισί να ξεκαθαρίσει αν ισχύσει το σενάριο της κυβέρνησης που λέει ότι «είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων». Το Πρόγραμμα μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να μας πείτε εάν η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και εάν θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες συμφωνίες. Καλοδεχούμενο αν γίνει να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας», του είπε με έμφαση.

Εύσημα για Μεϊμαράκη

Πάντως ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε απαντώντας στα περί τέταρτου μνημονίου ότι «όλο αυτό που έχει γίνει είναι συμπαραγωγή, δεν θα ήταν δυνατό χωρίς όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις που έχει διαδεχθεί η μία την άλλη, είναι ένα συλλογικό προϊόν εργασίας και πραγματικά στο παρελθόν είχαμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Και υπογράμμισε απευθυνόμενος προς την ΝΔ: «Εάν το δικό σας κόμμα δεν θα ήταν εκεί -και βλέπω τον κ. Μεϊμαράκη τώρα- το καλοκαίρι του 2015 για να ψηφίσει και να στηρίξει, δεν θα ήμασταν σήμερα στο καλό αυτό σημείο. Επομένως πρέπει να νιώθετε ότι είναι και δική σας επιτυχία και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι μόνο ενός κόμματος η σημερινή επιτυχία», τόνισε.