Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη ΝΔ «πάγωσε» τον κ. Μίχαλο και τα σενάρια για τη δημιουργία του έκτου κόμματος. Στη ΝΔ ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το θέμα, καθώς ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είχε πάρει εδώ και μήνες πολιτικές αποστάσεις από το κόμμα του και καλλιεργούσε σταθερά τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και κυρίως με τον Νίκο Παππά, με τον οποίο έπινε καφέ πριν από λίγες ημέρες στην Αίγλη του Ζαππείου. Ελάχιστο αντίκτυπο είχαν στην αξιωματική αντιπολίτευση και οι άλλες διαγραφές που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: της Κατερίνας Παπακώστα και του Ευάγγελου Αντώναρου. Το κρυμμένο «αντιμητσοτακικό ρεύμα» όχι μόνο δεν ταρακούνησε τη ΝΔ αλλά δεν εκδήλωσε ούτε την παρουσία του. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συντάσσονται όλοι με τον πρόεδρό τους, αλλά κανένας δεν είναι τρελός να φύγει από το μαντρί την ώρα που η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει διψήφιο νούμερο και οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή.

Η Παπακώστα και ο Αντώναρος

Η κυρία Παπακώστα θεωρεί ότι είναι η αυθεντική ερμηνεύτρια της καραμανλικής κληρονομιάς και έταξε τον εαυτό της στην περιφρούρηση του κοινωνικού συντηρητικού Κέντρου, ενώ ο κ. Αντώναρος, πιο πραγματιστής, επένδυσε περισσότερο στη δικτύωση με το καραμανλικό περιβάλλον παρά στην ιδεολογική στράτευση. Και οι δύο δεν μπορούν να ανεχθούν την κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη στο κόμμα. «Τι θέλετε; Να του παραδοθούμε όλοι;» ρωτούν ρητορικά συνομιλητές τους, ρίχνοντας τα πάρθια βέλη τους προς την πλευρά του Αδωνη Γεωργιάδη και του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι «σέρνουν τη ΝΔ προς την Ακροδεξιά».
Ακριβώς την ίδια κριτική ασκεί και το Μέγαρο Μαξίμου στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά αυτό δεν απασχολεί τους δύο επίδοξους ιδρυτές του νέου κόμματος, αν και προς το παρόν προσανατολίζονται στην ίδρυση ενός πολιτικού φορέα ασφαλώς πιο ταιριαστού με την απήχησή τους στην καραμανλική βάση. Πώς να καθοδηγήσουν τις ομάδες των δυσαρεστημένων δεξιών, όταν ο Κώστας Καραμανλής τηρεί σαφείς αποστάσεις και από την Παπακώστα και από τον κ. Αντώναρο, με τον οποίο λέγεται ότι οι σχέσεις έχουν ψυχρανθεί και ότι έχει απογορευθεί να μιλάει εξ ονόματος του πρώην πρωθυπουργού; Ο κ. Αντώναρος δεν πτοείται και κάνει περάσματα από όσες νεοδημοκρατικές συγκεντρώσεις θεωρεί ότι ταιριάζουν στο προφίλ του, όπως αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη τον Απρίλιο, όπου οι παλαιοί συναγωνιστές τον χαιρετούσαν με μια γλυκερή ευγένεια, που είναι χειρότερη από την αδιαφορία.
Οι Παπακώστα, Αντώναρος και Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος συνέπραξε μαζί τους στην πορεία ως οπαδός της «νέας κανονικότητας μετά από οκτώ χρόνια μνημόνια», πιστεύουν ότι υπάρχει στην Κεντροδεξιά μεγάλος χώρος ανεκμετάλλευτος, ο οποίος κρατά αποστάσεις από τη σημερινή ΝΔ και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός νέου κόμματος. Αυτό το σενάριο το έβλεπαν με καλό μάτι και κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με τους οποίους εξακολουθεί να διατηρεί στενές σχέσεις ο κ. Αντώναρος, διότι αν το κόμμα αποκτούσε δυναμική θα ανέκοπτε τις προοπτικές αυτοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη και θα υποστήριζε τη δεύτερη θητεία Παυλόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και η χρηματοδότηση

Ο κ. Μίχαλος ήταν ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον νέο φορέα, καθώς θα έφερνε τα χρήματα. Λέγεται ότι επιχειρηματικοί κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν χρηματοδότηση, ποντάροντας πως ένα νέο κόμμα στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς, εφόσον αποκτούσε κοινοβουλευτική υπόσταση, θα μπορούσε να λειτουργήσει μελλοντικά ως μοχλός πίεσης προς την επόμενη κυβέρνηση για τα δικά τους συμφέροντα. Ενα «κόμμα των συμφερόντων» θα συνέπραττε με το «κόμμα των φτωχών» του Αλέξη Τσίπρα για να προκαλέσουν ανωμαλία στη χώρα, στο όνομα της εθνικής συννενόησης.
Πέραν των σεναρίων, τα γεγονότα είναι ότι ο κ. Μίχαλος συμμετείχε στην εξωθεσμική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος του κ. Τσίπρα, τάχθηκε κατά της διενέργειας εκλογών και υπέρ της συμφωνίας για το Μακεδονικό και της απόφασης για το χρέος. Ολα αυτά ήταν εκτός των κεντρικών επιλογών της Πειραιώς και γι’ αυτό η ανακοίνωση της ΝΔ έκανε λόγο για «δούρειους ίππους».

Η στάση σιωπής του Μεϊμαράκη

Ο κ. Μίχαλος απομακρύνθηκε από τη ΝΔ και ο κυριότερος εκφραστής της εθνικής συννενόησης στον χώρο της Δεξιάς, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος είναι ένα από τα πρόσωπα αναφοράς για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ (όπως και ο κ. Παυλόπουλος), τήρησε στάση σιωπής. Οσες διαφορές στρατηγικής κι αν έχει από τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης με την εμπειρία του αντιλαμβάνεται ότι η βάση του κόμματος δεν θα εκτιμήσει την εσωτερική υπονόμευση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται μια ανάσα από την πρωθυπουργία. Στο τέλος φαίνεται ότι το κατάλαβε και ο κ. Μίχαλος, ο οποίος χαρακτήρισε «υπηρεσιακού χαρακτήρα» τη συνάντησή του με τον κ. Παππά και κατηγόρησε τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη πως έγραψε με το χέρι του «αυτό το ευφάνταστο σενάριο, ότι δήθεν στρατολογούμαι για να δημιουργήσω ένα κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο θα υφαρπάξει ψήφους». Προειδοποίησε επίσης όσους εμπλέξουν στη σεναριολογία τους κ.κ. Καραμανλή και Παυλόπουλο ότι θα χρησιμοποιήσει «μη οικείους τρόπους για την αντιμετώπισή τους».
Οταν άρχισαν οι αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών από τους ΑΝΕΛ, ο Τέρενς Κουίκ έσπευσε να στρώσει το χαλί για την ενσωμάτωση της Παπακώστα και του Αντώναρου στο κόμμα του, πλην όμως η πρόταση ναυάγησε. Ο κ. Αντώναρος δεν βλέπει «προοπτικές.συνεργασίας» με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και ο κ. Κουίκ δεν κατάλαβε ότι το σενάριο προέβλεπε την ανακύκλωση και όχι την αναστύλωση των ΑΝΕΛ. Επιπλέον οι Σάββας Τσιτουρίδης και Νίκος Τσιαρτσιώνης, οι δύο πρώην υπουργοί του Κ. Καραμανλή που έφτιαξαν τον φορέα «Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών», έκλεισαν με πάταγο την πόρτα στο σενάριο συνεργασίας με τον εκκολαπτόμενο φορέα.

Οι επαφές στο Βερολίνο

Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά δεν κατάφερε λόγω της συγκυρίας να δει τον υπουργό Εσωτερικών. Στους συνομιλητές του ανέπτυξε το οικονομικό πρόγραμμά του και τα μέτρα τα οποία προτίθεται να πάρει για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Από την πλευρά τους οι Γερμανοί ήθελαν να μάθουν πόσο γρήγορα μπορεί να επανεκκινήσει η οικονομία με το πρόγραμα της ΝΔ και δεν έκρυψαν τη δυσκολία που έχουν να πείσουν την κοινή γνώμη της χώρας τους ότι είναι σε θέση να πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν για την Ελλάδα. Η εντύπωση που αποκόμισαν ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του είναι ότι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως η ελληνική οικονομία είναι τόσο συμπιεσμένη ώστε με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί εύκολα να εκτιναχθεί απελευθερώνοντας παραγωγικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ τούς επισήμανε ότι για να συμβούν αυτά είναι απαραίτητη η πολιτική αλλαγή και ότι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να υλοποιήσει το επενδυτικό άλμα που χρειάζεται η χώρα για να ορθοποδήσει. Στις 15 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε συνάντηση ηγετών του ΕΛΚ στη Βιέννη ύστερα από πρόσκληση του Σεμπάστιαν Κουρτς εν όψει της αυστριακής προεδρίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ